[B4 2.0 ABT] skrzynia CGT
-
- Forum Audi 80
[B4 2.0 ABT] skrzynia CGT
Witam serdecznie. Posiadam dość nietypowy problem mianowicie podczas jazdy w kabinie słychać dziwny świst, hałas, który wzrasta wraz z prędkością pojazdu a zaczyna się od nawet niskich prędkości.
Przy prędkościach powyżej 60-70 km/h jest już bardzo spory i dodatkowo coś huczy szczególnie gdy dodam gazu np jadę 60km/h gaz w podłogę i zaczyna huczeć puszczam tylko świst i tak analogicznie na wszystkich biegach z tym że im wyższy tym bardziej.
Nie wiem czy to skrzynia czy coś innego... dodam że przy ruszeniu słychać delikatny stuk pomimo "sztywnego zespołu napędowego". Skrzynia ma wyciek z wybieraka biegów.
Nadwozie jest szczelne nie posiada miejsc przez które mogła by "łapać powietrze"
Za pomoc będę nieopisanie wdzięczny.
Pozdrawiam.
Przy prędkościach powyżej 60-70 km/h jest już bardzo spory i dodatkowo coś huczy szczególnie gdy dodam gazu np jadę 60km/h gaz w podłogę i zaczyna huczeć puszczam tylko świst i tak analogicznie na wszystkich biegach z tym że im wyższy tym bardziej.
Nie wiem czy to skrzynia czy coś innego... dodam że przy ruszeniu słychać delikatny stuk pomimo "sztywnego zespołu napędowego". Skrzynia ma wyciek z wybieraka biegów.
Nadwozie jest szczelne nie posiada miejsc przez które mogła by "łapać powietrze"
Za pomoc będę nieopisanie wdzięczny.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2015, 09:04 przez Mateusz1994, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Jarewa,
Kręcąc na luzie słychać ale takie minimalne i ma lekki luz na dyferencjale. Ale to chyba norma bo moja poprzednia B4 też tak miała.
Natomiast nawet na luzie w aucie występuje ten świst tak jak na filmie.
Najgorzej jest od 3-5 biegu bo wtedy ewidentnie słychać jak by coś metalowego się tam obijało-grzechotało.
I nie wiem czy opłaca się ją naprawiać czy "dojeździć" i na złom.
Czy przy takim stanie skrzyni mogą z niej wysypać się "drobne"?
Oraz jaka skrzynia jest najlepsza do tego motora? Bo nie ukrywam że ta CGT jest beznadziejna.
100km/h na 5 i ponad 3000 obrotów. Normalnie przełożenia jak w dieslu :mrgreen: .
Pozdrawiam.
Kręcąc na luzie słychać ale takie minimalne i ma lekki luz na dyferencjale. Ale to chyba norma bo moja poprzednia B4 też tak miała.
Natomiast nawet na luzie w aucie występuje ten świst tak jak na filmie.
Najgorzej jest od 3-5 biegu bo wtedy ewidentnie słychać jak by coś metalowego się tam obijało-grzechotało.
I nie wiem czy opłaca się ją naprawiać czy "dojeździć" i na złom.
Czy przy takim stanie skrzyni mogą z niej wysypać się "drobne"?
Oraz jaka skrzynia jest najlepsza do tego motora? Bo nie ukrywam że ta CGT jest beznadziejna.
100km/h na 5 i ponad 3000 obrotów. Normalnie przełożenia jak w dieslu :mrgreen: .
Pozdrawiam.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Lepiej wymieniać na używkę są tanie, co do dźwięku to jak by zęby o coś tarły a może posypało się łożysko i wałek się przestawił i trze zębatka po obudowie pewnie nie długo nią pojeździsz.
Co do dłużej skrzyni to musisz pomyśleć bo dłuższa nie ma tej mocy co krótka czyli od świateł do świateł się tulasz a nie jedziesz a jesteś przyzwyczajony do jechania a nie tulania.
Co do dłużej skrzyni to musisz pomyśleć bo dłuższa nie ma tej mocy co krótka czyli od świateł do świateł się tulasz a nie jedziesz a jesteś przyzwyczajony do jechania a nie tulania.
-
- Forum Audi 80
Miałem B4 z 1991 ze skrzynią CCE i była super. Auto mniej paliło a i tak było żwawe.
CGT jest wg mnie do d*py.
Jak będę zmieniać to albo na CCE albo CDY bo one są takie same różnią się tylko oznaczeniem i latami produkcji.
Tylko teraz nie wiem czy taka podmianka podejdzie bez problemu. Czy sprzęgła są takie same itp???
CGT jest wg mnie do d*py.
Jak będę zmieniać to albo na CCE albo CDY bo one są takie same różnią się tylko oznaczeniem i latami produkcji.
Tylko teraz nie wiem czy taka podmianka podejdzie bez problemu. Czy sprzęgła są takie same itp???
-
- Forum Audi 80