Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

AUDI 80 biały anioł WCG

Prezentacja w/w od 1991 do 1996.
murawei216m
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

AUDI 80 biały anioł WCG

Post autor: murawei216m » 16 cze 2015, 22:34

Witam wszystkich,chce dziś pokazać swojego aniołka ^_^

na początku trochę o audi,a potem opowiem historie))

AUDI 80
-silnik 1.9 TDI na osprzęcie BOSCH 90koni
-rok 1993
-produkowany dla rynku Włoskiego-jak to rozróżnić!?,a bardzo łatwo,przednia ramka w zderzaku jest ciut mniejsza od normalnej,a w tabliczce z wyposażeniem które umieszczone tam gdzie koło zapasowe napisane "X4C"
-posiada dość nietypowy klimat tronik
-4x el.szyby
-el.lusterka
-ABS
-Wspomaganie
-Centralny zamek

A teraz historyjka ^_^

Kilka miesięcy temu potrzebowałem samochodu który mało pali,jest wygodny,do tego kombi.Pierwsze co padło w głowę to Volvo v40,ale miałem ograniczony budżet,więc Volvo odpadło od razu,a prawie co godzinę siedziałem na OLX i na wieczór wyskoczyła audi 80 TDI tanio ale w opisie było napisane że szyba pęknięta,niema podsufitki,opony nie miały bieżnika to raz,a dwa to że szczeliny w nich były takie że spokojnie pazury wejdą,hamowało autko tylko na jedno koło.Na drugi dzień pojechałem oglądać,jak się okazało autko nie miało do tego mocy,a we wnętrzu był bałagan i strasznie śmierdziało,myślę sobie "przecież jak ją nie odkupie to ktoś ją puści na części",a na prawdę było by szkoda.Sprzedawała pani,więc dogadali my się o cenie i ja kupiłem jeszcze martwego aniołka,dzięki bogu że to było blisko Radomia i domku :) ale jak nazłość poszedł jeszcze śnieg,a ja bez prawie hamulców,bieżnika jechałem po drodze,a co najważniejsze autko miało i ma do tej pory ważny przegląd i OC.Jak już dojechałem to odstawiłem autko i stało na jednym miejscu koło 1 miesiąca,pogoda była kiepska,a ja garażu nie mam.

Po miesiącu pogoda polepszyła się i wziąłem się za prace ^^ pierwsze co zrobiłem gdyż nie wynoszę bałaganu i smrodu w aucie,poodkręcałem fotele,wyczyściłem całą tapicerkę pianką,a jako właścicielka paliła musiałem popielniczki kąpać w gorącej wodzie kilka dni,każdy nawiew wymyłem,pod fotelami i kanapą wymyłem,wszędzie gdzie tylko się da odkurzyłem.Potem kilka razy musiałem jeździć na szrot żeby dokupić takie elementy jak:
-kratka środkowa zderzaka
-półka pod kierownice
-kierownica
-osłony przeciwsłoneczne z uchwytami i mocowaniami
Po tym wszystkim wnętrze już było pachnące i czyste jedno co się rzuca w oczy teraz to brak podsufitki,na razie brakuje mi na to funduszy

Potem zacząłem robić hamulce i zawieszenie gdyż tego i tego po prostu nie było,jadąc przez miasto po jednej nie dobrej uliczce myślałem że mi wyskoczą koła,a kręgosłup się złamie,a więc zakupiłem trochę nowych części na początek na przód ^_^ :
-nowe amortyzatory
-nowe odboje
-nowe łożyska amortyzatorów
-nowe łożyska kół
-nowe stworzenie
-nowe stabilizatory
-nowe drążki kierownicze
o dziwo że ktoś grzebał z hamulcami,gdyż stały nowe tarcze tyle że pordzewiałe i nowe klocki,więc tylko wyczyściłem wszystko i pomalowałem,z tyłem było tak samo zakupiłem nowe:
-amortyzatory
-odboje
-łożyska do kół
-tuleje do tylnej belki
plus wszystko wyczyściłem,pomalowałem,a właśnie każde nadkole z każdej strony zostało wyczyszczone,wymyte,sam plastik był wyjmowany i pod plastikiem wymyte,bo jak już robić to robić dobrze ^_^,z hamulcami był problem w pompie ABS nie działała jedna sekcja więc kupiłem prze OLX pompę,jak mówił mi sprzedawca "bierz pan z swojego auta zdjęte",a tak na prawdę ta pompa była jeszcze gorsza ona w ogóle nie podawała płyn,na szczęście mam niedaleko szrot,pojechałem i zakupiłem tam pompę,zainstalowałem odpowietrzyłem,teraz hamuje jak trzeba,dodam że czujniki ABS były też wyczyszczone,na audi stały stalówki,zamieniłem ich alufelgami z oponami letnimi "NOKIAN"

Jak już zawieszenie zostało zrobione i zbieżność też,to doszła kolejność do silnika,pierwsze co zrobiłem to wybiłem katalizator i zaślepiłem EGR,potem zostały wymienione wszystkie filtry wraz z olejem,ale coś cpykało w głowicy ja to wiedziałem że to szklanki(hydro-popychacze) więc zakupiłem 4 sztuki i wymieniłem natychmiastowo,plus jak wymieniałem szklanki poczyściłem IC.Po tych robotach autko dostało nowy oddech,chodzi jak trzeba,nie zamula,silniczek mruczy ^_^ ,a najważniejsze że to robiłem sam bez żadnych mechaników,jedyne co musiałem oddać do serwisu to na wymianę szyby czołowej.Dodaje kilka zdjęć,a więcej jest ich tu

https://www.facebook.com/audi80bialyaniol

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PLANY:
-Projekt B3 sport avant oldstyle ^^

Obrazek

:arrow: już za niedługo będzie przyciemnianie,calusieńki tył na ciemno ^_^

Obrazek
Ostatnio zmieniony 29 cze 2015, 18:33 przez murawei216m, łącznie zmieniany 16 razy.

Awatar użytkownika
paweloli
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: paweloli » 16 cze 2015, 22:53

Sporo pracy już włożyłeś ale najważniejsze że uratowałeś ją od szrotu. Powodzenia :)

murawei216m
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: murawei216m » 16 cze 2015, 23:21

paweloli pisze:Sporo pracy już włożyłeś ale najważniejsze że uratowałeś ją od szrotu. Powodzenia :)
dziękuje ^^ ale jeszcze dużo pracy mnie czeka

Awatar użytkownika
Przemas80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemas80 » 17 cze 2015, 15:57

Siemka kolego z okolic dziwne że twojej avantury jeszcze na mieście nie widziałem <piwo>

murawei216m
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: murawei216m » 17 cze 2015, 16:11

Przemas80 pisze:Siemka kolego z okolic dziwne że twojej avantury jeszcze na mieście nie widziałem <piwo>
dopiero zacząłem ją jeździć,bo jak robiłem to cały czas stała :),a teraz jeżdżę w okolicach Ustronie-Centrum miasta,a tak to cały czas jestem na spotach w Rdm ^^ ,w zimę byłem A4,latem rok temu audi 80 B3 ^^

Awatar użytkownika
KAROLEK22XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Karol
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: KAROLEK22XX » 17 cze 2015, 17:34

Przemek Walerego znasz kiedyś był b3 w automacie na spocie ;D. Pomacane ostatnio audi wymaga dopieszczenia i bedzie malina

FreshAle
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: FreshAle » 17 cze 2015, 21:44

Ładny avant,z ciekawości za ile go kupiłeś i ile sam włożyłeś do 80?

Awatar użytkownika
ziemor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ziemor » 17 cze 2015, 21:56

Avant z maską od B3 - no czytasz w moich gustach - nareszcie takie coś będzie na forum - czekam z niecierpliwością !!!
Może założy lampy zespolone B3 bez soczewek ???
Zderzak no wiadomo z halogenami i migaczami
aj działo by się działo - był by maszyngwer !
Gratki auta - podaj cenę jak możesz
http://images68.fotosik.pl/971/84ed60abb5ad8488.jpg

murawei216m
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: murawei216m » 18 cze 2015, 00:12

FreshAle pisze:Ładny avant,z ciekawości za ile go kupiłeś i ile sam włożyłeś do 80?
nie będę ukrywał ^^ kupiony za 1500zł i to z OC i przeglądem,włożone jak na razie 1687zł,a tak pomyśleć jak bym to wszystko nie umiał i dał mechanikowi to na spokojnie jeszcze tysiaka trzeba było dołożyć albo i więcej :),ale robię to sam i mi nie szkoda pieniądz na nią,zawsze marzyłem coś zrobić nietypowe,trochę inne nie jak u wszystkich,jak pisałem wyżej jak bym ją nie kupił poszła by u kogoś na części ^_^

[ Dodano: 2015-06-18, 00:12 ]
ziemor pisze:Avant z maską od B3 - no czytasz w moich gustach - nareszcie takie coś będzie na forum - czekam z niecierpliwością !!!
Może założy lampy zespolone B3 bez soczewek ???
Zderzak no wiadomo z halogenami i migaczami
aj działo by się działo - był by maszyngwer !
Gratki auta - podaj cenę jak możesz
http://images68.fotosik.pl/971/84ed60abb5ad8488.jpg
dzięki ^^
będę robił przód wyłącznie od b3,mi się podobają te pomarańczowe kierunki :P ,początkowo zrobię tak że nie będę zmieniał zderzaku i błotników,będzie to wyglądało mnij i więcej tak a'la photoshop

http://images66.fotosik.pl/978/736b52e78473fae3.jpg

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Grzegorz
Model: Inny
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.6 ABC+lpg

Post autor: trepek » 19 cze 2015, 11:33

Audi 90 avant ;-)

Obrazek

misiekb4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: misiekb4 » 19 cze 2015, 11:36

Ładny białasek i fajnie się trzyma ten avanturnik :-)
Dużo już ogarnąłeś przeważnie najpilniejszych rzeczy i bardzo dobrze ;-)
Oby autko odwdzięczało się bezawaryjną jazdą ;-)
Ps. za taką kasę i tyle dobrego że robisz to wszystko sam, gratki <ok>

murawei216m
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: murawei216m » 19 cze 2015, 13:09

trepek pisze:Audi 90 avant ;-)

Obrazek
tak widziałem ją :) ale to robią kopię Treser Avantgarde,tu jest trochę o tym aucie

http://www.treser-audi.de/stories/avantgarde.htm

ale ja chce zrobić właśnie audi B3 avant,plus szukam kremowego wnętrza z B3,oj będzie się działo ^^

[ Dodano: 2015-06-19, 13:09 ]
misiekb4 pisze:Ładny białasek i fajnie się trzyma ten avanturnik :-)
Dużo już ogarnąłeś przeważnie najpilniejszych rzeczy i bardzo dobrze ;-)
Oby autko odwdzięczało się bezawaryjną jazdą ;-)
Ps. za taką kasę i tyle dobrego że robisz to wszystko sam, gratki <ok>
Dzięki staram się ^_^

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Krzysiek 84 » 19 cze 2015, 23:48

Wtryski od Afn'a pasują p&p
Kupujesz nowe podkładki miedziane, trzeba sobie zrobić przyrząd do wybijania wtryskiwaczy z głowicy, następnie czyścisz gniazdo na błysk, i montujesz wtryskiwacze afn z nowymi podkładkami.
Po montażu jak silnik juz uruchomisz to pryskaj wokół wtryskiwaczy wodą z płynem lub zmywaczem do hamulców i obserwuj czy kompresja nie ucieka.

Co do pompy afn to tez pasuje, ale tylko dół, nastawnik u Ciebie jest inny i nie zadziała ten z afn'a
Chyba że zdecydujesz się na przekładke osprzętu to wtedy tak.

po samej wymianie pompy jakiegoś znacznego przybytku mocy nie odczujesz, Ale kompletuj graty i montuj a na koniec zestroi sie ładnie wszystko programem i poczujesz różnicę <piwo> <piwo>

murawei216m
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: murawei216m » 20 cze 2015, 02:43

Krzysiek 84 pisze:Wtryski od Afn'a pasują p&p
Kupujesz nowe podkładki miedziane, trzeba sobie zrobić przyrząd do wybijania wtryskiwaczy z głowicy, następnie czyścisz gniazdo na błysk, i montujesz wtryskiwacze afn z nowymi podkładkami.
Po montażu jak silnik juz uruchomisz to pryskaj wokół wtryskiwaczy wodą z płynem lub zmywaczem do hamulców i obserwuj czy kompresja nie ucieka.

Co do pompy afn to tez pasuje, ale tylko dół, nastawnik u Ciebie jest inny i nie zadziała ten z afn'a
Chyba że zdecydujesz się na przekładke osprzętu to wtedy tak.

po samej wymianie pompy jakiegoś znacznego przybytku mocy nie odczujesz, Ale kompletuj graty i montuj a na koniec zestroi sie ładnie wszystko programem i poczujesz różnicę <piwo> <piwo>

Dzięki za odpowiedż,ale jak z softem? nigdy czegoś takiego nie robiłem

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Krzysiek 84 » 20 cze 2015, 09:52

http://www.kupsprzedaj.pl/o/sterownik-s ... di/3264497

https://audi80.pl/topics34/sprzedam- ... t95614.htm

jak pozakładasz wydajniejsze wtryski i pompe to potem mozna z tego softem wykrzesać moc
Ale , że masz Boscha to za duzo tam nie podziałasz, ale cos tam zawsze idzie zrobić.
U Ciebie jest ten pierwszy z zieloną naklejką i końcówką 401B
Ale dokładniej żeby wiedzieć jaki u Ciebie to trzeba pod vag podpiąć.
Pokaż zdjęcia komory silnika, bo w 93r i jeszcze z początku produkcji były wtryski jednosprężynowe, chyba, że ktoś juz założył dwu-sprężynowe.

Obrazek Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Audi 80/90 - B4.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl