[B4 1.9 1Z] Hałas słyszalny tylko wewnątrz samochodu
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[B4 1.9 1Z] Hałas słyszalny tylko wewnątrz samochodu
Witam. Od dłuższego czasu borykam się z problemem głośnej pracy silnika jednak słyszalnej tylko wewnątrz samochodu. Problem pojawił się po wizycie u mechanika który wymieniał komplet popychaczy oraz poduszki pod skrzynia biegów. Od razu jak wsiadłem do samochodu to zauważyłem że w środku jest głośniej , tak bardziej basowo. Jeździłem jakiś czas z tym hałasem jednak staje się on trochę uciążliwy. Sprawdzałem wydech, sprawdzałem poduszki pod skrzynią i niestety nic nieprawidłowego nie znalazłem. Skrzynia jednak tak czy inaczej nie ma tu nic do rzeczy gdyż na wciśniętym sprzęgle gdy dodaje gazu i tak jest głośno w środku. Co ciekawe na zewnątrz samochodu nic nie słychać tylko w kabinie jest głośno. Na filmiku dość dobrze to słychać zwłaszcza przez pierwsze 20 sekund. Najgłośniej jest podczas przyspieszania , gdy wciskam gaz tak od 2tys obrotów w górę. Czuje się wtedy jak w jakimś wrc tylko prędkości nie te Wink Im szybciej tym głośniej. Może macie jakieś pomysły co mogę jeszcze sprawdzić bo pomysłów brak...
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Powiem ci że myślałem o poduszkach silnika ale czy one mogą powodować takie hałasy wewnątrz kabiny? Zauważyłem że ta od lewej strony silnika (bardziej widoczna) jest trochę miękka. Nie wiem jaką twardość powinny mieć poduszki ale tą jak podważę to dość mocno silnik "idzie" do góry. Spokojnie mogę go podnieść o jakiś centymetr. Nawet ręką jak chwycę za łapę to potrafię ruszyć silnik trochę do góry. Tak może być bo sam nie wiem?
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Wydaje mi się, że prawa od strony turbo ma 3 żółte kropkihudy pisze: A co do poduszek silnika to czy ta lewa też powinna mieć żółte kropki od spodu czy tylko ta prawa od strony turbo je ma?
U mnie nie ma ori poduszek, ale dziś zamawiam ori używki
od strony turbo właśnie 3 zółte kropki
a od kierowcy 2 pomarańczowe
Miałem taki sam problem u siebie. Zmieniałem tuleje wahaczy jak i wózka. Przy okazji zmieniłem dwie poduchy silnika ( jedna którą przykręca się do wózka i tą drugą taką okrągłą ). Wszystko poskładałem ładnie i był głośny w środku. Pojeździłem tak trochę i samo ucichło. Nie mam pojęcia czym to mogło być spowodowane.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Dziś odkręciłem tą od strony kierowcy i okazało się że jest luz pomiędzy poduszką a tym aluminiowym talerzykiem przykręcanym do karoserii. Cała poduszka nie odleciała tylko z jednej strony można bylo ja lekko podnieść. Zaznaczyłem to na zdjęciu. Przekręciłem górną część (tą z gumowa poduszką) o 90 stopni i już się nie odrywa. Po zamontowaniu stwierdziłem że jest trochę ciszej. Nie ma przynajmniej tych głośnych uderzeń . widocznie w miejscu gdzie był luz to wibrowało i przenosiło na karoserię. U mnie poduszka wygląda na oryginał ale nie ma żadnych pomarańczowych kropek. Zrobiłem jej zdjęcie. Czy tak wygląda oryginał? Krzysiek 84 kupiłeś poduchy od kogoś z forum bo tez bym chętnie ja wymienił. Czy ta od kierowcy ma takie oznaczenia jak moja?
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz.Wpisując numery z mojej poduszki w katalogu intercars wyskakuje mi że poduszki o tych numerach są dla silnika ze skrzynia automatyczną.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz.Wpisując numery z mojej poduszki w katalogu intercars wyskakuje mi że poduszki o tych numerach są dla silnika ze skrzynia automatyczną.
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
hudy,
poduszki od jag6110
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=25262158