[B4 2.3 NG] Kontrolka oleju
[B4 2.3 NG] Kontrolka oleju
Witam, przeglądałem sporo tematów ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie. Otóż pare tygodni temu zaświeciła mi się kontrolka oleju(po dłuższym postoju samochodu). Zapala się zawsze powyżej 2,5 tys. obrotów. Czujniki zostały sprawdzone i wymienione oraz zmierzone ciśnienie które dochodzi do 6 bar. Ciśnienie na cylindrach jest bdb. Olej nowy wraz z filtrem. (wymieniony już po incydencie z kontrolką). Pod komputerem nie pokazuje żadnych błędów. Już brak mi pomysłów od czego to może się dziać. Nadmienić mogę choć nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie. Został wymieniony termostat ponieważ samochód grzał się tylko do wskaźnikowych 60stopni. I po wymianie dalej grzeje się do 60stopni. Powiedzcie mi czy są jakieś przekaźniki odpowiedzialne za te kontrolkę ? Macie jakieś sugestie pomysły od czego może się zapalać kontrolka ? Przy rozgrzanym silniku na jałowym biegu ciśnienie opada do około 2-2,5 bar a przy wysokich obrotach kończy się skala na wskaźniku (powyżej 5 bar).
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Trzeba by zmierzyć na pinie 4 kostki mini-check'a (lub 17 kostki auto-checka jeśli posiadasz auto-check) czy pojawia się masa po odpaleniu silnika. Jeśli tak to MC/AC do wymiany.
Słowniczek:
(MC) Mini-check - panel 3 kontrolek: ciśnienia oleju, płynu chłodniczego, płynu hamulcowego w górnej części licznika. Ma on z tyłu kostkę 14 pinową podłączoną na środku licznika.
(AC) auto-check - graficzny wyświetlacz kontrole: ciśnienia oleju, płynu chłodniczego, płynu hamulcowego, rezerwy paliwa, za niskiego/wysokiego napięcia, spalonej żarówki, braku płynu spryskiwacza... Ma on kostkę 26pinową na środku liczników.
Oba powyższe można bez problemu wyjmątować z licznika i wymienić
Słowniczek:
(MC) Mini-check - panel 3 kontrolek: ciśnienia oleju, płynu chłodniczego, płynu hamulcowego w górnej części licznika. Ma on z tyłu kostkę 14 pinową podłączoną na środku licznika.
(AC) auto-check - graficzny wyświetlacz kontrole: ciśnienia oleju, płynu chłodniczego, płynu hamulcowego, rezerwy paliwa, za niskiego/wysokiego napięcia, spalonej żarówki, braku płynu spryskiwacza... Ma on kostkę 26pinową na środku liczników.
Oba powyższe można bez problemu wyjmątować z licznika i wymienić