[B3 2.3 NG] Silnik wycieraczek
[B3 2.3 NG] Silnik wycieraczek
Witam. Mam ogromny problem z silnikiem wycieraczek a mianowicie ... zapalil sie podczas jazdy Akcja ratunkowa zakonczyla sie powodzeniem, ale nie wiem jaka mogła być przyczyna. Czy moze miec to cos wspólnego z wodą/wilgocią? Przekaznik bezpiecznik i przełącznik działa, kostka przy silniczku nadtopoina. Macie jakies pomysły czego to wina ?
Wlasnie w momencie zaplonu nie byl uzywany. Na codzień jest garażowane ale kilka dni wczesniej myłem ją i w tamte okolice z pewnością dostały się duze ilości wody. Palić zaczął się po przejechaniu okolo 10-15 kilometrow po mieście. Mozesz mi podpowiedziec jak to posprawdzac? Jestem kompletnie tępy w sprawach elektryki :mrgreen:
Powiedziałbym że silnik zalałeś i dlatego się zapalił gdybyś wycieraczek używał. Ale do silnika póki nie użyjesz wycieraczek nie powinno dochodzić żadne napięcie więc nie miałby się jak zapalić.
Co do sprawdzenia to nie wiem ciężka sprawa jeśli nie chcesz wydać na elektryka, a kolegi w tym fachu nie masz to jakaś żarówka 12V np z zegarów i na kabelkach włożyć do kostki. Na samym zapłonie powinna nie świecić (brak napięcia), a na zapłonie i włączonych wycieraczkach powinna świecić.
Jeśli będzie wszystko w normie to silnik sam z siebie się nie zapalił.
Co do sprawdzenia to nie wiem ciężka sprawa jeśli nie chcesz wydać na elektryka, a kolegi w tym fachu nie masz to jakaś żarówka 12V np z zegarów i na kabelkach włożyć do kostki. Na samym zapłonie powinna nie świecić (brak napięcia), a na zapłonie i włączonych wycieraczkach powinna świecić.
Jeśli będzie wszystko w normie to silnik sam z siebie się nie zapalił.