[B3 1.8 PM] bogata mieszanka cały czas
[B3 1.8 PM] bogata mieszanka cały czas
Witam, posiadam b3 z lpg drugiej generacji, więc mam pogląd na pracę sondy lambda, auto na benzynie cały czas nawet po rozgrzaniu podaje bogatą mieszankę, sonda stoi na bogato na prawie 1V wolne obroty i przyspieszanie, podmienilem sondę i monowtrysk i jest to samo.
na lpg sonda ładnie oscyluje.
został mi tylko sterownik do podmianki
macie jakieś inne pomysły?
na lpg sonda ładnie oscyluje.
został mi tylko sterownik do podmianki
macie jakieś inne pomysły?
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2015, 09:37 przez tomi4m10, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
No też odpowiada za ssanie czyli wzbogacanie dawki paliwa bo na zimnym silniku benzyna nie paruje i gorzej się spala (tu lpg ma przewagę bo paruje w temp. powyżej -25 stopni C)tomi4m10 pisze:czujnik temp wody jest nowy, z tego co wiem to on chyba tylko odpowiada za otwieranie przeslony podgrzewania kolektora dolotowego,
mam drugie takie samo audi, zamienilem czujniki i nic sie nie zmienilo w zadnym z nich, w drugim sonda ladnie oscyluje na wolnych obrotach.
moim zdaniem winny moze byc sterownik, bo skoro sonda pokazuje bogata mieszanke sterownik powinien zareagowac i ja zubozyc - po prostu.
jednak zauwazylem, ze przy wcisnieciu gazu tak przynajmniej 1\3 - sonda nie stoi na bogato a oscyuje, stoi tylko na wolnych obrotach i przy lekkim gazie.
moim zdaniem winny moze byc sterownik, bo skoro sonda pokazuje bogata mieszanke sterownik powinien zareagowac i ja zubozyc - po prostu.
jednak zauwazylem, ze przy wcisnieciu gazu tak przynajmniej 1\3 - sonda nie stoi na bogato a oscyuje, stoi tylko na wolnych obrotach i przy lekkim gazie.
A masz dobra mase na silniku? Ja kombinowalem z czujnikami, przekladalem, podmienialem, tez zmienilem monowtrysk, a na koniec sie okazalo ze wystarczylo przeczyscic kable masowe, bo czujnik "widzial" silnik jako zimny przez to ze zaklocona mial rezystancje (teraz tylko nie pamietam czy ona rosnie w czujniku w ramach rozgrzewania czy odwrotnie, ale to nie ma tu akurat wiekszego znaczenia). Na lpg bylo dobrze, a na pb ciagle za bogato (nie podlaczalem sie pod lambde, ale dlawil sie i rura wydechowa i swiece okopcone na czarno byly).
to byłby dobry trop, właśnie tak się zachowuje sterownik, podaje stały skład mieszanki, nie działa w trybie pętli sprzężenia zwrotnego czytając sondę, tylko tak jakby cały czas leciał program w którym nie jest załączona sonda(program zimnego silnika), przez co sonda stoi, raz na 0,4, raz na 0,7 itp
właśnie wróciłem z garażu, przeczyściłem masę na głowicy i na skrzyni, ale nic nie dało.
po odłączeniu czujnika jest wyraźna reakcja, silnik zwiększa obroty, więc to nie jest tak, że całkiem nie widzi czujnika, może go coś faktycznie zakłócać, ale co?
właśnie wróciłem z garażu, przeczyściłem masę na głowicy i na skrzyni, ale nic nie dało.
po odłączeniu czujnika jest wyraźna reakcja, silnik zwiększa obroty, więc to nie jest tak, że całkiem nie widzi czujnika, może go coś faktycznie zakłócać, ale co?
-
- Forum Audi 80
Witam koledzy ja mam u siebie podobny problem z tą dawką paliwa ostatnio właśnie mnie martwiło nierówna praca silnika przy przyspieszaniu buczał silnik a po dodawaniu gazu i puszczaniu obroty spadaja poniżej jałowych po czym wracają na te właściwe ale silnik nie pracuje równo i byłem wczoraj na ustawieniu sterownika od gazu bo był wymieniony na nowy oraz regulacji instalacji i po podłączeniu do oscylatora okazało się że auto ma za bogatą mieszankę cały czas nawet jak silnik był rozgrzany to po dodaniu gazu puszczał z rury czarną chmurkę a oleju nie ubywa i teraz nie wiem od czego zacząć czy od czyszczenia masy na silniku tak jak kolega wyżej poradził by może być cos innego winne za takie zachowanie silnika. Na gazie auto chodzi równiutko nawet sie nie zachwieje, jedzie przyspiesza też ok tylko na tej benzynie ma za bogato
[ Dodano: 2016-03-08, 20:55 ]
koledzy dzisiaj zamontowałem 2 nowe czujniki temp. które są w króćcu wymieniłem ten 1 i 3 dolny na nowe ze sklepu tylko teraz mam pytanie czy ten czujnik 1 to on ma jakąś biegunowość bo do niego nie ma kostki tylko są zwykłe wsówki które pasują na obie nóżki tak samo i też ciekawi mnie jak jest z czujnikiem tym dolnym czyli nr 3 on zapewne ma znaczenie podłaczenie plus i minus tylko u mnie ktoś wcześniej zmieniał kostkę i są luty na przewodach i ciekaw jestem czy dobrze ten ktoś podłączył po podłaczenie obydwóch czujników auto nadal ma za bogatą mieszankę i przy mocniejszym dodaniu gazu zostawia chmurke za sobą. Pomóżcie mi z tym tematem bo nie wiem co mam robić na gazie auto chodzi jak marzenie sonda ładnie pracuje na lpg
[ Dodano: 2016-03-08, 20:55 ]
koledzy dzisiaj zamontowałem 2 nowe czujniki temp. które są w króćcu wymieniłem ten 1 i 3 dolny na nowe ze sklepu tylko teraz mam pytanie czy ten czujnik 1 to on ma jakąś biegunowość bo do niego nie ma kostki tylko są zwykłe wsówki które pasują na obie nóżki tak samo i też ciekawi mnie jak jest z czujnikiem tym dolnym czyli nr 3 on zapewne ma znaczenie podłaczenie plus i minus tylko u mnie ktoś wcześniej zmieniał kostkę i są luty na przewodach i ciekaw jestem czy dobrze ten ktoś podłączył po podłaczenie obydwóch czujników auto nadal ma za bogatą mieszankę i przy mocniejszym dodaniu gazu zostawia chmurke za sobą. Pomóżcie mi z tym tematem bo nie wiem co mam robić na gazie auto chodzi jak marzenie sonda ładnie pracuje na lpg
-
- Forum Audi 80
Prosze tutaj jest zdjęcie wymienione były wczoraj dwa czujniki 1 i 3 bo drugi jest od licznika i działa poprawnie. dzisija byłem zaś u mechanika aby spróbował podłaczyc pod kompa ale vcds nie łączył się a zaś kts nie wiem czy poprawnie zczytał kody błedów bo wyświetlił 2 błedy nr. 212-usterka nieznana i 234-usterka nie znana teraz chce podłaczyć diode aby zczytać samemu kody błyskowe tylko nie wiem jak i jaka diode do tego użyć
[ Dodano: 2016-03-09, 20:02 ]
[ Dodano: 2016-03-09, 20:02 ]
-
- Forum Audi 80