Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 cabrio] - zmiana tapicerki, bedzie pasowac?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bezdachu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 cabrio] - zmiana tapicerki, bedzie pasowac?

Post autor: bezdachu » 04 sty 2015, 00:40

Możliwe ze kupie 80 cabrio z welurem w środku. Chciałbym założyć tam skóry.
Tu moje pytanie czy są rożne modele/wersje owych środków uzależnione od rocznika?
Rozwijając pytanie, to czy np. fotel lub boczek na drzwi do 80 cabrio bedzie pasował od jakiejkolwiek innej 80 cabrio?
Z góry dzieki

Awatar użytkownika
Wino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Wino
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Wino » 04 sty 2015, 11:34

Jeśli chodzi o fotele i kanapę tylna to wszystko pasuje bez problemu nie jestem w 100 % pewny boczków ale na 99,9 % też pasują. Co do kupowania foteli z innej 80 to ciężko będzie kupić ci skórę w dobrym stanie, nie chodzi mi już o jakość poszycia ale o fakt że fotele te są już dość wysiedziane i mają wyrobione mechanizmy otwierania. Ciekawym pomysłem jest włożenie zestawu z A4 Cabrio fotele są młodsze i zazwyczaj w dużo lepszym stanie, w temacie kolegi ATLAS -a możesz znaleźć jak to wygląda, tylko że w tym wypadku masz do wykonania sporo przeróbek.

Awatar użytkownika
DEDHI
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: DEDHI » 04 sty 2015, 12:59

całkowicie się zgadzam z kolegą Wino i gorąco polecam rozwiązanie Atlasa który zresztą był moim mentorem :mrgreen: Zobacz u mnie w wątku. Mam opisany swap foteli z Audi A4 cabrio 2007 rok <ok>

Awatar użytkownika
wysio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: [80 cabrio] - zmiana tapicerki, bedzie pasowac?

Post autor: wysio » 04 sty 2015, 13:37

bezdachu pisze:Możliwe ze kupie 80 cabrio z welurem w środku. Chciałbym założyć tam skóry.
Tu moje pytanie czy są rożne modele/wersje owych środków uzależnione od rocznika?
Rozwijając pytanie, to czy np. fotel lub boczek na drzwi do 80 cabrio bedzie pasował od jakiejkolwiek innej 80 cabrio?
Z góry dzieki
Ogólnie nie jest tak jak kolega Wino piszę da radę kupić orginalny środek naprawdę w ładnym stanie wraz z boczkami i tylną kanapą ( nie raz taki miałem i będe miał na sprzedaż ) , ale musiałbyś szukać środka od cabrio gdyż tylna kanapa i boczki są tylko w cabrio a z coupe , sedana czy avanta to inna bajka , przednie fotele podejdą bo montaż jest taki sam w każdym modelu , jeśli nie zależy Ci na orginalnym wnętrzu można tak jak koledzy piszą pokombinować i zamontować czy to z a8 czy a4 b7 jest trochę przerabiania bo trzeba mocownania przespawać , wtedy jeśli będą skórzane będziesz musiał skombinować sobie boczki przednie ze skórą lub obszyć bo ty będziesz miał welur ;-) .

Awatar użytkownika
Wino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Wino
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Wino » 04 sty 2015, 19:18

wysio pisze:ale musiałbyś szukać środka od cabrio gdyż tylna kanapa i boczki są tylko w cabrio a z coupe , sedana czy avanta to inna bajka , przednie fotele podejdą bo montaż jest taki sam w każdym modelu
Zwróć uwagę na ten fragment tekstu
bezdachu pisze:to czy np. fotel lub boczek na drzwi do 80 cabrio bedzie pasował od jakiejkolwiek innej 80 cabrio?
wysio pisze: kupić orginalny środek naprawdę w ładnym stanie wraz z boczkami i tylną kanapą
Nie kwestionuje że się nie da tylko mówię że ciężko bo większość jest wyjmowana z trupów (mamy tu doczynienia z ogólnie zniszczoną tapicerką) lub rozbitków (wtedy zazwyczaj oparcia latają o kilka milimetrów z powodu wyrobionych mocowań mechanizmu składania). Największa szansa na dobrą tapicerkę to wyciągnąć ją z anglika.

Awatar użytkownika
MarianStefan
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MarianStefan » 04 sty 2015, 21:05

Zwróć jeszcze uwagę na boczki :) Jeżeli deska rozdzielcza posiada air bag pasażera, wtedy potrzebne są boczki z wysokimi kieszeniami :mrgreen:

Awatar użytkownika
bezdachu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bezdachu » 05 sty 2015, 12:08

MarianStefan, W przypadku air baga pasazera, to boczki z wysokimi kieszeniami muszą być bo pasuje wizualnie czy nie da sie technicznie innych założyć?

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 05 sty 2015, 14:32

Wino pisze:Nie kwestionuje że się nie da tylko mówię że ciężko bo większość jest wyjmowana z trupów (mamy tu doczynienia z ogólnie zniszczoną tapicerką) lub rozbitków (wtedy zazwyczaj oparcia latają o kilka milimetrów z powodu wyrobionych mocowań mechanizmu składania). Największa szansa na dobrą tapicerkę to wyciągnąć ją z anglika.
Do cabrio jest jeszcze możliwość bo jak by nie patrzeć auta produkowane do 2000r , ale sedan avant to by graniczyło z cudem.

mały v8

Post autor: mały v8 » 05 sty 2015, 16:16

Boczków do cabrio są dwa rodzaje z końcem 96 r był lift i przednie mają wysoką kieszeń, siedzeń przednich jest 5 rodzai , zwykłe jak w 80-tce, kubełki,i po drugim lifcie takie jak w A4 z miękkim zagłówkiem, takie jak w RS2 z elektryką, i Recaro z pałąkami i elektryką,raczej niespotykane. Wszystko zaadoptujesz P&P jedynie do tych ostatnich z pałąkami muszą być specjalne mocowania w podłodze , dywan bez dziur na szyny , i tylne boczki bez otworów na pasy, bo pasy są w siedzeniach.Tylna kanapa pasuje zawsze. Natomiast od coupe nic nie pasuje tylko ew przednie fotele. Środek znajdziesz bez problemu w granicach 1000-1500 pln, ale jak jeszcze nie kupiłeś tego samochodu to szukaj takiego żeby miał wszystko.

Awatar użytkownika
bezdachu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bezdachu » 18 lut 2015, 16:14

Panowie, pytanie odnośnie fotela przedniego, a dokładnie gąbki siedziska.
Czy w cabrio jest taka sama gąbka jak w sedanie czy innych wersjach? Drugie pytanie, czy owa gąbka siedziska jest taka sama kierowca i pasażer?

Awatar użytkownika
wysio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wysio » 18 lut 2015, 21:13

bezdachu pisze:Panowie, pytanie odnośnie fotela przedniego, a dokładnie gąbki siedziska.
Czy w cabrio jest taka sama gąbka jak w sedanie czy innych wersjach? Drugie pytanie, czy owa gąbka siedziska jest taka sama kierowca i pasażer?
Pasażer i kierowca jeśli jest to ten sam typ foteli będzie to samo ogólnie w cabrio a w sedanie czy avancie były montowane różne fotele , z reguły w zwykłych b4 były montowane takie półokrągłe siedziska tzw placki zaś w cabrio miałeś inne siedzisko z bocznym trzymaniem .

Awatar użytkownika
bezdachu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bezdachu » 18 lut 2015, 23:58

Chce wymienić gąbke w siedzisku, mam dokładnie taka tapicerke jak w linku
http://otomoto.pl/audi-80-b4-zarejestro ... 61642.html

Awatar użytkownika
wysio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wysio » 19 lut 2015, 08:12

no to musisz szukać od cabrio generalnie jak chcesz mam takie siedzisko w bardzo dobrym stanie i mogę Ci odsprzedać :D

Awatar użytkownika
bezdachu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bezdachu » 21 lut 2015, 12:45

Reasumując temat, siedzisko prawe, lewe jest takie samo pod warunkiem, ze znaajde ten sam typ foteli.

Przed chwilą pojawiła sie opcja przełożenia całego, kompletnego środka ( fotele, kanapa, boczki, tapicerka drzwi) z dożo młodszego rocznika niz mój. Z tego co piszecie rozumiem, ze również nie bedzie problemów z montażem tego u mnie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl