Nie mam w swojej b4 czujników parkowania. Czy ktoś z was montował to na własną rękę?
Czasami ciężko jest się gdzieś wcisnąć. A jak już jest trochę miejsca to właściwie większość rzeczy robionych jest na czuja. Czy to jest mocno skomplikowany temat?
[B4 1.9 AAZ] Czujniki parkowania - samodzielny montaż
Skomplikowane to nie jest. Trzeba wyznaczyć równo miejsca na czujniki najlepiej przy pomocy taśmy malarskiej (otwornica do wywiercenia otworów raczej będzie w zestawie z czujnikami), poprowadzić przewody, podłączyć wszystko jak instrukcja powie i to z grubsza tyle.
Kwestia tego że trzeba wyregulować czujniki (najczęściej w centralce przy każdym złączu czujnika jest osobny potencjometr). Regulacje przeprowadzamy stając prostopadle do jakiejś ściany w odległości jaką uznamy za słuszną i metodą prób ustawiamy pojedyncze czujniki.
Osobiście preferowałbym kamerę cofania tyle że do niej musimy mieć ekran zależnie od upodobań może być osobny, w lusterku wstecznym albo w radiu z ekranem (radia z nawigacją itp.).
Kwestia tego że trzeba wyregulować czujniki (najczęściej w centralce przy każdym złączu czujnika jest osobny potencjometr). Regulacje przeprowadzamy stając prostopadle do jakiejś ściany w odległości jaką uznamy za słuszną i metodą prób ustawiamy pojedyncze czujniki.
Osobiście preferowałbym kamerę cofania tyle że do niej musimy mieć ekran zależnie od upodobań może być osobny, w lusterku wstecznym albo w radiu z ekranem (radia z nawigacją itp.).
Tak jak koledzy wspomnieli już, montaż jest bardzo prosty.... Najlepiej jest ściągnąć zderzak i wiertłem z zestawu zrobić delikatnie nawierty. W zalezności od zestawu jaki masz czujniki mogą wcale nie wymagać regulacji, patrz tylko żeby umieścić je jak najbardziej w pionowej pozycji-wtedy nie będą ci piszczeć na każdym krawężniku
Zasilanie u siebie podłączałem do lamp tylnych, kłpotów przy montażu nie było a wygoda parkowania jest ogromnie zajefajna
Zasilanie u siebie podłączałem do lamp tylnych, kłpotów przy montażu nie było a wygoda parkowania jest ogromnie zajefajna