[b4 1.9 tdi 1z] przekladka skrzyni na bęzyne
Skrzynia biegów do TDI
Ale z A4 z tego co czytałem nie do końca pasuje i trzeba trochę przerabiać. Więc najlepiej znaleźć cały zestaw quattro ze skrzynią i nie będzie problemów.
Re: Skrzynia biegów do TDI
A dokładnie co wyczytałeś? bo chyba nie dokładnie:)Marvel pisze:Ale z A4 z tego co czytałem nie do końca pasuje i trzeba trochę przerabiać. Więc najlepiej znaleźć cały zestaw quattro ze skrzynią i nie będzie problemów.
Tył w A4 quattro to jest to samo co w audi 80. Skrzynia każda pasuje od 1,9TDI do 1,9TDI czy to z A4 czy paska oczywiście umiejscowionego wzdłużnie:) ja np mam w swoim cabrio silnik z A6 2,5 TDI R5 a skrzynie z pasata:) pasuje:)
bierzesz tył z a4 i skrzynie z a4 wal musisz kupić z audi 80, oczywiście jeśli nie masz w budzie quattro to i tak będziesz musiał kilka rzeczy dorobić:) z tego co się orientuje to podporę walu i mocowanie dyfra.
Skrzynia biegów do TDI
A powiedz mi kolego dlaczego radzisz aby brać napęd ze skrzynią od a4 TDI a nie oryginalnie od B4 tylko że benzyny bo w TDI niestety nie było seryjnie quattro.
[ Dodano: 2015-03-27, 15:53 ]
A i jeszcze jedno mówisz o A4 B5 do któregoś konkretnie roku czy bez różnicy? I wtedy skrzynię 5 czy 6?
A i jeszcze jedno mówisz o A4 B5 do któregoś konkretnie roku czy bez różnicy? I wtedy skrzynię 5 czy 6?
Chłopaki wkładali od V6 z 80 ale tylko o jednym oznaczeniu pasuje w miarę pod TDI, reszta ma inne przełożenia jak dobrze pamiętam, jak chcesz popatrz w Etke na skrzynie i przełożenia.Marvel pisze:A powiedz mi kolego dlaczego radzisz aby brać napęd ze skrzynią od a4 TDI a nie oryginalnie od B4 tylko że benzyny bo w TDI niestety nie było seryjnie quattro.
A4 jest dużo dużo dużo więcej na rynku niż 80:) także najtaniej wychodzi z a4 jak pisałem tył to jest to samo co 80.
Wszystkie B5 do liftu będą pasować czyli 2000 lub 2001r, już nie pamiętam dokładnie, z 6 będziesz musiał kombinować, 5 pasuje bez przeróbek jedna mala podkładka pod łapę i tyle.
Skrzynia biegów do TDI
Acha rozumiem. Dzięki za odpowiedz na moje pytania i za pomoc. Więc będę szukał kompletnego napędu quattro od a4. Najlepiej ze skrzynią 6. Może od razu ktoś będzie sprzedawał komplet z piastami 5x112. Jeszcze raz dzięki.
Nie było w B5 skrzyni 6 w 1,9TDI.(dopiero polift) była tylko w 2,5 TDI V6. Skrzynia 6 pasuje na blok ale łapy będziesz musiał rzeźbić. Braciak też u siebie wkłada quattro. Cały komplet tylnego zawieszenia dawał chyba 600zł z dyfrem, z tego co mi mówił musisz również zbiornik paliwa zmienić i parę innych rzeczy.Marvel pisze:Acha rozumiem. Dzięki za odpowiedz na moje pytania i za pomoc. Więc będę szukał kompletnego napędu quattro od a4. Najlepiej ze skrzynią 6. Może od razu ktoś będzie sprzedawał komplet z piastami 5x112. Jeszcze raz dzięki.
Skrzynia biegów do TDI
Acha to taka sama cena jaką chcą za quattro do B4 i to nie zawsze kompletny. Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz. W napędzie quattro przy fotelu kierowcy obok hamulca ręcznego jest przycisk i rysunek załączania napędu. Jak kupię napęd od A4 to nie będzie tego. Nie przeszkadza to w eksploatacji?
A braciak też zakłada do 1.9 tdi? Ile ma KM?
W niczym to nie przeszkadza:) będziesz miał porostu nowszy setup i napęd cały czas na 4 łapki:)Marvel pisze:Acha to taka sama cena jaką chcą za quattro do B4 i to nie zawsze kompletny. Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz. W napędzie quattro przy fotelu kierowcy obok hamulca ręcznego jest przycisk i rysunek załączania napędu. Jak kupię napęd od A4 to nie będzie tego. Nie przeszkadza to w eksploatacji?
A luknij sobie do tematu jego:
https://audi80.pl/czerwony-avant-tdi-1z-vt90615.htm
Skrzynia biegów do TDI
Dzięki za pomoc. Poczytam co jeszcze za graty potrzebuję do włożenia quattro do B4 oprócz kompletnego napędu ze skrzynią. Dzięki za pomoc.
Napisz w temacie do Braciaka to ci opowie co i jak już dokładnie:)Marvel pisze:Dzięki za pomoc. Poczytam co jeszcze za graty potrzebuję do włożenia quattro do B4 oprócz kompletnego napędu ze skrzynią. Dzięki za pomoc.
Skrzynia biegów do TDI
Ok dzięki napiszę.
Re: Skrzynia beigów do TDI
Masz 110 km i jakieś 250-280 nm. Dalsze mody to jakieś wtryski zapewne i moc rzędu 130 km i 300 nm czy się mylę? Skoro nie planujesz mieć ponad 400 nm to ośka z długą skrzynia wystarczy. Pamiętaj że napęd quattro ci zabierze trochę nm i nie będzie takiej radości z jazdy. Fakt faktem trakcja się poprawi znacząco ale czy warto? Taki komplet to już pod pd mocno zrobiony to by było coś. Takie jest moje zdanie w tym temacie. Ale jak koniecznie chcesz quattro w b4 to bierz z a4 z 5 biegową skrzynią. Też będzie śmigać a mniej kombinowania.Marvel pisze:Chodzi o to, że chcę do zetorka założyć kompletny napęd quattro. Znalazłem taki tylko, że ze skrzynią CCV 5 biegową. Mam u siebie Pietrsburga i już 110 KM. W niedalekiej przyszłości będę go podciągał na większą moc. Zastanawiam się czy lepiej zostawić tą skrzynię która jest w zestawie czy szukać 6 biegowej od s2 lub rs2.
Skrzynia biegów do TDI
Tak wiem o napędzie z A4 już rozmawiałem z kolegą dartweider także on jest na bierząco w temacie to mi pomoże.
[ Dodano: 2015-04-05, 19:32 ]
A z tym swapem do 1Z to właśnie myślałem coś o mocy rzędu 170 KM. Napęd quattro z A4 mi w tym pomorze i skrzynia a A6 C4 od 2.5 TDI. Dzięki niej będę miał większe możliwości do podniesienia mocy. Myślałem o nowych wtryskach i większej turbinie. Do końca jeszcze nie wiem zobaczę co można zrobić z tym silnikiem.
[ Dodano: 2015-04-05, 19:32 ]
A z tym swapem do 1Z to właśnie myślałem coś o mocy rzędu 170 KM. Napęd quattro z A4 mi w tym pomorze i skrzynia a A6 C4 od 2.5 TDI. Dzięki niej będę miał większe możliwości do podniesienia mocy. Myślałem o nowych wtryskach i większej turbinie. Do końca jeszcze nie wiem zobaczę co można zrobić z tym silnikiem.