[B4 1.9 1Z] filtr oleju prawie pusty przy wymuanie
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[B4 1.9 1Z] filtr oleju prawie pusty przy wymuanie
Witam. Wymienianiem kilka dni temu olej i bardzo się zdziwiłem gdy po odkręceniu filtra oleju nic z niego nie wyciekło jak zazwyczaj a oleju było w nim może 1/3 pojemności. Spotkaliście się kiedyś z takim przypadkiem?
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Dlatego właśnie się zdziwiłem. Zawsze podkładałem szmatę by nie zalało silnika a tym razem nawet kropla nie wyciekła. W filtrze było tak jak wspomniałem 1/3 oleju lub nawet mniej. By coś wyciekło musiałem przechylić filtr prawie do poziomu. dziwne i nie wiem jaki jest tego powód.
Przed filtrem jest chyba jakiś zawór ale czy on by mógł być winny? Chyba że sam filtr był wadliwy. Teraz widzę że filtr jest gorący od oleju także chyba przez niego przepływa.
Przed filtrem jest chyba jakiś zawór ale czy on by mógł być winny? Chyba że sam filtr był wadliwy. Teraz widzę że filtr jest gorący od oleju także chyba przez niego przepływa.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Nawet nie chodziło mi o zawór w filtrze tylko gdzieś przed nim w podstawie filtra jest zawór który w razie zapchania się filtra otwiera się i puszcza olej dalej by nie rozerwało filtra. Jak by on był uszkodzony to wtedy obieg oleju omijał by filtr... Muszę sprawdzić czy podczas rozgrzewania silnika filtr również się nagrzewa.
- darekmalickiwp
- Forum Audi 80
- Imię: Darek
- Silnik: 1.9 1Z
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
U mnie też kontrolka gasła po 4 sekundach. Dopiero wymiana pompy oleju spowodowała że kontrolka gaśnie po góra 2 sekundach. Nawet gdy startowałem silnik z podpiętym zegarem to na starej pompie widać było że wskazówka po uruchomieniu silnika powoli pięła się do góry a na nowej odrazu idzie w górę.
Oczywiście u ciebie może być winy filtr chodź u mnie na filtrze mann nie było różnicy.
Oczywiście u ciebie może być winy filtr chodź u mnie na filtrze mann nie było różnicy.
- darekmalickiwp
- Forum Audi 80
- Imię: Darek
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Szczerze to robota z pompą to bardzo prosta sprawa w tym silniku.sam myślałem że będzie trudno. Robiłem to dwa razy gdyż pierwsza pompa jaka założyłem szumiała. Robiłem bez kanału. Przy drugiej wymianie zajęło mi to od 14:30 do 16:30 czyli dwie godzinki i samochód był gotów do jazdy... A mechanik powiedział mi za tą robotę 200zł...
A ja się tak pozwolę podpiąc pod temat. bde wkrotce wymieniał sam filtr oleju, już trochę na nim przejeździlem a na przegladzie wyszło że do wymiany. Własnie troszke o tym poczytałem m.in. tutaj http://www.iparts.pl/artykuly/filtry-w- ... c,116.html i tydzień po wyszło że konieczna wymiana Ale mniejsza o to... chciałbym zapyytac tylko jakiego producenta byście mogli polecić? Ja słyszałem dobre opinie o Filtron.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan