Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Coupe] Mokro pod nogami pasażera tylnego

Awatar użytkownika
asienka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: asienka » 20 paź 2013, 11:00

Klife dzięki za radę, ale ja potrzebuję kogoś kto się tym zajmie zrobi tak by się nie lało, a nie porad gdzie szukać :-) Bo porad to było wiele, a to docisk szyby a to uszczelka a to to a to tamto, nie mam zaplecza, znajomości i czasu, a dodatkowo narzędzi żeby bezskutecznie szukać.

Awatar użytkownika
Wino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Wino
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Wino » 20 paź 2013, 12:33

Asia raczej temat do działu technicznego ale pod nogami pasażera z przodu też masz mokro czy tylko z tyłu ?? u mnie problemem była rozwarstwiona blacha na zgrzewie przy podszybiu i miałem jezioro pod nogami pasażera z przodu i z tyłu. To co pokazałaś to raczej nie jest przyczyna ponieważ woda stamtąd trafia na zewnątrz przez odpływy w drzwiach.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 20 paź 2013, 12:39

asienka, takie tematy tylko w dziale technicznym mogą być i właśnie je scaliłem :!:

Wino,
asienka pisze: Mokro jest pod nogami pasażera tylnego za pasażerem
:-P

Awatar użytkownika
chybo101
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: chybo101 » 23 paź 2013, 14:39

Ja proponuję zdemontować boczek i listwę progową wewnętrzną i dopiero wtedy lać wodą(a najlepiej zabarwioną czymś).

Awatar użytkownika
luk448
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk448 » 23 paź 2013, 17:58

Obstawiam uszczelki drzwi kierowcy lub pasazera.W samym rogu penie cieknie.

krótki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krótki » 02 gru 2013, 18:22

Czy koleżanka Asienka ogarnęła temat przecieków. U mnie podobnie, więc jestem ciekaw. Co do uszczelniaczy których brakuje w większości coupe, można je zamówić.

arwam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: arwam » 14 sty 2014, 23:41

Wino pisze:To co pokazałaś to raczej nie jest przyczyna ponieważ woda stamtąd trafia na zewnątrz przez odpływy w drzwiach.

Wino, tak powinna woda płynąć, i jeśli szyba dolega do uszczelki to potem będzie po krawędzi spływać do wnętrza drzwi i po sprawie, natomiast jeśli nie dolega to po uszczelce spływa jużdo środka auta.

Awatar użytkownika
szymsik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szymsik » 13 sie 2014, 21:14

Przerabiałem temat , i przerabiam temat :) Woda w Coupe to mordęga , ci co garażują problemu nie widzą bo autko na deszczu nie stoi ;-) . Otóż woda leje się w tym miejscu co asieńka pisała i to bardzo dużą ilością , ta uszczelka w rogu drzwi jest konieczna :!: Ona odprowadza wodę za drzwi , ma specjalne wycięcie do tego i można ją nabyć na niemieckiej stronie :

---> http://trshop.audi.de/konakart/SelectPr ... model=0001

Na tej stronce można nabyć gumkę przednią którą wstawia się na wysokości lusterka i wtedy szumy przy dużych prędkościach przestają wkurzać.

Woda dostaje się też przez główną uszczelkę , w górnym rogu jak się zamyka drzwi i szyba dolega po iluś tyś zamknięć drzwi w rogu ściąga uszczelkę i robi się mała dziurka przez którą dostają się kropelki wody ...

Mi obecnie woda jakoś nie wiem jeszcze jak dostaje się pod uszczelkę na wysokości lusterka i spływa do auta w środku , gumka niwelująca szumy nic nie dała ...
Tak więc będę jeszcze walczył ale na razie zbyt czasu na to nie mam na szczęście jest to nieznaczna ilość , ale wkur.... ;) aaa no i jeszcze ostatnio bagażnik też zaczął być mokry...

krótki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krótki » 15 sie 2014, 08:17

szymsik u mnie przecieki były wszędzie - drzwi lewe i prawe, tył i przód i z podszybia. Zawziąłem się i jest znaczna poprawa, bo na deszczu nie przecieka, jedynie z węża jak poleję po uszczelce to jakaś kropla spłynie...
Uszczelniacze drzwi są niezbędne jak piszesz, sam kupowałem jeden. Dodatkowo zmieniłem też wkładki w uszczelkach, które są poniżej przedniego slupka. Można to kupić w serwisie.
Jeszcze w moim ktoś zmieniał szybę i ciekło do środka przez listwę dachową, musiałem wszystko rozbierać i na nowo nitować.

Awatar użytkownika
szymsik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szymsik » 17 sie 2014, 18:17

Wkładki w uszczelkach powiadasz?? hmm pierwsze słyszę ale mi woda z pod uszczelki wpływa do autka nie dużo ale zawsze coś :/ na wysokości właśnie lusterka ...

krótki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krótki » 17 sie 2014, 19:18

Wkładki które mam na myśli są w miejscu gdzie jest poszerzona uszczelka.
numer jednej z nich 895 837 839 D.
Z pod uszczelki przeciek czyli...
Ja zdejmowałem listwy dachowe, ale woda ciekła jakby po wewnętrznej stronie słupka i pojawiała się wewnątrz na uszczelce.

Awatar użytkownika
chojnass
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: chojnass » 01 cze 2015, 17:45

Odkopuję koledzy koleżanki bo okręt tonie, ratujcie mnie. <ok> Mam problem, otóż nasze wspaniałe Audi Coupe często cierpią na nieszczelności drzwi i innych elementów. Umnie problem wygląda tak:
- Mokro pod nogami kierowcy i troszkę pod nogami pasażera.

Po pierwsze, brakuje tych uszczelek:
ObrazekObrazek

wiem że mają one znaczenie wiec wkrótce jadę je zamówić do serwisu Audi gdzie sa one dostępne poprzez zamówienie w Audi Tradition.

Druga sprawa:
Czy woda może dostawać się ta listwą:
Obrazek

Sprawdzałem jest ona lekko luźna a u góry jest jak gdyby dziura a po polaniu wody w środku na tapicerce gdzie słupek łączy się z deska (tapicerka słupka z deską) tapicerka jest mokra i na uszczelce od środka widać kropelki wody.

ObrazekObrazek

Szyber dach raczej droży ponieważ woda spływa i wylatuje dołem sporym strumieniem.

I kolejna sprawa, prawa strona, pasażera, po polaniu wody na szybę oraz sporym strumieniem polałem tę zewnętrzną listwę która przylega elegancko i nie jest luźna, no i oto co ujrzałem:

Obrazek

Po prostu nie wiem co robić, wiem że była wymieniana szyba gdzieś w PL, może robił to jakiś Miras i teraz to wychodzi? co myślicie? <osohozi>

krótki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krótki » 02 cze 2015, 17:37

Jeżeli wymienił ktoś szybę bez demontowania całej listwy od lusterka do końca tylnej szyby ( demontaź uszczelki, osłony słupka, tylnej szyby ) to musisz to teraz poprawić. Dokupić brakujące uszczelniacze drzwi przód - tył i ewentualnie te wkładki w rogach uszczelek do których dolega ten trójkąt przy lusterku.

Awatar użytkownika
chojnass
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: chojnass » 06 cze 2015, 19:47

Nie rozumiem oczym pisze. ;-)
przednia szyba była wymieniana i raczej jest źle wklejona tak jak i źle założone listwy boczne szyby. Ale nie wiem co ma wspólnego tylna szyba albo boczne nie wiem oco chodzi. :)

P.S - krótki, tylko że u mnie pod nogami tylnych pasażerów jest sucho, mokro mam pod nogami kierowcy i trochę u pasażera.

krótki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krótki » 07 cze 2015, 15:26

Poczynając od słupka przy lusterku wzdłuż linii dachu do rogu tylnej szyby biegnie listwa aluminiowa klejona na dwustronną taśmę. Jeżeli do wymiany szyby ktoś roznitował tylko przy przednim słupku i potem zanitował bez robienia całości to cieknie.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cb8 ... 196ac.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ef9 ... 9438a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b25 ... 0c591.html

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl