Witam, zbliżają się upały więc chciałbym sprawdzić czy w ogole działają u mnie wentylatory na chłodnicy i co steruję ich pracą.
Zapewne trzeba podac napięcie i masę na ktoryś z trzech kabli idącego do jak mi się wydaje czujnika wkręconego w chłodnice.
Więc które piny nalezy złączyć ze sobą? I czy tylko czujnik w chłodnicy steruje pracą wentylatorów czy jeszcze jakiś?
[B4 2.6 ABC] Jak sprawdzić wentylatory chłodnicy.
Od czujnika w chłodnicy przez przekaźniki w skrzynce (jeden od biegu wolnego drugi od szybkiego) do wentylatora.
Odłączamy kostkę od czujnika i (o ile zgadzają mi się kolory na schematach) zwieramy pin z przewodem niebiesko czerwonym do któregoś z pozostałych dwóch. Wentylator powinien zacząć pracować wolno lub szybko zależnie od tego który pin złączymy.
Oczywiście nie sprawdzisz w ten sposób samego czujnika ale na to jedynym sposobem jest rozgrzanie silnika.
Odłączamy kostkę od czujnika i (o ile zgadzają mi się kolory na schematach) zwieramy pin z przewodem niebiesko czerwonym do któregoś z pozostałych dwóch. Wentylator powinien zacząć pracować wolno lub szybko zależnie od tego który pin złączymy.
Oczywiście nie sprawdzisz w ten sposób samego czujnika ale na to jedynym sposobem jest rozgrzanie silnika.