[80 B4 2.3NG] Klimatyzacja się nie włącza.
-
- Forum Audi 80
[80 B4 2.3NG] Klimatyzacja się nie włącza.
Witam, tak jak w temacie jako że przyszły cieplejsze dni to wiadomo zachciało się włączenia klimy. Więc jako że mam climatronic to włączyłem 'śnieżynkę' temperature na L i przez dosłownie 10s chłodne powietrze poleciało, a potem zaczęło dawać może nie tyle ciepłym co po prostu 'mielić to co jest'. To co na pewno rzuciło się w oczy to fakt że przy wciśnięciu przycisku 'śnieżki' silnik w ogóle nie zareagował czyli tak jakby ta klima się nie włączała... sprawdzałem bezpieczniki niby wszystko ok.
Jakieś podpowiedzi? Może to być wina sprężarki klimy?
Jakieś podpowiedzi? Może to być wina sprężarki klimy?
-
- Forum Audi 80
Gaz jest, jedynie co słychać to tam gdzie jest dmuchawa przy wciśnięciu 'śnieżki' słychać jakby coś 'stukło/przełączyło' nie wiem jak to dokładnie opisać. Jak sprawdzić te sprzęgiełko? Co do wiatraka nie sprawdzałem będę musiał zobaczyć. Na zimnym też się włączy jak odpale klime? Czy musi być ciepły silnik?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Chiński kabel kosztuje poniżej 50zł z wysyłką.
A tu masz jak sprawdzić bez kabla. Sprawdź co masz w kanale 52 na włączonej klimie: all-climatronic-kody-i-obsluga-t12629.html
A tu masz jak sprawdzić bez kabla. Sprawdź co masz w kanale 52 na włączonej klimie: all-climatronic-kody-i-obsluga-t12629.html
-
- Forum Audi 80
Sprawdziłem ten kod 52 i tak jak na zdj. Przy włączonym silniku(zgaszonym także) oraz przy włączonej i wyłączonej snieżce cały czas to samo.
[ Dodano: 2015-04-29, 18:53 ]
Sprawdziłem, te 'sprzęgiełko' się nie włącza, tak samo wentylator. Jedynie co słychać po wciśnięciu śnieżynki to jakiś stuk jakby przekaźnik spod schowka. Sprawdzałem drugi climatronic (co prawda od audi a4 b5 sedan 1.8). Mógł by ktoś podać nr ze swojego climatronica? Oczywiście musi być to sedan i 2.3ng Ponieważ podobno inne silniki lub inne budy mają znaczenie, wiem to bo w drugim samochodzie jak kupiłem i nie sprawdziłem kodu to zacinał się lub nie włączał nawiewu.
[ Dodano: 2015-04-29, 21:10 ]
Bezpieczniki ok
[ Dodano: 2015-04-29, 18:53 ]
Sprawdziłem, te 'sprzęgiełko' się nie włącza, tak samo wentylator. Jedynie co słychać po wciśnięciu śnieżynki to jakiś stuk jakby przekaźnik spod schowka. Sprawdzałem drugi climatronic (co prawda od audi a4 b5 sedan 1.8). Mógł by ktoś podać nr ze swojego climatronica? Oczywiście musi być to sedan i 2.3ng Ponieważ podobno inne silniki lub inne budy mają znaczenie, wiem to bo w drugim samochodzie jak kupiłem i nie sprawdziłem kodu to zacinał się lub nie włączał nawiewu.
[ Dodano: 2015-04-29, 21:10 ]
Bezpieczniki ok
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Pokaż który czujnik, bo mam jakiś u siebie i może będę mógł Ci pomóc.
Z innej beczki. Jeśli mam nienabitą klieme, to klimatronik nie załączy się ? Założyłem u siebie klimatronika, bo miałem zwykłą klimę. Nie wł się. Pokazuję kod jakiś czujników w polskim vagu.
Czujnik temperatury kanału zasysanego powietrza G89
Czujnik temperatury zewnętrznej G17
przerwa lub zwarcie do plusa.
Cały czas te 2 błędy. Ktoś coś wie ?
Z innej beczki. Jeśli mam nienabitą klieme, to klimatronik nie załączy się ? Założyłem u siebie klimatronika, bo miałem zwykłą klimę. Nie wł się. Pokazuję kod jakiś czujników w polskim vagu.
Czujnik temperatury kanału zasysanego powietrza G89
Czujnik temperatury zewnętrznej G17
przerwa lub zwarcie do plusa.
Cały czas te 2 błędy. Ktoś coś wie ?
W Krakowie w zeszłym roku dało się jeszcze nabić R12 ... oczywiście nieoficjalnie.grzesiek1495 pisze:Problem rozwiązany, brak czynnika. Tylko teraz jest drugi problem, mam instalację pod R12 i nie mam pojęcia gdzie mogę ten czynnik uzupełnić Ktoś coś wie na ten temat? Najlepiej Białystok i okolice.
Nie załączy się. Wydaje mi się, że czujnik ciśnienia na chłodnicy (chyba kolor czerwony) musi dać sygnał, że układ jest pełny. Jak chcesz to sprawdzić, to daj mu zwarcie na wejściu. Jeśli dalej nie będzie startował to problem tkwi gdzie indziej (panel, kompresor itp)emanuel33 pisze: Z innej beczki. Jeśli mam nienabitą klieme, to klimatronik nie załączy się ?