Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 2.3 NG] Silnik wycieraczek

ODPOWIEDZ
Majrasss
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 2.3 NG] Silnik wycieraczek

Post autor: Majrasss » 02 maja 2015, 07:32

Witam. Mam ogromny problem z silnikiem wycieraczek a mianowicie ... zapalil sie podczas jazdy :) Akcja ratunkowa zakonczyla sie powodzeniem, ale nie wiem jaka mogła być przyczyna. Czy moze miec to cos wspólnego z wodą/wilgocią? Przekaznik bezpiecznik i przełącznik działa, kostka przy silniczku nadtopoina. Macie jakies pomysły czego to wina ?

sokraal

Post autor: sokraal » 03 maja 2015, 20:46

Skoro instalacja nie jest naruszona to chyba tylko silnik może być winny. Używałeś go w momencie zapłonu czy tak sam z siebie stanął w ogniu? Sprawdź czy napięcie na kostce jest odpowiednie. Czy nie ma skoków napięcia czy w spoczynku nie ma napięcia.

Majrasss
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Majrasss » 04 maja 2015, 07:55

Wlasnie w momencie zaplonu nie byl uzywany. Na codzień jest garażowane ale kilka dni wczesniej myłem ją i w tamte okolice z pewnością dostały się duze ilości wody. Palić zaczął się po przejechaniu okolo 10-15 kilometrow po mieście. Mozesz mi podpowiedziec jak to posprawdzac? Jestem kompletnie tępy w sprawach elektryki :mrgreen:

sokraal

Post autor: sokraal » 04 maja 2015, 21:20

Powiedziałbym że silnik zalałeś i dlatego się zapalił gdybyś wycieraczek używał. Ale do silnika póki nie użyjesz wycieraczek nie powinno dochodzić żadne napięcie więc nie miałby się jak zapalić.

Co do sprawdzenia to nie wiem ciężka sprawa jeśli nie chcesz wydać na elektryka, a kolegi w tym fachu nie masz to jakaś żarówka 12V np z zegarów i na kabelkach włożyć do kostki. Na samym zapłonie powinna nie świecić (brak napięcia), a na zapłonie i włączonych wycieraczkach powinna świecić.
Jeśli będzie wszystko w normie to silnik sam z siebie się nie zapalił.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl