Tylko poczyść piastę porządniekuba1990 pisze:Witam, również muszę wymienić tarcze z przodu, czy jest to trudne do zrobienia? nigdy nie wymieniałem.
[B4 2.0 ABK] Jakie tarcze hamulcowe kupić?
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Chciałbym Was zapytać, co sądzicie o tarczach hamulcowych Optimala? Coś mi kiedyś mechanik wspominał o nich że dobre, ale sam nie wiem.. chodzi dokładnie o te: http://www.nowe-hamulce.pl/tarcza,hamul ... s-produktu (to jest na tył)
Używał ktoś moze kiedykolwiek?
Używał ktoś moze kiedykolwiek?
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[B4 1.9 1Z] Jakiej firmy tarcze
Witam. Starych tematów o tarczach jest kilka ale wszystkie z przed kilku lat a jak wiadomo to co było dobre kilka lat temu teraz niekoniecznie może takie być. Zmieniałem tarcze 15tys km temu firmy protechnic. Trochę o nich poczytałem i zdecydowałem się na nie. Cena wtedy 80zł sztuka.Teraz chcę kupić coś z wyższej półki.
Tarcze sprawowały się bardzo dobrze jednak ostatnio zaczęła bić kierownica przy hamowaniu z większej prędkości co mnie strasznie irytuje.Przy mniejszych prędkościach kierownica nie bije ale czuć na całej budzie jak samochód skacze jak żaba . Jestem prawie pewny że to wina tarcz gdyż jak obracam koło ręką to w pewnym momencie słychać obcieranie klocków o tarcze.
Ale dosyć już opowieści. Jakiej firmy tarcze polecacie? ATE, TRW, Textar , Zimmermann, Brembo, Mikoda
Sporo negatywnych opinii jest o TRW i Brembo. Wiele osób poleca za to ATE i Zimmermanny oraz jako tańsza opcja Mikody. O firmie Textar nie jest dużo tylko głownie o klockach ze są spoko.
Tarcze pełne.
O klockach też możecie się wypowiedzieć.
Tarcze sprawowały się bardzo dobrze jednak ostatnio zaczęła bić kierownica przy hamowaniu z większej prędkości co mnie strasznie irytuje.Przy mniejszych prędkościach kierownica nie bije ale czuć na całej budzie jak samochód skacze jak żaba . Jestem prawie pewny że to wina tarcz gdyż jak obracam koło ręką to w pewnym momencie słychać obcieranie klocków o tarcze.
Ale dosyć już opowieści. Jakiej firmy tarcze polecacie? ATE, TRW, Textar , Zimmermann, Brembo, Mikoda
Sporo negatywnych opinii jest o TRW i Brembo. Wiele osób poleca za to ATE i Zimmermanny oraz jako tańsza opcja Mikody. O firmie Textar nie jest dużo tylko głownie o klockach ze są spoko.
Tarcze pełne.
O klockach też możecie się wypowiedzieć.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
- elektronic
- Forum Audi 80
- Imię: Wiesław
U mnie wiercone i nacinane Mikody
http://www.fotosik.pl/zdjecie/266eecfccbaca5ee
Drugi rok jeżdżę i jest dobrze
Do tego klocki Samko; nic a nic nie piszczą
http://www.fotosik.pl/zdjecie/266eecfccbaca5ee
Drugi rok jeżdżę i jest dobrze
Do tego klocki Samko; nic a nic nie piszczą
Cześć! Ja w swojej mam tarcze boscha a klocki TRW (nie ja je montowałem były takie jak kupiłem) i jeśli chodzi o testy to jak jechałem 140 i musiałem nagle prawie do zera zatrzymać się i tak dwa razy pod rząd to nie czułem aby droga hamowania wydłużyła mi się przejechane mam na nich jakieś 15000 km lecz poprzedni właściciel nie zrobił na nich dużo bo były jak nowe nic mi nie bije w kierownicy jak hamuje wszystko ok. Podam Ci też przykład iż mam drugie auto AUDI A4 B5 kombi i tam mam założone tarcze wraz z klockami ATE i zrobiłem już około 60000 km i myślę że jeśli chodzi o przód to do 100000 km dojadę dodam że jeżdżę normalnie 90-120 km/h. 4 lata temu miałem BMW E36 i tam miałem wszystko TRW i chwaliłem sobie nie miałem żadnych problemów i nigdy mi się nie "zagotowały". Mój kolega w Audi A4 B5 też miał cały zestaw ATE i zrobił 80000 km i nic się nie działo a miał nogę cięższą Dużo zależy od stylu jazdy. Ja poleciłbym ATE cały zestaw + wymiana płynu hamulcowego. Pozdrawiam
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Kupiłem tarcze Textara oraz klocki tej firmy. Klocki Breck miałem wcześniej założone i hamować hamowały ale wkurzała mnie jedna rzecz. Podczas hamowania w danym kierunku przy pierwszym naciśnięciu hamulca pojawiał sie głośny pojedynczy stukot. Myślałem że to wina wyrobionych prowadnic ale po założeniu Textarów problem zniknął.
Jak dotrą się Textary to będę miał porównanie z Beckami...
Jak dotrą się Textary to będę miał porównanie z Beckami...