[B4 1.9 1Z] Hałas trudny do zlokalizowania. Potrzebna szybka
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[B4 1.9 1Z] Hałas trudny do zlokalizowania. Potrzebna szybka
Witam. Panowie potrzebuje szybką podpowiedź co może hałasować przy objawach jakie ja mam. Szum pojawił się kilka dni temu gdy wracałem z wakacji. Dość szybko jechaliśmy przez kilkaset km no i przy końcu trasy zaczęło coś szumieć.
Na początku objawy wyglądały jak łożysko koła. Po skręcie w prawo szum się wzmagał po skręcie w lewo szum zanikał. Objawy wyglądały jak łożysko lewego koła. Zresztą szum słychać właśnie od strony kierowcy. Po wymianie łożyska hałas pozostał. Wymieniłem także opony by sprawdzić czy to nie ich wina ale hałas jest słyszalny nadal.
Podniosłem samochód by oba przednie koła były w powietrzu, wrzuciłem bieg i nasłuchiwałem. Na zewnątrz nic nie słychać ale w kabinie słychać cały czas że coś szumi. Po dodaniu gazu szum się wzmaga. Po naciśnięciu sprzęgła gdy spada wskazówka prędkościomierza hałas także cichnie aż do zera. Gdy dodaje gazu z wciśniętym sprzęgłem jest cisza.
Wychodzi że skrzynia tylko czy aby na pewno? Czy przeguby wewnętrzne mogły by także tak hałasować i dawać takie objawy?
Czy jeśli hałasuje skrzynia to czy jest możliwość że przy skręcie w lewo hałas zanika?
Na początku objawy wyglądały jak łożysko koła. Po skręcie w prawo szum się wzmagał po skręcie w lewo szum zanikał. Objawy wyglądały jak łożysko lewego koła. Zresztą szum słychać właśnie od strony kierowcy. Po wymianie łożyska hałas pozostał. Wymieniłem także opony by sprawdzić czy to nie ich wina ale hałas jest słyszalny nadal.
Podniosłem samochód by oba przednie koła były w powietrzu, wrzuciłem bieg i nasłuchiwałem. Na zewnątrz nic nie słychać ale w kabinie słychać cały czas że coś szumi. Po dodaniu gazu szum się wzmaga. Po naciśnięciu sprzęgła gdy spada wskazówka prędkościomierza hałas także cichnie aż do zera. Gdy dodaje gazu z wciśniętym sprzęgłem jest cisza.
Wychodzi że skrzynia tylko czy aby na pewno? Czy przeguby wewnętrzne mogły by także tak hałasować i dawać takie objawy?
Czy jeśli hałasuje skrzynia to czy jest możliwość że przy skręcie w lewo hałas zanika?
- krzyn33
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Audi A3
- Silnik:
Zgadza się, ale skrzynię bym wykluczył. Prędzej bym właśnie przegub obstawiał. Ja co prawda wymieniałem je w tamtym roku, ale u mnie szum wyraźnie słychać "od koła" z prawej strony, a dodatkowo zaczynają mi strzelać.hudy pisze:No ale łożyska można wymienić bo to nie dużo roboty a skrzynia to już inna bajka.
To i tak tylko moje dywagacje, bo może się okazać co innego, ale zawsze lepiej wymienić przeguby za 200 zł niż całą skrzynię drzeć
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Hałasuje tylko podczas jazdy i zaczyna powyżej 30 km/h. Gdy skręcam w prawo szumi bardziej gdy skręcam w lewo szumi mniej lub w ogóle przestaje.
Dzwoniłem do zakładu gdzie regenerują skrzynie i gość powiedział że skrzynia w audi 80 nie powinna szumieć mniej lub bardziej podczas skrętu.
Gość powiedział że lepiej sprawdzić lub wymienić drugie łożysko gdyż nieraz jest tak że mimo objawów np lewego szumi prawe.
Dzwoniłem do zakładu gdzie regenerują skrzynie i gość powiedział że skrzynia w audi 80 nie powinna szumieć mniej lub bardziej podczas skrętu.
Gość powiedział że lepiej sprawdzić lub wymienić drugie łożysko gdyż nieraz jest tak że mimo objawów np lewego szumi prawe.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Przewiozłem samochód do mechanika bo bez kanału to nic nie zrobię. Mechanik powiedział że najpierw sprawdzi jeszcze drugie łożysko a potem przeguby bo z nimi rożnie bywa. Skrzynia na samym końcu bo nie powinna szumieć ale jak powiedział miał taki kiedyś przypadek że przestawała szumieć podczas skrętu gdyż półoś podczas skręcania dociskała łożysko w skrzyni i hałasowało. Ale mam nadzieje jednak skrzynia będzie sprawna.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Witam ponownie. Jednak pomogła wymiana prawego łożyska. W życiu bym nie pomyślał że nie obciążone łożysko może tak hałasować. Jak wspomniałem wcześniej podczas skrętu w prawo hałas się wzmagał a podczas skrętu w lewo zanikał. Na logikę wychodziło że to łożysko lewe. Okazało się jednak że uszkodzone było prawe. Co ciekawe na podnośniku właśnie lewe koło było bardziej słyszalne a po wyjęciu łożyska w lewym było słychać śruty i lekkie tarcie. Po wyjęciu prawego (tego uszkodzonego) wyglądało że jest sprawne, zero szumów a mimo wszytko właśnie ono było uszkodzone.
Kolejna ciekawa rzecz która mnie zmyliła to prawe łożysko tak hałasowało że podczas większych prędkości wibracje było czuć pod nogami kierowcy. A gdy miałem oba koła w górze to znów przez to łożysko skrzynia dostawała po dupie i myślałem że ona tak hałasuje.
Kolejna ciekawa rzecz która mnie zmyliła to prawe łożysko tak hałasowało że podczas większych prędkości wibracje było czuć pod nogami kierowcy. A gdy miałem oba koła w górze to znów przez to łożysko skrzynia dostawała po dupie i myślałem że ona tak hałasuje.