Witam,
od kilku miesięcy mam problem z kontrolką oleju. Pojawia się zawsze po przekroczeniu 2000obr/min. Ciśnienie sprawdziłem u mechanika i jest prawidłowe, wymieniłem dwa razy czujniki (biały i niebieski), przeczyściłem styki wszystkich przekaźników i złączek do ciśnienia oleju. Problem cały czas ten sam. Olej na jakim jeżdżę to TOTAL QUARTZ 10W-40.
Zaczyna mi brakować pomysłów co może być przyczyną. Wiązka do czujników od początku jest nie ruszana.
Co ciekawe (nie wiem czy czujniki działają na 0 czy na 1) po zmasowaniu czujnika niebieskiego, przy przekręceniu kluczyka do trybu stand-by nie wyświetla się kontrolka w AutoCheck, ale już po uruchomieniu i przegazowaniu powyżej 2000obr/min już świeci. Z kolei biały czujnik jak podłączę do masy cały czas tak samo, czyli nic się nie wyświetla do 2000obr/min.
Czytałem że problem może być w zegarach z AutoCheck-iem, ale może ktoś mi powiedzieć co dokładnie?
Proszę o konkretne porady
z góry dzięki Fanom czterech kółek!!
pozdrawiam
BS
[B4 ABT] Kontrolka oleju się świeci od 2000 obr/min
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Wyjmij liczniki i na kostce AC (biała 26 pinowa na środku licznika) sprawdź czy na pinie 19 masz masę przed odpaleniem i znika po odpaleniu. A na pinie 17 czy przed uruchomieniem silnika nie będzie masy a po uruchomieniu pojawi (może pojawiać się po podniesieniu obrotów i też będzie OK).
Jak tam będzie dobrze to masz coś z AC.
Jak tam będzie dobrze to masz coś z AC.