Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 1.9tdi] wskaznik temperatury

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kix
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 1.9tdi] wskaznik temperatury

Post autor: kix » 09 kwie 2015, 12:30

witam,czy może ktoś podpowiedzieć mi jak sprawdzić czy czujnik temperatury podający info. na zegary jest padnięty czy sprawny? (chodzi mi o ten czarny sześciopinowy za blokiem). U mnie brak wskazań na zegarze.Obydwa węże ciepłe, zegary już podmieniałem.
Dodam tylko ,że szukałem tematu i znalazłem coś o zmostkowaniu styków... nieforunnie zrobiłem to i popaliło mi bezpiecznik :-(

sokraal

Post autor: sokraal » 10 kwie 2015, 21:26

Wskaźnik w zegarach to w gruncie rzeczy omomierz tak więc czujnik to swego rodzaju potencjometr (zmienia rezystancje zależnie od temperatury.
Nie wiem czy dysponujesz jakimś miernikiem żeby sprawdzić sam czujnik.
Zegary wymieniałeś więc wskaźnik pewnie działa tak więc polecałbym sprawdzić ciągłość przewodów idących do czujnika. Może któryś jest gdzieś przerwany, jeśli nie to zakładam czujnik.

Awatar użytkownika
kix
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kix » 10 kwie 2015, 22:57

dzięki kolego za podpowiedz... ale okazał się to na szczęście fałszywy alarm :-D
Dziś postanowiłem dłużej zagrzać silnik na postoju i wskazówka powędrowała do magicznych 90 stp.C. --- tak więc chyba tylko termostat ???

sokraal

Post autor: sokraal » 12 kwie 2015, 17:00

Ale co termostat? Gdyby się nie otwierał to silnik by się przegrzewał. A przede wszystkim to chciałbym się dowiedzieć ile dla ciebie to "dłużej zagrzać". Od razu 90 stopni silnik nie osiągnie ale jeśli jednak się rozgrzewa ale nie przegrzewa to wszystko w normie.

Awatar użytkownika
kix
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kix » 13 kwie 2015, 21:25

auto rozgrzewałem na postoju,jakieś 10-15minut do włączenia się wentylatorów ( wskazówka wędrowała prawidłowo w górę) po ruszniu w drogę pęd powietrza wychłodził czynnik w układzie (wskazówka całkiem w dół) tak więc wnioskuję ,że termostat jest cały czas otwarty.
Czy mam rację???

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 13 kwie 2015, 21:58

Nie wiem czy dysponujesz jakimś miernikiem żeby sprawdzić sam czujnik.
Nie wszystkie czujniki sprawdzisz miernikiem pierw trzeba mieć specyfikacje czujnika potem można coś myśleć. Akurat 6 pinowy czarny 028 919 369 jak u autora miernik możesz sobie w d.... wsadz.... bo nic tam nim nie zdziałasz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl