Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4] Wyciągnięcie przycisku ogrzewania tylnej szyby i podśw.

ODPOWIEDZ
conte
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4] Wyciągnięcie przycisku ogrzewania tylnej szyby i podśw.

Post autor: conte » 16 lut 2015, 17:32

Witam

Ostatnio zacząłem wymieniać wszystkie żarówki wnętrza w mojej B4, w przycisku od ogrzewania tylnej szyby zauważyłem że jest tylko 1 żarówka która świeci się po włączeniu ogrzewania, taki trójkącik.. Dzisiaj kupiłem za 10 zł cały przycisk z 3 żarówkami, 2 na dole białe i jedna czerwona. Pytanie teraz jak wyjąć stary przycisk? Z tego co czytałem to trzeba zdjąc tą zaslepke i kombinerkami lekko ciągnąć do siebie i powinno wyjść? Czy trzeba jakies blaszki podwadzić śrubokrętem? I jak z kostką? ona wyjdzie razem z przyciskiem i na spokojnie będzie mozna ją odpiąc czy zostaje w środku?

Drugie pytanko dotyczące podświetlenia regulacji świateł (wysokości). Po zdjęciu zaślepki nie mam żadnej żarówki tylko samo pokrętełko i wyżej czerwony plastik. Jak wymienić w tym żarówkę bo to w ogóle nie świeci?

Jakie polecacie żarówki od podświetlenie zegara i pokręteł nawiewu? Bo od pokręteł nawiewu dałem zwykłe 1,2W ale troszke słabo świeci, myślicie że 2,3 będą dobre? nie będą się za bardzo nagrzewać?

Z góry dzięki za odpowiedź <ok> <ok>

Awatar użytkownika
Krys1994
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Krys1994 » 16 lut 2015, 17:53

Przycisk wyciągasz podważając go od góry i dołu delikatnie żeby nic nie połamać, kostka wyjdzie razem z przyciskiem później ją odpinasz. W zwykłym przełączniku są dwie żaróweczki jedna od podświetlenia a druga od tego trójkącika żółtego. Wystarczyło tylko dołożyć żaróweczkę do tego co masz i miałbyś podświetlenie. Ten co kupiłeś też jest zwykłym przełącznikiem tylko zamiast żaróweczek ma diody, żeby je wymienić musisz mieć lutownice. Jest jeszcze przełącznik z przekaźnikiem i ma dwie małe żaróweczki w nim też trzeba lutować ale to tak w ramach ciekawostki.

W przycisku regulacji wysokości (podobnie w przycisku podgrzewanych foteli) jest mała żaróweczka. Żeby ją wymienić musisz rozebrać przycisk na części pierwsze. Uwaga trzeba uważać na małą kuleczkę która wypadnie z czerwonego plastiku podczas podważania. Wyciągasz go zdejmujesz obudowę zewnętrzną, teraz musisz pogrzać kołeczki i podważać cały ten czerwony plastik, następnie ukarze Ci się żaróweczka oczywiście lutowana do płytki drukowanej.

Montuj zwykłe 1.2. Ja kiedyś dałem 2 czy tam 2.2V i topiła się obudowa i ten czerwony plastik co daje kolor. Dodał bym jakieś zdjęcia żeby Ci trochę rozjaśnić temat ale niestety nie posiadam. W goglach powinieneś coś znaleźć.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 16 lut 2015, 18:00

Trzeba pociągnąć tak jak pisałeś szczypcami, zatrzaski same wyjdą tylko uważaj na ramkę bo można połamać wtedy jak z ramka wychodzi to trzeba pomóc zatrzaską śrubokrętem. O ile przewody nie poplecione to powinno wyjść z wtyczką ewentualnie powyciągaj wszystkie od lewej strony aż do niego.

Technicznie żarówki powinie być jakie były kiedy zwiększysz moc będzie to efekt krótkotrwały bo może potopić plastiki światło przewodzące.

Żeby dojść do żarówki z włącznika regulacji światła musisz rozebrać przycisk cały z obudowy.

conte
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: conte » 16 lut 2015, 18:03

Dzięki śliczne za wyjaśnienie ;) Otóż ten przycisk od podgrzewania szyby co miałem myślałem że tam jest normalna żaróweczka wsadzana więc wziąłem kombinerki małe i chciałem wyciągnąć i pękła, wiec darłem końcówkę tej żarówki i powychodziły jakieś druciki, a miejsca na żarówkę, tą u góry nie było, po prostu był goły plastik i tyle :P

Dzięki za odpowiedź, miłego dnia ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl