Witam serdecznie.
Od kilku tygodni borykam się z problemem skrzyni.
Problem polega na tym że w pozycji D rusza przy około 1800 obrotów jak jest zimny, jak ciepły to przeważnie 2500 obrotów.
Gdy już ruszy jedzie, gdy zwolnię do 10 km/h jedzie bez gazu ale na gaz nie reaguje. Gdy ma drugi bieg i wyżej wszystko jest ok.
Trzeba się zatrzymać i znowu 2500 obrotów.
No dobrze byłem na VAG. Zero błędów w skrzyni, zero błędów w ABS.
Byłem tam gdzie naprawiają automaty to usterka mechaniczna koszt 3500 zł
Tak mówili.
Już mnie przekonali aż do wczoraj.
Wsiadam rano zapalam, włączam wsteczny zapala się ABS.
Gasze zapłon ABS znika. Ruszam 2500 obrotów.
W mieście zapala się ponownie, mówię nie już go nie gaszę.
Jakie jest moje zdziwienie gdy po zatrzymaniu rusza normalnie bez gazu, rusza nie raz.
Jeździłem godzinę ABS się palił, skrzynia za każdym razem działa poprawnie.
Czy to jest usterka mechaniczna wydaje mi się że nie ?
Jakie jest wasze zdanie ?
Gdzie są wtyczki od skrzyni ?
Co mogę sprawdzić ?
Który to bezpiecznik od ABS żeby go wyłączyć ?
Zaczynam mieć wątpliwości czy ta naprawa faktycznie jest warta ponad 3000 zł i czy to w ogóle wina skrzyni.
Dziękuje za uwagę
[B4 1.9 1Z] Automat powiązanie z ABS
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Raczej nie powinno mieć dużo wspólnego bo prędkość jest odczytywana z czujnika skrzyni a nie czujników ABSu. Zobacz może któryś z czujników pedału hamulca nie działa. Możliwe że któryś z nich jest typu 2w1. Trzeba by zobaczyć w blokach pomiarowych skrzyni (jeśli są) jak widzi prędkości i wciśnięcie hamulca.
A od ABSu to jest bezpiecznik numer 31 (jeden z doczepianych na dole). Zobacz jeszcze bezpiecznik 29 bo on jest od świateł cofania.
Spojrzałem w schematy i chyba w Audi 80 jeden czujnik hamulca jest dla świateł hamowania, ABSu i skrzyni.
A od ABSu to jest bezpiecznik numer 31 (jeden z doczepianych na dole). Zobacz jeszcze bezpiecznik 29 bo on jest od świateł cofania.
Spojrzałem w schematy i chyba w Audi 80 jeden czujnik hamulca jest dla świateł hamowania, ABSu i skrzyni.
Przed chwilą byłem sie przejechać.
Za szybko się cieszyłem. ABS znowu się zapalił a auto juz nie chciało ruszać. Ruszało znowu przy 2500 obrotów.
Zauważłem jednak coś jeszcze, jak hamulec wcisnę delikatnie i wybiorę D to rusza ale po chwili go rozłancza.
Gdzie mam szukac tego czujnika hamulca ? czemu wag nie pokazał błędu ?
Za szybko się cieszyłem. ABS znowu się zapalił a auto juz nie chciało ruszać. Ruszało znowu przy 2500 obrotów.
Zauważłem jednak coś jeszcze, jak hamulec wcisnę delikatnie i wybiorę D to rusza ale po chwili go rozłancza.
Gdzie mam szukac tego czujnika hamulca ? czemu wag nie pokazał błędu ?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Przy pedale hamulca, musisz zdjąć półkę nad nogami kierowcy.Malinka pisze:Gdzie mam szukac tego czujnika hamulca ?
Bo to nie wyrocznia i nie wszystko przewidzieli konstruktorzy i auta z poczatku lat 90 mają ograniczone możliwości samodiagnostyki.Malinka pisze:czemu wag nie pokazał błędu ?
Ale pewnie ten pomysł z pedałem gazu jest chybiony.