Witam wszystkich serdecznie.
Dawano tu nie zaglądałem a Audiczka jeszcze żywa
Mam pytanko.
Silnik przed wymianą uszczelniaczy, ciągłe dolewki oleju, jeden LITR na około 250 przejechanych kilometrów. Oleju więc nie wymieniam, sam sie wymienia, co jakiś czas zmieniam tylko filtr.
Olej w silniku mineralny ORLEN Platinum 15W40.
Sprężanie sprawdzane na cylindrach prawidłowe.
Opłaca mu się interwencyjnie wlać coś gęstszego? Czy to tylko pogorszy sprawę?
Z góy dzięki za odpowiedź.
[B3 80 PP 1990r] Jaki gęsty olej do silnika?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
nie no gdzie tam to mu bardzo służy. Jakiś inżynier sobie wymianę oleju co określoną ilość km wymyślił, taka fanaberia.Gieru pisze:To że nie wymieniam oleju a ciagle dolewam (jedynie filtr zmieniany) ma jakiś wpływ na silnik?
Skoro tyle oleju wypija to pewnie co nie wlejesz to i tak zeżre, wiec myślę że taniej wyjdzie wymienić uszczelniacze.
Mój też po troche pobierał ale znalazłem wkoncu markę dobrego oleju - MIDLAND szwajcarski drugi jakosciowo w mojej ocenie po vavoline no i filtr nie filtron zaden tylko MANN albo knecht silnik sie wyciszył (rano potrafił klekotac), troszke mniej zaczął palić gazu zalałem w ciemno połsyntetykiem i 10W40 i hula, jestem zadowolony widze sporo taksówkarzy też go zalewa nie jest jakiś mega drogi także kup a nie pożałujesz sam nie sądziłem że zmiana oleju może tyle pomóc, nie wiem czy 15w40 jest dobrym pomysłem tymbardziej orlenowski,tak samo castrol i mobil jest nie za dobry już lepszy lotos jak chcesz te najtansze