Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABT] Pompka lub wysprzęglik

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
Dani21_94
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABT] Pompka lub wysprzęglik

Post autor: Dani21_94 » 29 mar 2015, 19:06

Witam wszystkich. Mam pewien problem, otóż chciałem dzisiaj pojechać moją niuńką (80 b4 2.0 Abt) na zakupy ale po wrzuceniu biegu pedał sprzęgła został w podłodze. Nie wiem co to może być, pompa sprzęgła ta w kabinie czy ta przy skrzyni biegów? Przeczytałem kilkanaście postów z forum ale i tak nie wiem o co chodzi. Proszę pomóżcie mi. Pozdrawiam.

sokraal

Post autor: sokraal » 29 mar 2015, 23:33

No to tak: wysprzęglik (tłok przy skrzyni) cofa się sam z siebie bo wypycha go tarcza dociskowa sprzęgła więc nawet jakby pedał był uszkodzony to skrzynia by się zasprzęgliła. Skoro wrzuciłeś bieg i auto nie ruszyło to prędzej obstawiałbym awarie samego sprzęgła (zaczepił się któryś element docisku i w skutek tego cały czas jest "na wciśniętym sprzęgle". Słychać jakiś nadprogramowy hałas lub są jakieś inne objawy czy po prostu pedał w podłodze i nie jedzie?

Dani21_94
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Pompka lub wysprzęglik

Post autor: Dani21_94 » 30 mar 2015, 06:08

Pedał został w podłodze i jak mu wbije bieg na wyłączonym silniku to ruszy, jak troche podpompuje hamulcem to słyszę jakieś syczenie i pedał sprzęgła trochę się podniesie i można wrzucić bieg na odpalonym silniku, ta pompka w kabinie pod tą półką jest mokra widać jak po niej cieknie i obstawiam że to będzie przyczyną.

sokraal

Post autor: sokraal » 30 mar 2015, 19:39

Działa to tak ze zbiornika płynu hamulcowego idzie osobna rurka do pompki przy pedale i z pompki do tłoka wysprzęglika przy skrzyni. Jeżeli jest wyciek płynu to pedał będzie wpadał i nie da się wrzucić biegu na odpalonym silniku bo nie będzie skrzynia odłączana od silnika. Tak się właśnie dzieje?

Dani21_94
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dani21_94 » 30 mar 2015, 19:57

Tak było ale już naprawione, okazało się że to wysprzęglik przy skrzyni i pompka co jest w kabinie. Naprawione więc dzięki panowie za odpowiedzi. Temat do zamknięcia Pozdrawiam :)

klejon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: klejon » 03 kwie 2015, 09:56

u mnie wpadł pedał sprzęgła w podłogę i okazało się że urwała się śruba którą przykręcony jest wysprzęglik do skrzyni. Roboty od ....... żeby wykręcić te 1,5 cm śruby co zostało w skrzyni. Przy wymianie wysprzęglika musowo wymieniać tą śrubę, przy chwili wolnego czasu warto też tą śrubę wymienić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl