Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.9 TDi ASV] Brak objawów spalania oleju

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sagitari
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

[1.9 TDi ASV] Brak objawów spalania oleju

Post autor: Sagitari » 23 lut 2015, 19:25

Witam

Sprawa nie dotyczy mojego własnego auta, ale kolegi, który wozi pod maską 110-konnego ASV.
Silnik w tej skodziance bierze znaczne ilości oleju silnikowego. Niedawno była robiona wymiana pierścieni i uszczelniaczy, jednak po przejechaniu kilku tysięcy nic się nie poprawia - o ile przed tym remontem było coś w okolicach 2 litrów na 10 000 km, teraz wygląda to tak, że spalanie może sięgnąć nawet około pięciu litrów na 10 000 km.
Zaciekwiło mnie to auto, bo nie widzę absolutnie żadnych objawów spalania oleju:
- intercooler nie jest zaolejony (turbo VTG było regenerowane jakiś czas temu)
- silnik ma drobne wycieki, ale to nieszczelności raczej małe, w okolicach pokrywy zaworów, do tego wolna odma
- spaliny pratkycznie nie istnieją - nie ma żadnego niebieskiego dymu, nie ma nawet zapachu spalin, jedynie przy mocnym wciśnięciu gazu czarna chmurka na chwilę wyleci, ale to raczej normalne.

Jak sądzicie, czy jest możliwe, żeby silnik spalał bezobjawowo tak dużo oleju ?

Awatar użytkownika
kamsta
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamsta » 23 lut 2015, 23:38

Kolego wychodzi 1 litr na 2000 km czyli 0.5 na 1000. W niektórych autach takie spalanie jest uważane za normalne. Dla porównania miałem przypadek z silnikiem 1.5 dci reno który spalał 10 litrów oliwy na 10000 km i nie puszczał dymka ani trochę. A spalał jeszcze raz tyle co twojego kolegi. Tak więc nie wiem czy to jest tragedia. Skoro bierze więcej po wymianie pierścieni i uszczelniaczy to znaczy że usługa źle wykonana.

Awatar użytkownika
Sagitari
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Sagitari » 24 lut 2015, 10:34

Czyli jest to możliwe. A zawsze byłem przekonany, że takie spalanie oleju musi się jakoś objawiać w spalinach. Czy sprawny katalizator tak dobrze oczyszcza spaliny ?

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 25 lut 2015, 15:21

kamsta pisze:W niektórych autach takie spalanie jest uważane za normalne.
Raczej w każdym samochodzie takie spalanie jest uznawane za normalne. Zerknij tylko do książki serwisowej naszych audi. Jak byk pisze że spalanie oleju może osiągnąć 1L/1000km. Zresztą jeździłem kiedyś VW caddy-m którego osobiście odbierałem z salonu i od samego początku spalanie oleju wynosiło 0,7L/ 1000km... Oczywiście moim zdaniem nie jest to normalny objaw ale przez serwis czy dealera uznawane jest to za normalne i nie podlega żadnej gwarancji.
Teraz przydało by się rozgraniczyć osoby które od zawsze jeździły samochodami które biorą olej i takie które nie miały tej nieprzyjemności. Jeden powie że 5L na 10tys to norma a drugi ,np Ja gdzie na 10tys znika mi 2mm na miarce, powiedział by że silnik do remontu...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl