[B4 1.9 1Z] Warto w miasto?
[B4 1.9 1Z] Warto w miasto?
Czesc. Obecnie posiadam 80 na gazie. Jest z nia pare problemow dlatego zastanawialem sie na 90-konnym TDI. Sporo slyszalem o niezawodnosci tych silnikow. Poslugiwac sie dieslem z turbo umiem, czyli wiem o studzeniu turba, nie pilowaniu na wysokich obrotach, koniecznosci od czasu do czasu przelatania, mozliwosci rozbiegania. Auto sluzyc bedzie glownie do miasta ale jak mowilem bede czasem jezdzil gdzies dluzej, jednak sporadycznie. Wiekszosc to do miasta. Czy to sie bedzie oplacac z dwoch wzgledow?
1: Jezdzac w miescie tak czy siak narazamy sie na wysokie spalanie, wiec jak TDI pali w trasie z 6 liter to w miescie pewnie z 8. Nikla oszczednosc w porownaniu do LPG.
2: Czy na tak dosyc krotkie trasy nie nadwyreze silnika? W TDI chodzi mi glownie o niezawodnosc, czy wby wozac tylka w miescie nie narobie bidy np w postaci rozwalenia turba?
Pozdrawiam
1: Jezdzac w miescie tak czy siak narazamy sie na wysokie spalanie, wiec jak TDI pali w trasie z 6 liter to w miescie pewnie z 8. Nikla oszczednosc w porownaniu do LPG.
2: Czy na tak dosyc krotkie trasy nie nadwyreze silnika? W TDI chodzi mi glownie o niezawodnosc, czy wby wozac tylka w miescie nie narobie bidy np w postaci rozwalenia turba?
Pozdrawiam
Chłodzenie turba przydaję sie po tzw. butowaniu albo po trasie, po mieście raczej chłodzenie turba nie ma sensu, bo nie miało gdzie i jak sie porządnie zagrzać - taka moja wiedza i opinia ; )
Mi obecnie mój 1Z pali z 9-10 litrów po mieście, ale dostaje po palniku i klima cały czas pracuje, przy normalnej jeździe bez klimy 7l
I zależy jak krótkie trasy masz na myśli, dla jednego krótka będzie 5km, a dla drugiego 15km... Silniki nie lubią być niedogrzane, a jednak tdi dłużej się nagrzewa od benzyniaka ; )
Mój głównie po mieście lata i zmieniłbym go na benzyne gdyby nie to, że szkoda go sprzedać i zapewne o tą bezawaryjność Ci chodzi, ale tutaj trzeba pamiętać, że bardzo dużo jest już zmęczonych z wielkimi przebiegami i bardzo trudno jest kupić coś sensownego
Tyle ode mnie
Mi obecnie mój 1Z pali z 9-10 litrów po mieście, ale dostaje po palniku i klima cały czas pracuje, przy normalnej jeździe bez klimy 7l
I zależy jak krótkie trasy masz na myśli, dla jednego krótka będzie 5km, a dla drugiego 15km... Silniki nie lubią być niedogrzane, a jednak tdi dłużej się nagrzewa od benzyniaka ; )
Mój głównie po mieście lata i zmieniłbym go na benzyne gdyby nie to, że szkoda go sprzedać i zapewne o tą bezawaryjność Ci chodzi, ale tutaj trzeba pamiętać, że bardzo dużo jest już zmęczonych z wielkimi przebiegami i bardzo trudno jest kupić coś sensownego
Tyle ode mnie
to chyba masz coś nie tak ... u mnie jeżdżąc zimą codziennie cały miesiąc odcinki do 10km nie spalił nigdy więcej niż 6.8L ...Jakki pisze:...
...
glock_95 - też miałem podobny dylemat do Twojego, bo moje jazdy tuż po zakupie też tylko ograniczały się do miasta ... wybrałem diesla i nie żałuję
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Ganimadeus
- Forum Audi 80
Wszystko dobrze jest, poprzedni właściciel schodził do wartości 6 litrów, taki styl jazdy - Nie szybki, po prostu bardzo dynamiczny...DaMaGe pisze:to chyba masz coś nie tak ... u mnie jeżdżąc zimą codziennie cały miesiąc odcinki do 10km nie spalił nigdy więcej niż 6.8L ...Jakki pisze:...
...
A od 5 tyś złotych zaczynają sie przyzwoite egzemplarze, no ale szukać można, mi sie np poszczęściło, bo starszy pan chciał połowę wartości samochodu
Mi 1z po miescie tez lekko lyka 7-8l, przyzwyczailem sie. ABT na krotkich odcinkach 9-10l w trasie spada do 7. W zaleznosci od tego jak kto i gdzie jezdzi wachania w spalaniu moga byc duze. Miedzy bajki mozna wlozyc spalanie 5l po miescie w 1z - w trasie ok sam jak jade w miare normalnie mam 5.3 bez zamulania. W watku o spalaniu ludzie lubia sie chwalic niskimi wynikami, tylko nijak to sie ma do rzeczywistosci. Jesli komus robi roznice 1l/100km to powinien sie zastanowic nad sensem posiadania auta, bo moze zwyczajnie go na samochod nie stac i nie ma w tym nic zlego.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
prowadzę sobie 'taki se' kalendarzyk tankowań od przeszło roku czasu, zawsze na koniec miesiąca tankuję do pełna mając realne spalanie samochodu, jeżdżę miastowo, w trasy tylko i wyłącznie na wakacje, często w korkach ... na dawce 14-16, a pocisnąć czasami też lubię ... nie wiem jakim cudem miałby mi spalić te 9-10L ...
- szymon_xd2
- Forum Audi 80