Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Tweetery na podszybiu

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Krecik80.
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Krecik80. » 13 gru 2007, 23:52

A oto tweety w słupkach.

Awatar użytkownika
radziobiker
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radziobiker » 14 gru 2007, 00:22

Extra. Własy twór, czy kupione? Tapicerowane, czy malowane?

Awatar użytkownika
Krecik80.
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Krecik80. » 14 gru 2007, 01:01

Aż takich zdolności to nie mam. Słupki kumpel mi zrobił. Tapicera na nich niczym się nie różni od ori, ale musiałem podsufitkę wyprać bo straszna różnica w odcieniach była. No ale teraz wygląda jak by tam od zawsze były. 8-)

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 14 gru 2007, 16:34

Ładnie wyszło no i jak mówisz ładnie materiał obiciowy dobrany.

kapsel

Post autor: kapsel » 15 gru 2007, 21:02

Nie bede zakladal nowego tematu.
Sytuacja:
przod helix odseparowany(16 w taszkach,soprany w miejscach 10'na podszybiu) calosc gra pod radiem.
Do tej pory wystarczalo.Ale....
Zamierzam spedzic dlugie zimowe wieczory;) rezajac soprany w slupkach.Ale....
Te gwizdki helixa troche dzialaja mi na nerwy.Mam je wyciszone w radyjku ,ale i tak potrafia zagrac za ostro.Przy wiekszej glosnosci strasznie charcza.

I tu pytanie na co ewentualnie je zmienic.Przegladalem ostatnie posty i Doc wymienial ich tyle ze juz nie lapie.Alphardy,magnaty,macaudio??.Oczywiscie nie chce wydawac fortuny,ale wydaje mi sie ze cos za 50zl zagra lepiej od helixow.

Pytanie 2 czysto teoretyczne
Rezygnujac ze zwrotnic podlaczam tweeter z wooferem szeregowo (na gwizdku dajac kond) i juz?
Dajmy tu moze konkretny przyklad
Tak przygotowany przod ciagne na wzmacniach i podpinam pod kanal 1 ,drugi taki zestaw pod kanal 2 ,a kanal 3i4 na mostku moge wykorzystac na sub.Oczywiscie wzmak 4kanalowy.Czy lepiej zostawic przod na radiu a sub pod wzmak 2kanalowy zmostkowany albo monoblok.?

Pytanie 3
Czy cos takiego jest cos warte http://www.allegro.pl/item279356366_wzm ... y2000.html ,czy to raczej odpowiednik voicecrafta(niemile wspomnienia).

Ps.Piszac tego posta w tym miejscu mam nadzieje ,ze szczegolnie Doc cos odpisze bo jak widac natestowal sie ostatnio tweeterow.
Dzieki za cierpliwosc ;)

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 16 gru 2007, 00:59

kapsel pisze:Te gwizdki helixa troche dzialaja mi na nerwy.Mam je wyciszone w radyjku ,ale i tak potrafia zagrac za ostro.Przy wiekszej glosnosci strasznie charcza.
Czy oby zwrotnice podłączyłeś prawidłowo ? Możesz dać fotki zwrotnic w środku i na zewn podłączonych ?
Jeśli podłączone masz prawidłowo, to przy tweeterze w torze jego w szeregu dołóż sobie rezystor. 2,2 do 10 Ohm zależy jakie znajdziesz w gratach swoich i odsłuchaj czy jest lepiej czy jeszcze za głośno. Jeśli nadal za głośno dołóż drugi rezystor szeregowo dołączając go.
kapsel pisze:I tu pytanie na co ewentualnie je zmienic.Przegladalem ostatnie posty i Doc wymienial ich tyle ze juz nie lapie.Alphardy,magnaty,macaudio?
Nic nie zmieniaj, nie warto zamieniać Helixa na Alpharda itp. Musisz go sobie tylko dostroić odpowiednio. MacAudio czy Magnat również trzeba stroić, w zasadzie każdy tweeter. Tweetery Hertza niezłej w sumie firmy aż w pupsku borują. Alphard nie daje żadnego kondensatora, aby samemu również rzeźbić.
kapsel pisze:Pytanie 2 czysto teoretyczne
Rezygnujac ze zwrotnic podlaczam tweeter z wooferem szeregowo
Nie. Równolegle, czyli tweeter puszczasz z plusa i minusa woofera, biorąc jakby z niego sygnał.
kapsel pisze:(na gwizdku dajac kond) i juz
Tak. W torze tweetera, na np plusie idącym do tweetera dajesz kondensator. Wielkie znaczenie ma jaki on będzie. Powinien to być kondensator na moje ucho 3.3 uF.Do tweeterów czy średniotonowych powinno się stosować kondensatory unipolarne np MKS, lecz wiele firm daje elektrolityczne i czasami aż na 4.8 uF, wiec jak to moze ładnie grać :-(
Jeśli nie umiesz sobie z tym poradzić pomogę. Kup sobie na zapas ze 4 sztuki tu:
http://www.centrumelektroniki.pl/Konden ... 11542.html

Jeśli nie masz rezystorów, proszę ( odpowiednie do zwrotnicy ):
http://www.centrumelektroniki.pl/Rezyst ... 10918.html

Ja niedawno w tym sklepiku robiłem zakupy bo pokonczyly mi się graty.

Niech stracę, narysuję ;-) Może się komuś przyda.

Obrazek
kapsel pisze:Tak przygotowany przod ciagne na wzmacniach i podpinam pod kanal 1 ,drugi taki zestaw pod kanal 2 ,a kanal 3i4 na mostku moge wykorzystac na sub
Tak, jeśli masz wzmacniacz obsługujący 2 kanały + mostek, to tak.
Ze wzmacniacza puszczasz sygnał w jego torze dajesz kondensator i rezystor do tweetera i analogicznie drugi kanał.
kapsel pisze:Czy lepiej zostawic przod na radiu a sub pod wzmak 2kanalowy zmostkowany albo monoblok.?
Tu bywa różnie. Skoro masz Helixy i chęć puszczania przewodów z drzwi na tył do wzmacniacza, puść, warto. Pod radiem również ciekawie brzmią, a jako, że nie są to duże głośniki musisz uważać, aby nie przedobrzyć z pałerem wzmacniacza na nie.
Czy cos takiego jest cos warte http://www.allegro.pl/ite...tek_py2000.html ,czy to raczej odpowiednik voicecrafta(niemile wspomnienia).
Dzisiaj to wszystko jest nic nie warte :-( Miałem Boszmena, Peiyinga, teraz CarPower Monacora i co ? Ano Monacor tak reklamowany i pozytywnie opisywany ma moim zdaniem za małe kondensatory w zasilaczu. Stanowczo za małe, a to dla mnie źle swiadczy o firmie. Zatem ciężko powiedzieć. Wszedzie teraz widać chiskie łapy, mnie to załamuje.
kapsel pisze:Dzieki
No problem ;-)

kapsel

Post autor: kapsel » 16 gru 2007, 21:40

Wielkie dzieki ,teraz wszystko jasne.Chyba nie ma mozliwosci inaczej podpiac zwrotnicy skoro woofer gra jak powinien.Plusow tez nie pomylilem bo kabelki sa z zestawu.Zwrotnice niestety ukrylem ,wiec fotki nie zrobie,ale na 99% jestem pewny podlaczenia.

Decyzja :
-helix zostaje
-tweedery dostana po rezystorku (moze nie beda swidrowac mi mozgu) i powedruja w slupki.
-pociagne nowe kabelki od glosnikow (grubsze) na tyl bo planuje zakup wzmacniacza ,wiec i tak trzeba rozebrac troche autka
-tak przygotowany zestaw poczeka na suba wlasnej konstrukcji (poniewaz czeka mie jeszcze remont zawieszena ,gumy itd)

Zdrowych ,wesolych :D

Awatar użytkownika
radziobiker
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radziobiker » 17 gru 2007, 18:06

Witam ponownie. A co myślicie o tym?

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 17 gru 2007, 19:26

radziobiker pisze:Witam ponownie. A co myślicie o tym?
Było już o tych cyckach na forum. Próbuja na allegro panowie to sprzedać.

Awatar użytkownika
radziobiker
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radziobiker » 17 gru 2007, 19:38

Nie znalazłem tego na allegro. Właściwie chciałem się zapytać gdzie można coś takiego kupić?

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 17 gru 2007, 20:42

Było to do sprzedania jakiś czas temu, ale szczerze chamsko trochę to wystaje z deski :roll:
Wolałbym w słupku umieścić tweeter.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl