[audi b4 1.9 tdi 1z] tarcie przy skręcie....
[audi b4 1.9 tdi 1z] tarcie przy skręcie....
witam mam taki problem mianowicie przy skręcie w lewo jak i w prawo jest taki jest lekkie tarcie które czuje nawet na kierownicy co to może być...?? wykluczam osłony blaszane tarcz bo sprawdziłem...
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
Sprawdź tarcze hamulcowe, przy krawędziach i po wewnętrznej stronie przy piaście (konieczne zdjęcie tarczy). Nawet minimalny luz na łożysku(nie wyczuwalny ręcznie) powoduje że zbierająca się na tarczy rdza obciera o zacisk lub osłonę. Miałem też przypadek odklejenia się elastycznej płytki z zewnętrznej strony klocka.(zsunęła się z klocka i tarła o piastę tarczy)
- krzyn33
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Audi A3
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Odgrzewam kotleta.
Od jakichś 2 tygodni słychać u mnie w aucie specyficzne tarcie (nie metaliczne) w okolicach prawego przedniego koła. Tarcie to słychać tylko przy skręcaniu w prawo, a ściślej przy jeździe powyżej 40 km/h po prawych zakrętach. Nawet na łagodnych łukach słychać tarcie. Słychać je także podczas jazdy na wprost przez hopki, wzniesienia (jak auto tak jakby podrzuci do góry i potem opada to słychać to tarcie).
Mam koła 195/65/15. Ocieranie plastikowej osłony nadkola wykluczam, ponieważ wytarło ją w jednym miejscu trochę wcześniej (nie było nic słychać, dopiero mój tata zwrócił mi uwagę, że mam wytartą osłonę), więc przykręciłem ją paroma wkrętami. Na postoju próbowałem kręcić kierownicą w jedną i drugą stronę i organoleptycznie stwierdziłem, że nic tam nie ma prawa obcierać.
Czy któryś z kolegów ma jakiś pomysł lub doświadczenie w tej kwestii, co to może być ?
Od jakichś 2 tygodni słychać u mnie w aucie specyficzne tarcie (nie metaliczne) w okolicach prawego przedniego koła. Tarcie to słychać tylko przy skręcaniu w prawo, a ściślej przy jeździe powyżej 40 km/h po prawych zakrętach. Nawet na łagodnych łukach słychać tarcie. Słychać je także podczas jazdy na wprost przez hopki, wzniesienia (jak auto tak jakby podrzuci do góry i potem opada to słychać to tarcie).
Mam koła 195/65/15. Ocieranie plastikowej osłony nadkola wykluczam, ponieważ wytarło ją w jednym miejscu trochę wcześniej (nie było nic słychać, dopiero mój tata zwrócił mi uwagę, że mam wytartą osłonę), więc przykręciłem ją paroma wkrętami. Na postoju próbowałem kręcić kierownicą w jedną i drugą stronę i organoleptycznie stwierdziłem, że nic tam nie ma prawa obcierać.
Czy któryś z kolegów ma jakiś pomysł lub doświadczenie w tej kwestii, co to może być ?
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
osłone tarczy hamulcowej sprawdz, to ze slychac w takich miejscach jak piszesz moze tez byc spowodowane tym co jest obok drogi, gdzies robi sie echo i slyszysz, a tam gdzie jest wolna przestrzen nic nie slychac bo dzwiek nie ma jak wrocic, powiedz jeszcze czy i jak tak to co dokladnie ostatnio grzebales przy aucie
- krzyn33
- Forum Audi 80
- Silnik:
W tamtym roku przed zimą robiłem zawiechę (sworzeń wahacza, końcówka drążka, łącznik stabilizatora) oraz założyłem nowe klocki hamulcowe. Osłonę tarczy sprawdzę, chociaż teraz mi się przypomniało, że kiedyś było ją słychać i wtedy ją poodginałem ile się dało i przestała trzeć. Tylko że wtedy to było typowe tarcie metaliczne (ostre i głośne), a teraz to jest takie bardziej głuche, jakby jakiś plastik czy guma o koło obcierała.
Sprawdzę osłonę tarczy i dam znać.
Sprawdzę osłonę tarczy i dam znać.
- krzyn33
- Forum Audi 80
- Silnik:
Sprawdziłem osłonę tarczy hamulcowej - wsjo rawno. Kręciłem skręconym kołem na podniesionym aucie - cisza. Mimo tego chyba mam diagnozę. Ocieranie słychać tylko podczas dodawania gazu, kiedy odpuszczam gaz tarcie zanika. Dlatego obstawiam przegub zewnętrzny. Podczas oględzin przegubu zauważyłem 2 mikrodziurki w osłonie. Tamtędy musiał wydostać się smar, bo osłona była cała nim pobrudzona.
Czy przegub kręcący się "na sucho" może dawać takie objawy ?
Czy przegub kręcący się "na sucho" może dawać takie objawy ?