Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 2.0 3A] padnięty potencjometr? filmik

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
wmb87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 2.0 3A] padnięty potencjometr? filmik

Post autor: wmb87 » 06 sie 2015, 22:49

Witam problem chyba standardowy w audi 80 jak w temacie. <buu> Na początek wrzucam filmik z pracy silnika i regulacji regulatora cisnienia i lambda.

- rozrząd na znakach ok
- zapłon na znakach bez ustawiania lampa ale nie ma dużych zniam po obracaniu aparatem
- świece nowe, kopułka niedawno wymieniana Topran;/
- czujnik temp. działa poprawnie wg. wykresu
- wtryskiwacz rozruchowy ok
- wyłączniki przepustnic ok
- sonda lambda nowa Febi
- czujnik stukowy nowy Bosch
- regulator ciśnienia ok 0-5mA
- klapa przepływomierza 1.9mm

Nie wymieniałem jeszcze filtra paliwa a wygląda na stary. Pompa paliwa zardzewiała i ciąglę brzęczy (niewiem czy powinna). :roll:

Ostatnio zauważyłem pocący sie kolektor ssący na łączenkiu z blokiem silnika(uszczelka) oraz syczenie z okolic prewodu silnika krokowego tak ma być? szczelność raczej jest bo psikałem plakiem i zero podwyższenia obrotów.

Czy to może być wina potencjometra? pomimo dobrego wyglądu? Autko ma 233tys przebiegi prawdziwy.
Na omomierzu ma lakki skok na początku ruchu wg scieżki ze zdjęcia (w tym zakresie przerywa) http://www.supershare.pl/?d=0A6ECD1A2

Jak wypnę nastawnik ciśnienia ten po przeciwnej stronie potencjometru silnik wchodzi na obroty prawie dobrze.

Najpierw ustawia się położenie klapy 1.9mm czy dawke paliwa na potencjometrze?
Ostatnio zmieniony 19 sie 2015, 21:18 przez wmb87, łącznie zmieniany 1 raz.

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 07 sie 2015, 12:00

Jakie natężenie pojawiało się na nastawniku ciśnienia gdy dodawałeś gazu i gdy przerywał? Bo na filmie nie widać.

wmb87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wmb87 » 14 sie 2015, 23:57

Skacze te napięcie jak dodaje gazu;/ nie zmienia się równomiernie i czasem na wolnych obrotach jest od 0-5 i wskakuje np. na -30 i wraca do normy. Filtr paliwa i powietrza wymieniony i narazie bez zmian.

Wyczytałem kody błędów:
- brak sygnału z potencjometra przeplywomierza
- mieszanka poza zakresem tolerancji

ahadam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ahadam » 19 sie 2015, 13:56

Rok walczyłem z przepływką (tzn. z potencjometrem , kupiłem nowy na aledrogo ale napięcia wogóle nie pasowały)) , kupiłem używkę bez rozdzielacza i nastawnika ciśnienia , poskładałem i śmiga jak nowa .

wmb87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wmb87 » 19 sie 2015, 22:48

ahadam a miałeś takie same objawy i błędy na kompie jak ja?? uważasz że mój potencjometr źle wygląda?? Dziś zamoczylem wtryski w nafcie bo wszystkie sikały doslownie jak chciały;/

ahadam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ahadam » 21 sie 2015, 08:11

Błędy miałem takie same jak Ty i najważniejszy brak sygnału z potencometru lub zły sygnał. Uważam że wina leży po stronie potencjometru ale zobaczysz jak będzie po wymianie wtrysków , ja wtrysków nie ruszałem a auto ma 25 lat i przejechane 240 000.

wmb87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wmb87 » 30 sie 2015, 11:25

Autko śmiga;) wtryskiwacze sa w najbliższym czasie do wymiany, czyszczenie dużooo pomogło i audiq jeździ. Jedyny mankament to wolniej schodzi z obrotów i czasem dłużej odpala ale to za sprawą dwych lejących wtrysków;/ ale da się normalnie jeździć. Sprawdzajcie wtryski!! to koszt 10 zł nafta i kąpiel 24h. Podobno samochód kilka miesięcy stał więc woda w układzie korozja daly się we znaki. <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl