Witam wszystkich.
Jestem świeżym posiadaczem Audi B4 z 94 roku z silnikiem 1.9 TD 75KM.
Mam problem z twardym pedałem hamulca i oczywiście samo hamowanie jest mizerne. Dziś jak jechałem oprócz tego że pedał jest cały czas twardy przy próbie mocniejszego zahamowania poczułem smród.
Z tego co czytałem na forum to może byc to sprawa serwa, pompy vacum lub zapowietrzenia. Serwo sprawdziłem i syczy po odpięciu przewodu. Tylko że w trakcie sprawdzania urwał się taki cienki przewodzik który dochodził do tego grubego co wchodzi do serwo. I teraz nie wiem już całkiem co z tym robic. Bo ten urwany przewód to jedno ale pedał i tak wcześniej był twardy i hamowanie słabe.
Czy macie jakieś typy odnośnie takiej usterki? Dodam że pedał jest twardy bez przerwy, nie ważne czy wciskam pierwszy raz czy kilka razy po uruchomieniu. I dlaczego klocki śmierdzą po mocniejszym wciśnięciu?
Nie wiem czy ma to jakiś związek ale świeci lampka ABS. Poprzedni właściciel mówił że chyba jakiś przewód urwali przy wymianie tarcz czy klocków.
PS. Znam się na mechanice jak świnia na gwiazdach wiec proszę o wyrozumiałośc. Nie jestem pewien co do trafności działu. Jeśli nie ten dział to proszę o przeniesienie
[B4 1.9 AAZ] Twardy pedał i smród
Witaj ja obstawiam serwo padnięte, jak by były zapowietrzone to byś miał z kolei miękki cały czas ( powietrze jest bardziej podatne na ściskanie niż płyn hamulcowy). Jedź do mechanika niech sprawdzi serwo też mam taka audike aaz 75 km:))) :mrgreen: Po odpaleniu auta pedał powinien zejść troche w dół a nie może być cały czas twardy