Montaż suba + wzmak + głośniki
dobra weź już nie hejtuj , bo każdy Twój post jest anty .
Sam jeździsz B4 z wzmacniaczem pierdziawką a wyskakujesz mi tu z małym budżetem
Nie każdego stać na nowe A6 - nie którzy muszą jeździć B4 .
tak samo nie każdego stać na audio za 5 k .
Sam jeździsz B4 z wzmacniaczem pierdziawką a wyskakujesz mi tu z małym budżetem
Jak nie masz nic do wniesienia w temacie - czyli doradzić co kupić - to nie nabijaj postów .Nie przesadzaj ten wzmacniacz to pierdziawka akurat mam taki i zbyt dobry on nie jest do suba za mało energi. A ból uszu to chyba po przesterowaniu a nie od dźwięku.
Nie każdego stać na nowe A6 - nie którzy muszą jeździć B4 .
tak samo nie każdego stać na audio za 5 k .
Przypominam iż nie każdy potrzebuje sprzętu audiofilskiego i dla autora tematu może wystarczyć taki sprzęt za 1200zł.Jarewa pisze:Przy takim budżecie to praktycznie wsio ryba i można sobie losować nic konkretnego nie kupisz.
Przysłowie: Nie mierz ludzi swoją miarą
Co do tematu to irytujące jest dla mnie to że sam autor nie potrafi się określić i my mamy zgadywać co mu się będzie bardziej podobać.
Wypowiedzi typu
mogą mi tylko powiedzieć o tym że ktoś tu ma problemy ze słuchem.marrcin pisze:żeby głośno grało.
Powiedz nam czy lubisz kiedy jest dużo basu, czy kiedy bass jest tylko podkreślany. Ciepłe dźwięki czy bardziej neutralne?
Z tego co później pisałeś masz zamiar wygłuszać drzwi.
Więc opcja bez suba jest jak najbardziej warta uwagi.
Sub to fajna sprawa aczkolwiek potrafi popsuć scenę muzyczną i niekiedy przyprawić o ból głowy. Z drugiej strony możesz czuć niedosyt bez niego.
Więc sam zdecyduj.
Propozycje ode mnie już dostałeś ale w razie czego się powtórzę.
Z subem:
Alpine UTE-72BT + przód Helix B62c pod samym radiem (ew. wygłuszenie drzwi) + Powerbass S-124x napędzany Clarion EX800.2
+/- 1088zł bez wliczonych kosztów dostawy
Bez suba:
Alpine UTE-72BT + zestaw na przód i tył Excursion SX-6C z wygłuszeniem drzwi (do tego głośniki na dystansach i najlepiej tweetery w słupki) + ALPINE V12 MRV-F400S
+/-1208zł bez wliczonych kosztów dostawy
Dlaczego Excursion a nie Helix w tym przypadku?
Bo zagrają bardziej basowo w razie gdybyś czuł niedosyt.
Przypominam również że to tylko forum i aż forum więc zdania mogą się różnić, jednak jakby na to nie patrzeć wskazana jest kultura osobista.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
SparK pisze:Przypominam iż nie każdy potrzebuje sprzętu audiofilskiego i dla autora tematu może wystarczyć taki sprzęt za 1200zł.
Przysłowie: Nie mierz ludzi swoją miarą
Gorzej jak kupi coś z twojego polecenia a potem ci wypomni ze tyle władował a to kupa szmelcu nic nie warta. Dlatego do takiego budżetu to obojętnie co kupi tak samo zagra to są dolne półki i nie zrobi tym wielkie halo a może dorównywać nawet sprzętowi za 300zł kumasz? wszystkie budżetówki graja tak samo bo są z tych samych części wygladem sie tylko różnią.
Dlatego pisałem odrazu subwoofer won a tylko porządne radio i głośnik 165mm wyda mniej i będzie to samo.
Kumam, znam to.Jarewa pisze:Gorzej jak kupi coś z twojego polecenia a potem ci wypomni ze tyle władował a to kupa szmelcu nic nie warta. Dlatego do takiego budżetu to obojętnie co kupi tak samo zagra to są dolne półki i nie zrobi tym wielkie halo a może dorównywać nawet sprzętowi za 300zł kumasz?
Dlatego pisałem odrazu subwoofer won a tylko porządne radio i głośnik 165mm wyda mniej i będzie to samo.
tak tak , przylece do chłopaka z pretensjami i zażądam zwrotu kasy - bo on mi przecież "nakazał" to kupować . Ja szukam tylko sugestii - ktoś ma doświadczenie to niech napisze jak uważa - to będzie moje pierwsze car audio - zawsze jeździłem na oryginalnych głośnikach i na radiu za 150 zł - więc nikt mi nie powie że kupujac sprzet za 1200 zł nie poczuje żadnej różnicy . Kolejna sprawa - to nie jestem żadnym audiofilem .Gorzej jak kupi coś z twojego polecenia a potem ci wypomni ze tyle władował a to kupa szmelcu nic nie warta. Dlatego do takiego budżetu to obojętnie co kupi tak samo zagra to są dolne półki i nie zrobi tym wielkie halo a może dorównywać nawet sprzętowi za 300zł kumasz?
Dla mnie audio to audio - nie potrafię określić czy ma byś niski czy wysoki bas , czy ciepłe czy neutralne dźwieki - takie pojęcia dla mnie póki co nie istnieją - zaczynam z tym przygode .
A teraz do rzeczy , czego oczekuję :
- głośne granie , w miare dobre jakościowo
- bas nie może zagłuszać muzy , niech będzie słyszalny - podkreślany w sposób znaczący ale nie najważniejszy
- rodzaje muzyki :głównie disco polo , jakieś techniawki lżejsze - napewno jakiś vocal trance , muzyka dance , eurodance , wszelaki POP . Nic z rodzajów : hip hop , rap , metal , jazz , rock d roll .
Chodzi o to , żeby można było puścić muze na jakimś grillu czy wypadzie pod namiot itp - ale również posłuchać głośno w samochodzie .
Wystarczy takie sprecyzowanie ?
Biorąc pod uwagę twoje oczekiwania zaproponuje trochę eksperymentalną sugestie, mieszając sprzęt nowy z używanym:
Radio
Głośniki Przód
Wzmacniacz do głośników przednich jak i suba
Głośnik suba
Skrzynia pod suba
2 kanały we wzmaku mostkujesz i pod powstały zmostkowany kanał podpinasz subwoofer, a pod pozostałe dwa podpinasz zestaw przedni. Tylko drzwi dobrze wygłusz.
Mam nadzieje że nic nie pokręciłem <wodka>
Radio
Głośniki Przód
Wzmacniacz do głośników przednich jak i suba
Głośnik suba
Skrzynia pod suba
2 kanały we wzmaku mostkujesz i pod powstały zmostkowany kanał podpinasz subwoofer, a pod pozostałe dwa podpinasz zestaw przedni. Tylko drzwi dobrze wygłusz.
Mam nadzieje że nic nie pokręciłem <wodka>
@ marrcin ja przychylam się do zdania Jarewa <ok>
System możesz budować sobie dwu etapowo.
ETAP 1. Kupujesz radio-wzmacniacz i dobre 165mm odseparowane np. Alpine, wysoki model Kena czy Clariona (stare serie). Najważniejsze to porządne radio (używka jak najbardziej wskazana). Najlepiej wyjścia wysoko-napieciowe i osobny kanał dla suba z pełną regulacją (filtry, ustawienia). Wzmacniacz ktoś podał Alpine mrv-400S ( 4kanałowy) jest jak najbardziej dobrym wyborem. I do tego nowe 16-ki. Tutaj masz pełne pole do popisu. Ja proponuje ci abyś zobaczył ofertę m-dimension. Ale możesz zobaczyć innych producentów. Własnym sumpetem kupić dystanse i zrobić wygłuszenie. Powinieneś zmieścić się w tych 1200pln. Choć maty są drogie, dużo ich idzie dlatego warto dołożyć parę złotych bo efekt jest warty kasy włożonej. Jeżeli jesteś zadowolony zamykasz temat i nie myślisz o etapie 2
Słuchając takiej muzy, bez urazy ale napierdalanki będzie brakować ci SUBA na 100%
Wtedy przechodzisz do ETAPU 2 czyli wzmacniacz i porządny głośnik w skrzyni. Tutaj zapłacisz za coś dobrego przynajmniej drugie tyle co na etap 1. Z plusów jest to że możesz rozłożyć wydatki w czasie Trzeba również pamiętać o 2 rzeczach że: car audio to choroba która się rozwija, nawet jak myślimy ze nie jesteśmy audiofilami albo wciskamy sobie że nie musimy mieć sprzętu jakościowego to z czasem i tak usłyszymy różnicę <ok>
ps. jak szukasz mocnego, dobrego wzmacniacza w używce to wal na prv. do Atlasa, który ma na sprzedaż Alpine mrv1000, (ciężko znaleźć w używce) potężną 2 kanałówkę która może zasilić mocne przody lub suba <ok>
Dodatkowo zalecam trochę luzu <ok>
@SparK
Pojedynczy sub 8 cali czyli 20cm to nie porozumienie tym bardziej jak się ma dobre przody... Sub minimum 25 cm
Jeżeli sub ma 2 cewki po 4ohm więc albo wyjdzie ci 2 ohm a wtedy ciężko jest znaleźć wzmacniacz który jest stabilny pod 2 ohm albo wyjdzie 8 ohm i wtedy głośnik będzie grał cicho co pociągnie za sobą poszukiwanie mocnego wzmacniacza... Proponuję raczej szukać głośnika 250mm lub 300mm w konfiguracji 2x2 ohm i połączyć cewki szeregowo na 4ohm
System możesz budować sobie dwu etapowo.
ETAP 1. Kupujesz radio-wzmacniacz i dobre 165mm odseparowane np. Alpine, wysoki model Kena czy Clariona (stare serie). Najważniejsze to porządne radio (używka jak najbardziej wskazana). Najlepiej wyjścia wysoko-napieciowe i osobny kanał dla suba z pełną regulacją (filtry, ustawienia). Wzmacniacz ktoś podał Alpine mrv-400S ( 4kanałowy) jest jak najbardziej dobrym wyborem. I do tego nowe 16-ki. Tutaj masz pełne pole do popisu. Ja proponuje ci abyś zobaczył ofertę m-dimension. Ale możesz zobaczyć innych producentów. Własnym sumpetem kupić dystanse i zrobić wygłuszenie. Powinieneś zmieścić się w tych 1200pln. Choć maty są drogie, dużo ich idzie dlatego warto dołożyć parę złotych bo efekt jest warty kasy włożonej. Jeżeli jesteś zadowolony zamykasz temat i nie myślisz o etapie 2
Słuchając takiej muzy, bez urazy ale napierdalanki będzie brakować ci SUBA na 100%
Wtedy przechodzisz do ETAPU 2 czyli wzmacniacz i porządny głośnik w skrzyni. Tutaj zapłacisz za coś dobrego przynajmniej drugie tyle co na etap 1. Z plusów jest to że możesz rozłożyć wydatki w czasie Trzeba również pamiętać o 2 rzeczach że: car audio to choroba która się rozwija, nawet jak myślimy ze nie jesteśmy audiofilami albo wciskamy sobie że nie musimy mieć sprzętu jakościowego to z czasem i tak usłyszymy różnicę <ok>
ps. jak szukasz mocnego, dobrego wzmacniacza w używce to wal na prv. do Atlasa, który ma na sprzedaż Alpine mrv1000, (ciężko znaleźć w używce) potężną 2 kanałówkę która może zasilić mocne przody lub suba <ok>
Dodatkowo zalecam trochę luzu <ok>
@SparK
Pojedynczy sub 8 cali czyli 20cm to nie porozumienie tym bardziej jak się ma dobre przody... Sub minimum 25 cm
Jeżeli sub ma 2 cewki po 4ohm więc albo wyjdzie ci 2 ohm a wtedy ciężko jest znaleźć wzmacniacz który jest stabilny pod 2 ohm albo wyjdzie 8 ohm i wtedy głośnik będzie grał cicho co pociągnie za sobą poszukiwanie mocnego wzmacniacza... Proponuję raczej szukać głośnika 250mm lub 300mm w konfiguracji 2x2 ohm i połączyć cewki szeregowo na 4ohm
zacny post ;D
dobra , to zakładamy że przychylam się do Twojej opcji .
Kupuje radio głośniki przod 16,5 cm i wzmak oraz wygłuszam . wzmak z myślą ze kiedyś podłącze pod niego suba ?? czyli juz jakis lepszy ? głośniki rozumiem pod wzmak podłączam ?
czyli co , takie radio moze byc ? http://allegro.pl/alpine-ute-72bt-usb-b ... 03557.html
do tego jakie głośniki i wzmak ( do 900 zł razem - z radiem nie moze przekroczyc 1200 zł )
dobra , to zakładamy że przychylam się do Twojej opcji .
Kupuje radio głośniki przod 16,5 cm i wzmak oraz wygłuszam . wzmak z myślą ze kiedyś podłącze pod niego suba ?? czyli juz jakis lepszy ? głośniki rozumiem pod wzmak podłączam ?
czyli co , takie radio moze byc ? http://allegro.pl/alpine-ute-72bt-usb-b ... 03557.html
do tego jakie głośniki i wzmak ( do 900 zł razem - z radiem nie moze przekroczyc 1200 zł )
to co podałeś marrcin to najniższa klasa... to radio nie ma nwet oddzielnego wyścia na suba o korekcjach już nie spomnę... zresztą zobacz w pdf-ie to:
http://www.alpine.com.pl/fileadmin/user ... 3BT_PL.pdf
Jeżeli już to bardziej przychylał bym się na to lub coś podobnego
http://allegro.pl/alpine-cde-9880r-usb- ... 35217.html
To kult... po prostu jakościowe granie, pamiętaj ze o całościowym efekcie decyduje najsłabsze ogniwo...
http://www.alpine.com.pl/fileadmin/user ... 3BT_PL.pdf
Jeżeli już to bardziej przychylał bym się na to lub coś podobnego
http://allegro.pl/alpine-cde-9880r-usb- ... 35217.html
To kult... po prostu jakościowe granie, pamiętaj ze o całościowym efekcie decyduje najsłabsze ogniwo...