[B4 1.9 1Z] Uszczelnienie pokrywy zaworów
[B4 1.9 1Z] Uszczelnienie pokrywy zaworów
Panowie macie jakiś patent na cieknącą pokrywę zaworów? Zmieniłem już 2 pokrywy i 3 uszczelki i nadal leci - szlak mnie już trafia.
- srebrnastrzala
- Forum Audi 80
- Imię: Paweł
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
- Sagitari
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Dokładnie, jak kolega powyżej pisze. Ja wcześniej uszczelniałem samym termicznym silikonem, ale efekt był krótkotrwały. Teraz oprócz czerwonego silikonu Erling (po obu stronach gumowej uszczelki) dodałem podkładki, ale trzeba dokręcać z wyczuciem, żeby nie wgiąć za mocno blaszanej pokrywy, bo jak za mocno pójdzie w dół, to może być ryzyko obcierania wałka rozrządu o blachę pokrywy. Jeżdżę już tak dwa miesiące i mam nadzieję, że będzie już dobrze.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Rozwiązanie dobre ale jestem ciekaw czy u wszystkich da się zastosować gdyż u mnie pod pokrywą,na śrubach, są ograniczniki i pokrywę mogę docisnąć nakrętkami na max a i tak nie pójdzie niżej. Te ograniczniki są oczywiście oryginalne. U mnie jedynie pomogła by zmiana pokrywy lub grubsza uszczelka ale takich nie ma więc daje na silikon.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Dokładnie <ok>MichałK pisze:U siebie uszczelniłem szarym reinzem i nie cieknie...
Mi zadziałał nawet na kilkakrotnie zdejmowanej uszczelce. Tylko trzeba umyć i dokładnie odtłuścić, posmarować stykające się powierzchnie i po poskładaniu odpalić i pozwolić się silnikowi nagrzać. Smarowałem nim też gumy pod nakrętkami.