[B4 1Z] Kłopoty z trzecim biegiem, zgrzytanie
[B4 1Z] Kłopoty z trzecim biegiem, zgrzytanie
witam wszystkich. mam taki problem ze skrzynia biegow. od kilku dni cos gorzej wchodzi 3bieg, tzn troszke zgrzyta szczególnie przy redukcji z 4 na 3. z 2 na 3 tez troche zgrzyta ale nie az tak. jezdze moja B4 juz 6 lat i nigdy wczesniej tego nie bylo. prosze bardzo o jakies rady.
Na przyszłość proszę tytułować wątki zgodnie z regulaminem (aby tytuł wątku streszczał istotę problemu).
Proszę używać polskich liter w postach.
Zapoznaj się z regulaminem i zasadami tytułowania wątków.
Na przyszłość proszę tytułować wątki zgodnie z regulaminem (aby tytuł wątku streszczał istotę problemu).
Proszę używać polskich liter w postach.
Zapoznaj się z regulaminem i zasadami tytułowania wątków.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2010, 10:46 przez wacha, łącznie zmieniany 2 razy.
To czy będziesz śmigał, czy zmienisz zależy od Ciebie - przy odrobinie szczęścia możesz jeździć aż skończy się któryś bieg, w gorszym przypadku zatrzymasz się gdzieś na trasie i hol albo laweta. Moim zdaniem lepiej nie spiesząc się bardzo poszukaj dobrej skrzyni (bo kupić drugą dobita nie jest trudno) i przy najbliższej okazji wymień (mając kanał i odrobinę narzędzi można zrobić to we własnym zakresie i nie zajmuje to wiele czasu)
Zmienić skrzynie można jak najbardziej , wymieniać synchronizatora sie nie opłaca bo będzie droższy niz cała skrzynia ale jeżeli synchronizator sie poprostu wypracował to nic strasznego sie nie stanie poprostu trzeba delikatniej bieg włączac i będzie dobrze ja jeżdziłem kilkoma samochodami w których takie tematy sie działy i nawet po kilku latach wszystko pracowało bez zmian. Trzeba sie poprosu przyzwyczaić do odpowiedniego stylu zmiany biegów.
Już pomału zaczynam sie do tego przyzwyczajać,ale im dłużej tak jeżdżę, tym wieksze mam wątpliwości czy to napewno synchronizator a nie wina czasem sprzęgla. Otóż dochodzi czasem do zblokowania skrzyni,mam wrazenie,że niekiedy,ciężej ale bez zgrzytu ,wchodzi 5, a na wstecznym biegu szarpie gdy chcę powoli cofnąć na pól sprzęgle. Czy to już skrzynia całkowicie zaczyna się sypać czy moze to byc cos ze sprzęgłem?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Jak cuda się dzieją i na innych biegach to jest mocno prawdopodobne że to jednak sprzęgło.Spróbuj wrzucać biegi tak jak w starych ciężarówkach ze skrzyniami bez synchronizacji (jeżdziło się takimi swego czasu)na tzw.dwa stopnie :sprzegło luz ,drugi raz sprzegło i delikatnie bieg .Swego czasu jeżdżąc Skodą Liaz MS 24 doszedłem do takiej wprawy że dla zabawy wrzucałem bez sprzęgła biegi w górę i w dół ,trzeba tylko było idealnie zgrać obroty silnika z prędkością toczenia auta i biegi wchodziły same bez zgrzytu.Sory za off top ale przypomniały mi się stare dobre czasywacha pisze:Już pomału zaczynam sie do tego przyzwyczajać,ale im dłużej tak jeżdżę, tym wieksze mam wątpliwości czy to napewno synchronizator a nie wina czasem sprzęgla. Otóż dochodzi czasem do zblokowania skrzyni,mam wrazenie,że niekiedy,ciężej ale bez zgrzytu ,wchodzi 5, a na wstecznym biegu szarpie gdy chcę powoli cofnąć na pól sprzęgle. Czy to już skrzynia całkowicie zaczyna się sypać czy moze to byc cos ze sprzęgłem?
a w jakim aucie one wystepowały bo vhyba nie w 80 ?? pasuje ona plug&play nie trzeba nic przerabiać?? jak z przełożeniami?? dodam ze mam chec podniesc moc do ok 110km na poczatek
[ Dodano: 2015-07-10, 11:18 ]
http://allegro.pl/skrzynia-biegow-een-s ... 86101.html
Czyli ta skrzynia podejdzie??
[ Dodano: 2015-07-10, 11:18 ]
http://allegro.pl/skrzynia-biegow-een-s ... 86101.html
Czyli ta skrzynia podejdzie??