[B4 1.9 1Z 90KM] Brak kontrolki świec żarowych, zły licznik
[B4 1.9 1Z 90KM] Brak kontrolki świec żarowych, zły licznik
Witam, wiem że jest wiele tematów z tym związanych ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi
Mam problem w audi, który polega na braku kontrolki od świec żarowych(a raczej powinna być i sie zapalać, przynajmniej w niskich temp.).
Czy +10, czy -5 stopni, auto pali ładnie niemal na dotyk, na zimnym i ciepłym silniku.
Ale w ogóle, nawet nie mrygnie kontrolka świec, czy to ciepło, czy mróz na dworze.
Nie rozbierałem jeszcze licznika, ale troche mnie to zastanawia. Poczytałem że winien może być czujnik temperatury, że żarówka przepalona... Ale były by z tym związane chyba też inne objawy ??? Daję foto licznika i proszę o opinie i pomoc w temacie
Mam problem w audi, który polega na braku kontrolki od świec żarowych(a raczej powinna być i sie zapalać, przynajmniej w niskich temp.).
Czy +10, czy -5 stopni, auto pali ładnie niemal na dotyk, na zimnym i ciepłym silniku.
Ale w ogóle, nawet nie mrygnie kontrolka świec, czy to ciepło, czy mróz na dworze.
Nie rozbierałem jeszcze licznika, ale troche mnie to zastanawia. Poczytałem że winien może być czujnik temperatury, że żarówka przepalona... Ale były by z tym związane chyba też inne objawy ??? Daję foto licznika i proszę o opinie i pomoc w temacie
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
mk91 pisze:Mam problem w audi, który polega na braku kontrolki od świec żarowych
A jakich to "innych objawów " spodziwasz się przy przepalonej żarówce :?: :shock: Bo żadne takie ,prucz tego że nie świeci ,nie są mi znane .A czujnik temperatury mógłby być winny ,gdyby kontrolka świeciła się zawsze tak samo długo ,ciepły czy zimny ,a nie tak jak u Ciebie <ok> wcale W autach na starym osprzęcie ,z nastawnikiem potencjometrycznym ,konrtolka świeci tylko jak grzeją świece .W nowszych powinna zawsze mrugnąć ,nawet jak nie grzeją 8-)mk91 pisze:Poczytałem że winien może być czujnik temperatury, że żarówka przepalona... Ale były by z tym związane chyba też inne objawy ???
Ostatnio zmieniony 26 gru 2013, 15:42 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 2 razy.
- bartek18150
- Audi 80 Klub
- Imię: Dawid
- Nadwozie: Avant
- Kontakt:
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Krzysiek 84
- Junior Admin
W liczniku z benzyny to i nie ma kontrolki od świec żarowych,mk91 pisze:Tak podejrzewałem, że z benzyny, więc po prostu może już nie świecić ta kontrolka skoro tak :roll:
Mam na przepływce bosha..
Jak temperatury spadną do okolo 0 stopni to po włączeniu zapłonu poczekaj kilka sekund i będziesz słyszał cykniecie jak przekaźnik rozłącza podgrzewanie świec.
Możesz też wyjąc licznik i wsadzić tam zaróweczkę i jeźeli to wina braku żarówki to po wymianie będzie dobrze. Kiedyś chwile jeździłem z licznikiem z cabrio i jak grzały świece to podswietlało czerwoną kontrolkę tak jakby z otwartym dachemmk91 pisze:Tak podejrzewałem, że z benzyny, więc po prostu może już nie świecić ta kontrolka skoro tak
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik:
- Kontakt:
Krzysiek 84, ja mam licznik z benzyny i tam jest na tyej folii kontrolka od grzania swiec. A koledze proponuje zdjac licznik pod swiatlo ew. sprawdzic gdzie na folijce znajduje sie kontrolka swiec jezeli takowa jest i wsadzic tam zaroweczke. Jak dobrze pamietam to u mnie ta kontrolka jest na lewo od kontrolki abs w tym srodkowym rzadku :mrgreen:
- Krzysiek 84
- Junior Admin
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Silnik: 2.8 AAH
To są liczniki z B3, łatwo poznać po dwóch kontrolkach na górze i numerze na prędkościomierzu.
Masz w ogóle sprawną kontrolkę od ciśnienia oleju? Można by było wrzucić tu mini-checka z B4 i byłoby w miarę ok. Jedynie zostałby prędkościomierz ustawiony pod mniejsze koła.
W licznikach B3 tabliczka z piktogramami kontrolek miała zazwyczaj świece żarowe nawet w wersji benzynowej.
Masz w ogóle sprawną kontrolkę od ciśnienia oleju? Można by było wrzucić tu mini-checka z B4 i byłoby w miarę ok. Jedynie zostałby prędkościomierz ustawiony pod mniejsze koła.
W licznikach B3 tabliczka z piktogramami kontrolek miała zazwyczaj świece żarowe nawet w wersji benzynowej.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Silnik: 2.8 AAH