[2.3 NG] Modyfikacje układu wydechowego
- Syn_Andrzeja
- Forum Audi 80
- Kontakt:
[2.3 NG] Modyfikacje układu wydechowego
Jak brzmi 5cylindrów każdy wie. Poezja sama w sobie. Tłumik jednak totalnie nie oddaje tego dźwięku jaki słychać w trakcie jazdy w samochodzie, chciałbym podzielić się z innymi radosną nowiną płynącą spod maski i wpadłem na pewien pomysł. Zamiast końcowego tłumika chciałbym zrobić dwururkę wychodzącą z jednej odpowiednio wygiętej 2" kwasówki wychodzącej z tłumika środkowego. Będzie bardzo głośno bez tego końcowego tłumika?
- Syn_Andrzeja
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Zależy co masz na myśli mówiąc czy będzie duża różnica w brzmieniu :mrgreen: Możesz sobie na chwilę odpiąć końcowy wydech i sam zobaczysz.
Auto na pewno staje się głośniejsze ale niewiele. Pewnie ok 5dB więcej na wolnych. Za to na wysokich obrotach dźwięk jest już naprawdę fajny ale nie przeszkadzający w jeździe. Czy to upchniesz to już od Ciebie zależy.
Auto na pewno staje się głośniejsze ale niewiele. Pewnie ok 5dB więcej na wolnych. Za to na wysokich obrotach dźwięk jest już naprawdę fajny ale nie przeszkadzający w jeździe. Czy to upchniesz to już od Ciebie zależy.
- Syn_Andrzeja
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Skoro było ok to czemu jeździłeś tylko chwilę bez końcowego tłumika? Pytam bo sam myślę nad lekką zmianą udźwiękowienia mojego NG ale bardziej myślałem o innym tłumiku końcowymKofper pisze:Nie będzie głośno. Jeździłem chwilę bez końcowego tłumika i dźwięk był dużo lepszy.
Tak więc jak najbardziej polecam wywalenie końcowego i ciągnięcie dwururki od środkowego <ok>
Witam,
Proponuje najpierw odspawać końcowy tłumik i samemu sprawdzić jak głośno będzie (przed zakupem rurki) . Za każdym razem jak mi się jakiś przedmuch zrobi albo lekko uszkodzę najczęściej właśnie ostatni tłumik-to robi się głośno..,-za głośno i charakterystyczny dźwięk 5 cylingdówki NG jest zagłuszany przez taki dźwięk,-nijaki właśnie i głośny. Z bulgotaniem nie ma niestety nic wspólnego raczej z..,-trzeba samemu sprawdzić i ocenić. Dla mnie odpada..,-a dźwiek 5 cylilndrówki słychać niesamowicie również i na zewnątrz przecież.
Jeśli chcesz zmodyfikować dźwięk i żeby był nadal taki "szlachetny jaki ma NG" to tylko przez profesjonalny cały wydech dedykowany do tego silnika..,-Supersprint miał kiedyś coś takiego co brzmiało po prostu niesamowicie...
A jesteś pewny jaki masz teraz wydech,-czy dobrze dobrany do tego silnika?,-pytam bo NG słychać niesamowicie na zewnątrz i jest nie do pomylenia z żadnym innym.
Pozdrawiam.
Proponuje najpierw odspawać końcowy tłumik i samemu sprawdzić jak głośno będzie (przed zakupem rurki) . Za każdym razem jak mi się jakiś przedmuch zrobi albo lekko uszkodzę najczęściej właśnie ostatni tłumik-to robi się głośno..,-za głośno i charakterystyczny dźwięk 5 cylingdówki NG jest zagłuszany przez taki dźwięk,-nijaki właśnie i głośny. Z bulgotaniem nie ma niestety nic wspólnego raczej z..,-trzeba samemu sprawdzić i ocenić. Dla mnie odpada..,-a dźwiek 5 cylilndrówki słychać niesamowicie również i na zewnątrz przecież.
Jeśli chcesz zmodyfikować dźwięk i żeby był nadal taki "szlachetny jaki ma NG" to tylko przez profesjonalny cały wydech dedykowany do tego silnika..,-Supersprint miał kiedyś coś takiego co brzmiało po prostu niesamowicie...
A jesteś pewny jaki masz teraz wydech,-czy dobrze dobrany do tego silnika?,-pytam bo NG słychać niesamowicie na zewnątrz i jest nie do pomylenia z żadnym innym.
Pozdrawiam.
Jeździłem tylko chwilę ponieważ wtedy końcowy mi odpadł i rura końcowa była zaraz za środkowym tłumikiem przez co do środka dostawały się spaliny i niesamowicie śmierdziało.krzys_33 pisze:Skoro było ok to czemu jeździłeś tylko chwilę bez końcowego tłumika? Pytam bo sam myślę nad lekką zmianą udźwiękowienia mojego NG ale bardziej myślałem o innym tłumiku końcowymKofper pisze:Nie będzie głośno. Jeździłem chwilę bez końcowego tłumika i dźwięk był dużo lepszy.
Tak więc jak najbardziej polecam wywalenie końcowego i ciągnięcie dwururki od środkowego <ok>
- Syn_Andrzeja
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Tak, wydech mam całkowitą serię, od początku istnienia tego auta tak coś podejrzewam ;dhubertm pisze:Witam,
Pozdrawiam.
jakby Cię interesowało... na tym filmiku miałem wycięty kat i wycięty środkowy. Końcowy ori. Bulgotanie na wolnych jest, ale na wyższych obrotach masakra jak dla mnie xd trochę za głośno i zbyt metaliczny dźwięk...
Teraz mam bez kata, środkowy przelotowy z saaba 2.0 i ori końcowy.. (bym musiał nagrać film) Jest znacznie ciszej ale głośniej niż na całym ori wydechu i lekki bulgot na niskich obrotach został
Teraz mam bez kata, środkowy przelotowy z saaba 2.0 i ori końcowy.. (bym musiał nagrać film) Jest znacznie ciszej ale głośniej niż na całym ori wydechu i lekki bulgot na niskich obrotach został
- Syn_Andrzeja
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jak zostawisz kata bd może trochę ciszej niż u mnie (filmik wyżej). U siebie gdy wywaliłem pierw kata w dźwięku praktycznie brak różnicy, a o dziwo był jeszcze w bardzo dobrym stanie.ambro1234 pisze:Witam. Podepne się do tematu. Chciałbym wyrzucić środkową beczkę i wspawać rurę. Co o tym sądzicie? próbował ktoś? Kat zostanie