Witam, pisze gdyz mam sporo problemow z moja automatyczna skrzynia biegow i zastanawiam sie nad wymiana oleju. Po kolei:
-pierwszy problem
Samochod nie ma mocy, przyspieszenie do 100 to 30 sekund z kawalkiem, v max wynosi 140 km/h, a spalanie jakies 17 litrow gazu jezdzac glownie poza miastem.
-drugi problem
Szarpie skrzynia przy zmianie biegow z 3 na 4, mimo wymiany poduszek problem nie ustapil.
-trzeci problem
Przekrecajac kluczyk na wyswietlaczu swieci sie chwile P po czym przeskakuje samoczynnie na pozycje D. Jakiego biegu nie wrzuce ciagle swieci sie D.
-Czwarty problem
Przedbiegi(tak to sie chyba nazywa) nie dzialaja :2 i 3 bieg. Wrzucajac D jade zmienia biegi do 4, wrzucam 3 jade zmienia biegi do 4, czasem cos stuknie i redukuje na 2 (na wyswietlaczu zapala sie 2) i dziala zmienia biegi tylko do 2 mimo ze wybierak jest w pozycji 3. Wrzucam 2 jade zmienia biegi do 4 czasem stukniecie wrzuca 1 bieg, na wyswietlaczu 1 wszystko dziala. Wrzucam 1 dziala tylko 1 na wyswietlaczu D. Wydaje mi sie ze czasem jak zredukuje na 2 to lepiej przyspiesza.
-Piaty-ostatni problem
Wrzucam D i jade gaz do dechy, samochod wyje nie da rady wiecej przyspieszyc ale biegu na wyzszy nie wrzuci, musze popuscic pedal wtedy zmienia bieg na wyzsze, tak byc chyba nie powinno?
Skrzynia tez wydaje mi sie ze przeciaga rroche te biegi.
Wymiana oleju moze cos tu pomoc? Jak dziala wybierak? Jezdzi po jakis blaszkach? Moze cos zasniedzialo skoro czasem te przedbiehi samesie wrzucaja i wyswietlacz zaczyna dzialac? Prosze bardzo o jakas pomoc. Pozdrawiam
[B4 2.0 ABT] Zmieniac olej czy nie? problem z automatem
-
- Forum Audi 80
- bloku
- Forum Audi 80
- Imię: Michal
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
- Kontakt:
Zdecydowanie zwalaj skrzynie. Sprawdź konwerter (sprzęgło hydro). Olej zlej, wywal...zutylizuj cokolwiek. Kup najtańszy olej przekłądniowy według parametrów Audi do tej skrzyni. Zrób płukanie dynamiczne (jeśli sam nie wiesz jak oddaj do serwisu skrzyń). Sama wymiana może nie pomóc - cały syf zostanie i tak w pompie oleju. Po wypłukaniu, zalej olejem i wyczyść magnesy. Poskładaj. Na spokojnie pojeździj z 1000km i znów wymiana oleju bez płukania ale tym razem już z wymianą filtra.
Wiem, że koszt spory będzie ale to jedyny sposób aby zrobić to dobrze i mieć spokój na 60kkm. Jeśli chcesz zrobić to doraźnie wymień sam olej i po 1000km znów wymień wraz z filtrem.
Konwerter jaki ma przebieg?
Co do mocy to przeciąganie biegów (przez stary olej lub uszkodzony/kończący się konwerter) może dawać takie objawy - brak dynamiki.
Wiem, że koszt spory będzie ale to jedyny sposób aby zrobić to dobrze i mieć spokój na 60kkm. Jeśli chcesz zrobić to doraźnie wymień sam olej i po 1000km znów wymień wraz z filtrem.
Konwerter jaki ma przebieg?
Co do mocy to przeciąganie biegów (przez stary olej lub uszkodzony/kończący się konwerter) może dawać takie objawy - brak dynamiki.
-
- Forum Audi 80