Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 1.9tdi] dziwne wycie chyba skrzyni...?

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kix
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 1.9tdi] dziwne wycie chyba skrzyni...?

Post autor: kix » 25 maja 2015, 22:14

Witam,jak w temacie, proszę o pomoc! Na początku myślałem ,że to łożysko koła LP ale mechanik wyeliminował je.Teraz podejrzewam skrzynię biegów... dziwne huczenie (najgłośniej przy prędkości 60km/h) bez względu na obciążenie na zakrętach. Wyje,huchy- najgłośniej słychać w środku auta--- coś z lewej strony. Olej w skrzyni jest.Biegi wchodzą prawidłowo.
Bardzo proszę o jakieś sugestie,czy ktoś miał już taki przypadek??? :-(

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 26 maja 2015, 10:46

A prawe łożysko :?: u mnie był taki myk że wyły oba i też ciężko było zlokalizować i już myślałem że to skrzynia ale po wymianie oby łożysk cisza.

Awatar użytkownika
kix
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kix » 26 maja 2015, 22:15

PieterB pisze:A prawe łożysko :?: u mnie był taki myk że wyły oba i też ciężko było zlokalizować i już myślałem że to skrzynia ale po wymianie oby łożysk cisza.
dodam jeszcze,że sprawdzałem i lokalizowałem dzwięk również na podnośniku,tj. samochód uniesiony tak aby można było zablokować (podkładając np. kołek pod jedno z kół) koło i wyrażnie słychać jak coś hrobocze z lewj strony gdy koło jest rozpędzone. Z prawej strony cisza....

1,6td

Post autor: 1,6td » 26 maja 2015, 23:18

Może być łożysko.Wyda się to dziwne,ale kiedyś z kolegą zrobiliśmy taki test tylko,że w oplu wectrze B.Po podniesieniu auta i rozpędzeniu koła lewego z przodu w miarę możliwości były wyczuwalne na kolumnie a zwłaszcza sprężynie takie jakby drgania,po rozebraniu okazało się,że łożysko padło.Nie gwarantuje,że będzie to wyczuwalne u ciebie ale spróbować można.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pieterb » 27 maja 2015, 09:04

kix pisze:wyrażnie słychać jak coś hrobocze z lewj strony gdy koło jest rozpędzone.
a może to przegub wewnętrzny chodź przeguby zwykle nie huczą ale właśnie takie chrobotanie słychać.

Awatar użytkownika
kix
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kix » 27 maja 2015, 21:48

być może przegub wewnętrzny... tylko jak to sprawdzić...? chrobotanie słychać wyraznie nawet kiedy koło jest w powietrzu i się kręci.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pieterb » 28 maja 2015, 08:38

kix pisze:być może przegub wewnętrzny... tylko jak to sprawdzić...?
jak dokładnie to sprawdzić to nie wiem, ja kiedyś maiłem podobnie a ponieważ zewnętrzne były wymieniane to zostały mi tylko wewnętrzne i zaryzykowałem i wymieniłem wew. i to było to.
A u mnie w czasie jazdy było słychać takie terkotanie, chrobot w czasie jazdy ale nie było wycia czy huczenia.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 28 maja 2015, 10:05

Przeguby wewnętrzne najczęściej słychać podczas obciążenia czyli podczas jazdy. Raczej nie słychać ich podczas jazdy na luzie i zazwyczaj słychać stukanie a nie ciągły szum. Jak chcesz sprawdzić przegub to podnieś podejrzane koło do góry. Wrzuć bieg , dodawaj gazu jednocześnie lekko hamując. Wtedy niech ktoś obsłucha co hałasuje. Jak hamujesz i dodajesz gazu jednocześnie to obciążasz napęd u wtedy słychać przegub.
Jeśli jest to ciągły hałas to ja bym jednak obstawiam łożysko. Nieraz łożysko słychać przy większych prędkościach a przy podniesionym kole wszystko wygląda dobrze. Sprawdź jeszcze czy to koło nie grzeje się bardziej oczywiście jeśli masz sprawne zaciski.

Awatar użytkownika
kix
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kix » 29 maja 2015, 22:34

Panowie a czy faktycznie skrzynie w 1z to pięta Achilesowa?

Facet na szrocie mówi ,że u niego schodzą jak świeże bułeczki...i u mnie to na bank skrzynia!

***dzwięk słyszny to nie szum i buczenie charakterystyczne dla łożyska(nie raz je słyszałem w

innych poprzednich autach) ale jakieś chrobotanie!!??*****

ps. może najpierw wymienię jednak to łożysko,trochę zawsze tańszy gips... :roll:

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 30 maja 2015, 00:41

Pierwsze słyszę by to była jakaś "bolączka" b4. Z audic które ja widziałem żadna nie miała robionej skrzyni a niektóre miały grubo ponad pół miliona na blacie. Jedyne co siada to synchronizatory i najczęściej chyba 3 biegu.
Po drugie jak ktoś ma zamiar jeszcze pojeździć samochodem to nie kupuje tego typu części na szrocie. Na szrocie to można sobie kupić jakieś elementy wnętrza a nie osprzęt... Jak kupujesz skrzynię,silnik to chyba tylko pod sprzedaż...
Chrobotanie najbardziej mi pasuje do przegubu wewnętrznego.

Awatar użytkownika
kamsta
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamsta » 30 maja 2015, 15:06

A mnie do rozlecianych łożysk w mechanizmie różnicowym. Miałem taki przypadek w 1z. Też właśnie chrobotało.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 30 maja 2015, 15:49

Niech sprawdzi przeguby a jak będą ok to niech się zajmie skrzynią. Skrzynie tez łatwo mozna obsłuchać wiec nie wiem w czym problem.

Awatar użytkownika
kix
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kix » 30 maja 2015, 21:38

Dzięki Panowie za wszystkie sugestie :lol: dziś już jestem zadowolony,problem z głowy! przyczyną jednak okazało się łożysko koła! to ono wydawało te dziwne dzwięki-mało jednak podobne do których wcześniej słyszałem....
wymiana na febi tak więc myśle ,że trochę powinno po hulać...

Dzięki za podpowiedzi <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl