audi 80 b4[1z] ubytek paliwa
-
- Forum Audi 80
- Imię: tomek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
audi 80 b4[1z] ubytek paliwa
witam. od pewnego czasu uzeram sie z ubytkiem paliwa. dzis zauwazyłem ze paliwo ucieka mi z pod zaworka n108. tylko teraz kwestia tego jak to wykrecic... wiem ze sa tma srubka na TORXS. prosze mi powiedziec czy bede musiał demontowac pompe wtryskowa zeby ten wyciek uszczelnic?????
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
Raczej na pewno nie z pod n108 ,tylko z oringu na głowiczce ...a że n 108 jest dokładnie pod glowiczką ,to oczywiste że wygląda że kapie z niego .Akurat z niego nigdy nie kapie ,bo oringi na nim praktycznie się nie zuzywają ,o czym łatwo się przekonać po odkręceniu n108 ...oringi zwykle jak nowe i bardzo rzadko stwardniałe..Ja nigdy nie spotkałem się żeby z tamtąd ciekło. Kapie praktycznie zawsze z dużego oringu głowiczki ,albo z mniejszego na centralnej "serwisowej "śrubie na środku głowiczki .Oringi w tym miejscu są zuzyte najbardziej ,w porównaniu z którymikolwiek innymi w pompieTomcionerwus pisze:od pewnego czasu uzeram sie z ubytkiem paliwa. dzis zauwazyłem ze paliwo ucieka mi z pod zaworka n108
Niekoniecznie ,bo niektórzy "przeciągają " ten oring od tyłu , przez całą głowiczkę ,popuszczając tylko delikatnie 4 śruby ...ale przy tej metodzie trzeba się pilnowac ,bo wystarczy popuścic sruby o 2 mm za duzo ,i narobi sie bałaganu :roll:,bo wypadnie 2mm grubosci mała podkładka,która siedzi pomiędzy falą a tłoczkiem. Akurat tej metody nie polecam ,ale niech kazdy robi jak uważa 8-)Tomcionerwus pisze:prosze mi powiedziec czy bede musiał demontowac pompe wtryskowa zeby ten wyciek uszczelnic?????
-
- Forum Audi 80
no dzienki za info ale z tym chyba sie zdecyduje pojechac do trepka do olkusza .ale to moze w wakacje...
ogolnie mowiac wyszło mi ze miałęm dwa wycieki tzn jak miałęm podłaczony przezroczysty przewod plasikowy na przewod do powrotu do zbiornika i ten przewod z czasem zrobiłe sie twardy jak beton i opaska nietrzymała i miedzy polaczeniami zrobiła sie nieszczelnosc. ale jzu to usunałem. co do pompy wtryskowej bo moze byc albo czujnik n108 lub ten duzy oring.... ale ja narazie tego niebede ruszał. bo pod pompa wsadziłem se pojemnik plastikowy tam kapie.. to jak bedzie gorzej to pojade do trepka i wtedy wszystko mi zrobi.... tylko teraz pytanie ile mi wezmie za demontaz pompy z auta i uszczelnienie....
ogolnie mowiac wyszło mi ze miałęm dwa wycieki tzn jak miałęm podłaczony przezroczysty przewod plasikowy na przewod do powrotu do zbiornika i ten przewod z czasem zrobiłe sie twardy jak beton i opaska nietrzymała i miedzy polaczeniami zrobiła sie nieszczelnosc. ale jzu to usunałem. co do pompy wtryskowej bo moze byc albo czujnik n108 lub ten duzy oring.... ale ja narazie tego niebede ruszał. bo pod pompa wsadziłem se pojemnik plastikowy tam kapie.. to jak bedzie gorzej to pojade do trepka i wtedy wszystko mi zrobi.... tylko teraz pytanie ile mi wezmie za demontaz pompy z auta i uszczelnienie....
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan
-
- Forum Audi 80
Krzysiek 84 pisze:Takie rzeczy to rozmawiaj z nim na PWTomcionerwus pisze:tylko teraz pytanie ile mi wezmie za demontaz pompy z auta i uszczelnienie....
rozmawiałęm z nim i tanio niema ale moze kiedys sie zdecyduje na kompletnie uszczelnienie pompy wtryskowej... co do mnie to jeszcze miałem wyciek na przewodzie laczony przewod przezroczysty z metalowym. gdzie przewod przezroczysty majac stycznosc ropa zrobił si etwardy jak beton i opaska niedokreciłą sie i tu mi troche wiecej paliwa uciekało bokiem...