Witam,
Ostatnio malo jezdze i Audik stal okolo 3tyg i rozladowal mi sie aku.
Po naladowaniu juz chyba nie trzyma .. po jednym dniu trzeba ladowac nie wiem czy aku dobiegl konca - 3 letnia Centra Futura czy cos pobiera prad ze na drugi dzien nie odpala.
Jak miernikiem o nazwie EM320A zmierzyc co bierze prad... taki mam pod reka i czy pojdzie wgl nim zmierzyc?
[all] Mierzenie Miernikiem uniwersalnym
[all] Mierzenie Miernikiem uniwersalnym
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2015, 19:31 przez Audi88, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Audi88, jak każdym tego typu
Bierzesz miernik w łapkę nastawiasz na A czyli amper w twoim przypadku mA na jak największy zakres najlepiej na początek, potrzebny jest jeszcze uszkodzony bezpiecznik i wyjmujesz dobry wkładasz ten zepsuty i na jego końcach mierzysz pobór prądu i tak każdy z bezpieczników i notujesz se wyniki a później sprawdzasz w opisie który bezpiecznik za jaki obwód odpowiada i jaki ma pobór i włala.
Jeśli byś chciał sprawdzić ogólny pobór prądu to trzeba odpiąć klemę od aku i miernikiem połączyć zdjętą klemę ze słupkiem aku.
Bierzesz miernik w łapkę nastawiasz na A czyli amper w twoim przypadku mA na jak największy zakres najlepiej na początek, potrzebny jest jeszcze uszkodzony bezpiecznik i wyjmujesz dobry wkładasz ten zepsuty i na jego końcach mierzysz pobór prądu i tak każdy z bezpieczników i notujesz se wyniki a później sprawdzasz w opisie który bezpiecznik za jaki obwód odpowiada i jaki ma pobór i włala.
Jeśli byś chciał sprawdzić ogólny pobór prądu to trzeba odpiąć klemę od aku i miernikiem połączyć zdjętą klemę ze słupkiem aku.
Zacznij od pomiaru prądu na akumulatorze. Powyłączaj wszystko, zamknij auto. Ustaw miernik na 200mA i odepnij klemę. Jedna sonda do klemy druga do plusa i będziesz wiedział czy to już koniec akumulatora czy coś z niego kradnie prąd. Ja zawsze najpierw przykładam sondy, a dopiero rozwieram klemę od akumulatora. Przy załączeniu może pójść większy prąd niż 200mA i może Ci polecieć bezpiecznik w mierniku.