Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABK] Problem po wymianie licznika z un4 na vdo.

ODPOWIEDZ
Kamilloo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABK] Problem po wymianie licznika z un4 na vdo.

Post autor: Kamilloo » 03 maja 2015, 14:05

Witam . Denerwuje mnie jedna rzecz . Jako ze musiałem wymienić licznik a trafiła się do tego okazja to kupiłem licznik VDO , w aucie miałem UN4 (przed wymiana nie miałem pojęcia o tym ze produkują je dwie firmy) na początku chciałem sobie poprzekładać części z tego VDO do mojego tak aby wszystko było okej no ale niestety rzeczywistość okazała sie inna i tutaj mam do was pytanie. Zmieniłem licznik na ten VDO ponieważ wszystkie wtyczki pasowały i wszystko elegancko pokazuje tylko mam taki problem , że np. jadać na liczniki UN4 na 4 biegu na 2 tyś obrotów mialem około 75 na liczniku teraz żeby tyle mieć tyle na liczniku VDO mam obroty około 2400-2600. Na tylnej stronie licznika nie jest nic napisane , a na starym było napisane (tak jakby przełożenie czy coś takiego nie pamiętam dokładnie na literke K sie zaczynało prawdopodbnie na nowym tego nie ma . I dziwi fakt ze na wolnych obrotach jest tak samo czyli obroty rzędu 850-1000. Co w tej sytuacji to powoduje ? Licznik zaniża prędkość ?

hubert26w
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Hubert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: hubert26w » 03 maja 2015, 19:32

Witam! Kluczem do rozwiązania problemu jest właśnie przełożenie na liczniku. Po tej literce k współczynnik powinien być taki sam jak miałeś poprzednio kolego. A licznik tak samo wyskalowany do 220? Części niestety nie są zamienne ale liczniki na podmianę to każdy będzie hulał ;-)

Kamilloo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kamilloo » 04 maja 2015, 11:44

Tak licznik tak samo wyskalowany , a na nowym właśnie nie pisało przełożenia . Czyli ten poprostu zaniża prędkość żebym się nie zdziwił przy jakimś fotoradarze ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl