audi 80 b4[1z] nie czuc mocy z turbina...
-
- Forum Audi 80
- Imię: tomek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
audi 80 b4[1z] nie czuc mocy z turbina...
witam od pewnego czasu posiadam audi 80 b4 kombi na osprzecie bosch.... Ale dzis zamontowałem manometr do zmierzenia czy mi turbina tłoczy.
Wielkie zdziwienie ze nic niewykazuje. Nawet gdy krece silnik do 3tys obr/min.Rorzad kompletnie nowy olej tez... Niewiem co zrobic aby wiedziec czy jest sprawna..
Maił ktos taki problem?????
Wielkie zdziwienie ze nic niewykazuje. Nawet gdy krece silnik do 3tys obr/min.Rorzad kompletnie nowy olej tez... Niewiem co zrobic aby wiedziec czy jest sprawna..
Re: audi 80 b4[1z] nie czuc mocy z turbina...
jak kupilem swoj manometr, czujnik cisnienia doladowania, w zestawie byl trujnik ktory mial w jednym miejscu, na jednym kruccu taka jakby dysze, bez tego wskaznik doladowania dziwnie dzialal czasem nic nie pokazywal, jak go uzylem jak reka odjolTomcionerwus pisze:witam od pewnego czasu posiadam audi 80 b4 kombi na osprzecie bosch.... Ale dzis zamontowałem manometr do zmierzenia czy mi turbina tłoczy.
a jako profi odpowiedz to trzeba kompa zapiac i bedzie widac czy turbo pompuje
tak jak kolega kamsta pisze, szukajka sie klania.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan
Re: audi 80 b4[1z] nie czuc mocy z turbina...
Oby nie na postoju,Tomcionerwus pisze:Wielkie zdziwienie ze nic niewykazuje. Nawet gdy krece silnik do 3tys obr/min.
Jak wyżej pisali, trójnik w jednym miejscu ma zwężke by poprawnie działał wskaźnik i nie świrowała wskazówka.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
Bez obciążenia też ładuje ,ale oczywiście dużo mniej . Gazując do 3,5-4 tys na biegu jałowym ,powinna ładować ok 0,4 bara (moja t15 daje nawet 0,6 bara ) .Takiej metody raczej nie polecam ,bo nieobciążonego i zimnego silnika, nie powinno się wprowadzać na obroty bliskie maksymalnym ,ale bez przesady ... rozgrzany można smiało krótkotrwale przygazować kilka razy do 4-4,5 tys i nic mu się nie stanie . Ale doładowanie najlepiej sprawdzać podczas jazdy ,bo tylko wtedy dowiemy się czy ładuje jak nalezy ,najlepiej 4 bieg i 2,5 -3 tys obrotów ...skoro nie pokazuje mu doładowania wcale ,to albo dziura w dolocie że ręka wchodzi ,albo manometr niesprawny ,albo klapa WG otwarta no i ostatnia możliwość,najmniej prawdopodobna <ok> wycięte łopatki wirnika turbiny Przy braku doładowania ,nasze tdi ,zbiera się mniej -więcej ,jak stara ciężarówka ,czyli tyle że się toczyArti_77 pisze:turbina wskazuje swoje doładowanie tylko pod obciążeniem czyli podczas jazdy
-
- Forum Audi 80
Teraz to wiem co sie dzieje z turbina, dzis własnie tata moj sprawdził czy wirnik w turbinie sie kreci. Tu jest wielki zonk bo ma pewne opory w kreceniu sie. Ale poprzedni włascicieli wiem ze auto długo stało nieodpalane. Teraz kwestia co tu zrobic czy wyjasc turbine przedmuchac uklad smarowania turbine czy zastosowac jakoms chemie aby posciła. bo jutro sprawdze jeszcze zawor upustowy demontuja wydech jak tylko sie uporam z łozyskami na tylnej osi...
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
-
- Forum Audi 80
Podejrzewam jeżeli masz turbinę zapieczoną na tulejce czyli na ułożyskowaniu turbiny to na pewno ci nic nie da wlanie tam chemii, bo jak rzeczywiście się poluzuje to będziesz miał taki luz że turbina jest do wymiany.
Z tego co wcześniej ktoś ci pisał to powinieneś sprawdzić czy na wirnikach nie masz paprochów lub czegoś podobnego.
Z tego co wcześniej ktoś ci pisał to powinieneś sprawdzić czy na wirnikach nie masz paprochów lub czegoś podobnego.
-
- Forum Audi 80