[ B4 1.9 TDI 1Z ] 1993rok uderzanie
[ B4 1.9 TDI 1Z ] 1993rok uderzanie
Witam. Panowie moją audice doskwiera nastepny problem ;/ Otóż coś tłucze podczas hamowania i przespieszania. Normalnie jakby coś było luźne. Byłem na szarpakach i auto ma zawieszenie idealne tzn tuleje dwa miesiące temu wymieniałem i są ok, poduszki amorów dwa tygodnie temu wymieniałem. Coś mocno tłucze z lewej strony zwłaszcza jak np na skrzyżowaniu skręcam w lewo albo w prawo czyli na skręconych kołach. Dla rozjaśnienia wygląda to tak. Jadę np. 50km/h wciskam hamulec i w tym momencie puknie, po puknięciu puszczam pedał i auto toczy się dalej, dodaje gazu i następuje znowu puknięcie. Słychać i czuć to zwłaszcza w jeździe po mieście. Co to może być? Napewno nie są to tuleje. Czyżby łączniki stabilizatora czy coś innego?
Podniosłem dzisiaj przód dziadka. No nie ma nigdzie luzu na tulejach bo nie dawno je wymieniałem. Ogólnie to dzisiaj miałem go postawione ze skręconymi kołami w lewo i coś mnie podkusiło żeby nogą to koło tak wiecie kopnąć, spróbować je toczyć do tyłu to słychać to walenie. Jak koła skręce w drugą strone to cisza.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Miałem pisać byś zetknął jeszcze raz na tuleje wahacza bo to na 90% ich wina. Mialem to samo. Po wymianie tulei po kilku dniach pojawiło się stukanie. Pojedyncze puknięcie podczas hamowania i pojedyncze podczas ruszania. U mnie okazało się że jedna tulejka była popuszczona. Dokręcałem je z wyczuciem a widać trzeba było skręcić na max ile się da. Dopiepszyłem je na chama i cisza. Oczywiście żadnych luzów nie stwierdziłem.