[B4 2.3 NG] Spadające obroty na gazie gdy włączy się wiatrak
[B4 2.3 NG] Spadające obroty na gazie gdy włączy się wiatrak
witam .
mam problem gdy włączy się wiatrak chłodnicy to obroty spadają a gdy się wyłączy znowu wzrastają . gdy do tego dojdzie kręcenie kierownicą przy parkowaniu itp to jest to uciążliwe ,na benzynie niema tego problemu równo trzyma obroty w każdej sytuacji .
jeżeli ktoś coś wie co może być powodem to proszę o pomoc , z góry dzięki
mam problem gdy włączy się wiatrak chłodnicy to obroty spadają a gdy się wyłączy znowu wzrastają . gdy do tego dojdzie kręcenie kierownicą przy parkowaniu itp to jest to uciążliwe ,na benzynie niema tego problemu równo trzyma obroty w każdej sytuacji .
jeżeli ktoś coś wie co może być powodem to proszę o pomoc , z góry dzięki
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Te 1100 to cały czas trzyma? Coś przy dużo Jeśli nie chcesz grzebać się przy gazie to jedź do gazowników najlepiej do tych co zakładali. Miałem podobnie tylko że z klimą jak normalnie stał to 800 trzymał, włączyłem klime spadał do 600 na jakieś 2s potem podnosił do 750 i jak kawałek podjechałem oczywiście dając gazu tak do około 2tyś to normował do 800. Zaś jak wyłączałem klime to podnosił na jakieś 5-10s obroty do 1100, ale po tym czasie normował do 800...piotrb4 pisze:Przeglad gazu tydzien temu + obroty na gazie 1100 a gdy wiatrak sie włączy 800 a jak zaczne do tego skręcac to z 600
Spróbuj odkręcić troche śrubę regulacyjna na parowniku od dawki (w lewo/u mnie jest ona złota po lewej stronie parownika jak się patrzy) tak z pół obrotu, albo nawet jeden pełny. Jeśli to nic nie da to masz 2 wyjścia kombinuj na własną ręke (tylko jeśli masz minimalne pojęcie o tym), albo jedź tam gdzie Tb to zrobią
-
- Forum Audi 80
piotrb4 pisze:Wlasnie w tym problem ze jak zmniejsze obroty na 800-900 to gdy wiatrak się włączy trzyma z 300-400 a jak jeszcze zaczne skrecac czy włącze ogrzewanie tylnej szyby to zgasnie ...
To troche dziwne bo u mnie nawet jak zmniejszam czy zwiększam dawkę gazu to obroty zawsze stabilizują się na 800. Niezależnie od tego jak ustawie, no oczywiście jeśli dam za mało to wtedy będzie przygasał lub w ogóle nie odpalał
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Bo u ciebie działa poprawnie stabilizacja biegu jałowego. A autor tematu ma podkręconą śrubkę przepustnicy albo niesprawny czujnik zamknięcia przepustnicy i ECU nie zaczyna regulować obrotów.grzesiek1495 pisze:piotrb4 pisze:Wlasnie w tym problem ze jak zmniejsze obroty na 800-900 to gdy wiatrak się włączy trzyma z 300-400 a jak jeszcze zaczne skrecac czy włącze ogrzewanie tylnej szyby to zgasnie ...
To troche dziwne bo u mnie nawet jak zmniejszam czy zwiększam dawkę gazu to obroty zawsze stabilizują się na 800. Niezależnie od tego jak ustawie, no oczywiście jeśli dam za mało to wtedy będzie przygasał lub w ogóle nie odpalał
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 90 B3
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.3 7A
Nie ma co kręcić śrubkami na parowniku jak się nie wie co od czego. tak btw temat o regulacji lpg w NG https://audi80.pl/b4-ng-regulacja-lp ... t67012.htm
-
- Forum Audi 80
Temu też napisałem dla kolegi żeby robił to jeśli ma pojęcie.krs pisze:Nie ma co kręcić śrubkami na parowniku jak się nie wie co od czego. tak btw temat o regulacji lpg w NG https://audi80.pl/b4-ng-regulacja-lp ... t67012.htm
Kompletnie inaczej robiłem niż w załączonym linku i auto dobrze chodzi na nic nie narzekam. U kolegi wyszło co innego bo jeśli jemu wzrost dawki idzie w parze ze wzrostem bądź spadkiem obrotów to w tym przypadku kombinacja mieszanką nic nie da.