[B3 1.8s] Problem po wymianie tarcz i klocków
[B3 1.8s] Problem po wymianie tarcz i klocków
Witam. Mam następujący problem. Wymieniłem ostatnio tj 3 dni temu tarcze(Samko) i klocki firmy nie pamiętam. Wymieniłem z powodu tego, że poprzednie były już mocno zmęczone życiem i w prawym przodzie mi coś szumiało. Po wymianie jeździło się dobrze, auto normalnie hamowało i nie było nic niepokojącego. W dniu dzisiejszym po trochę szybszej jeździe i kilku mocniejszych hamowaniach prawa tarcza mi się przegrzała do tego stopnia, że z nadkola wydobywał się dym. Od razu zdjąłem koło, żeby zobaczyć co i jak. Tarcza ma widoczne fioletowe przegrzania, po zdjęciu zacisku nic nadzwyczajnego. Tłoczek schowany według mnie wszystko tak jak powinno być. Nie wiem czemu się dzieją tego typu rzeczy, czy to wina nowych komponentów czy mam coś nie tak z zaciskami? Dodam tylko, że zacisków nie regenerowałem, płynu nie wymieniałem, jedynie nasmarowałem tłoczek pastą którą mi polecił sprzedawca w sklepie z częściami. Z góry dziękuję za pomoc.
PS. Zaciski Girlinga B3 1.8S 1989
PS. Zaciski Girlinga B3 1.8S 1989
Hmm... Powiem szczerze, że nie sprawdziłem czy zacisk trzymał jak odkręciłem koło bo zabrałem się za odkręcanie zacisku, ale wydaje mi się, że nie trzymał. Co do tyłu to nie wydaje mi się żeby słabo hamował chociaż nie wiem jak to odczuć ze środka auta. Przy hamowaniu samochód jakoś nie staje dęba na przód a hamulce z tyłu są sprawne bo ręczny na 2 ząbku już mi trzyma jak należy.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
ja tam docierałem już nie jedne tarcze i próbowałem i jednego i drugiego sposobu i jeszcze jakichś pośrednich i nie widzę różnicy pomiędzy nimi.Wertyn pisze:Nowe tarcze powinno się powoli docierać i nie hamować zbyt mocno.
Z drugiej strony kupiłeś jakieś
i nawet nie wiem co to jest, po prostu nie znam w ogóle.Kiwent pisze:tarcze(Samko
ja mam nacinane i nawiercane rotingera do tego klocki trw a to wszystko na zacisku 2-tłoczkowym girling 60 i mogę powiedzieć, że więcej klocków trw nie kupie bo po kilku hamowaniach zaczynają śmierdzieć. U znajomego w aucie na klockach trw i tarczy boscha też szedł dym po kilku mocniejszych hamowaniach więc może u ciebie to też wina części.
Te klocki to śmiecie zdarłem takie kiedyś w 10 tyś przelotu i pokrzywiłem przez nie tarcze liteWertyn pisze:klocków trw
Obecnie mam teraz nowe ori tarcze i klocki Audi i też do niczego strasznie pylą te klocki
Ale jak będę zmieniał to jednak sprawdzony zestaw czyli tarcze i klocki ATE dla mnie nie ma nic lepszego
- GreenNatural
- Forum Audi 80
Nie wiem co wy macie do trw ale ja uzywam 2 zestawu w b3 latam na tym zestawie 3 lata i bez problemu od paru miesięcy do b4 wlecialo trw tarcze i klocki nic jakość mi się nie dymi ,a nazwę tych tarcz które kupił kolega to pierwszy raz słyszę wiec się nie wypowiemDYZIO pisze:Te klocki to śmiecie zdarłem takie kiedyś w 10 tyś przelotu i pokrzywiłem przez nie tarcze liteWertyn pisze:klocków trw
Obecnie mam teraz nowe ori tarcze i klocki Audi i też do niczego strasznie pylą te klocki
Ale jak będę zmieniał to jednak sprawdzony zestaw czyli tarcze i klocki ATE dla mnie nie ma nic lepszego
-
OnlineKrzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z
-
OnlineKrzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 1.9 1Z
Na przodzie mam zimmermanny lite i klocki trw, Zestaw hamuje w miare skutecznie, klocki fakt pylą troche, ale przy tej mocy spisuja sie bardzo dobrze, wczoraj zmieniłem tarcze z tyłu i klocki też trw założyłem.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2015, 13:45 przez Krzysiek 84, łącznie zmieniany 2 razy.
- GreenNatural
- Forum Audi 80
Widzisz sam sobie odpowiedziales czym ta firma się zajmuję wiec nie ma się co spodziewać parę groszy byś dołożył i miał byś trw które są według mię dobrym produktem i cena nie jest zła ,jaki był koszt twoich tarczKrzysiek 84 pisze:Samko to włoska firma chyba, ona bardziej produkuje części do układów hamulcowych typu cylinderki, pompy hamulcowe.
[url=http://images70.fotosik.pl/636/450501aafe8c6e32med.jpg]Obrazek[/URL]