[ 80 B4 1.9 1Z ] Jaki akumulator polecacie ?
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
na niby jakiej to podstawie, bo jest miejsce w schowku? bez sensu, jak ma ktos kase niech kupi sobie i 100Ah
hudy - zwroc uwage na wysokosc aku, ma miec 17cm, no chyba ze chcesz jezdzic bez oslony na akumulatorze to bierz 19cm, chociaz 60-tki sa raczej jako nizsze
dokladnie iinni biora wielkie aku a nie mysla ze sie nie zdazy doladowac, nie poprawia sie parametrow, bo pozniej jest jak tu na forum, nonstop jakies akcje po bezmyslnych tuningach i zmianach parametrow auta
hudy - zwroc uwage na wysokosc aku, ma miec 17cm, no chyba ze chcesz jezdzic bez oslony na akumulatorze to bierz 19cm, chociaz 60-tki sa raczej jako nizsze
dokladnie iinni biora wielkie aku a nie mysla ze sie nie zdazy doladowac, nie poprawia sie parametrow, bo pozniej jest jak tu na forum, nonstop jakies akcje po bezmyslnych tuningach i zmianach parametrow auta
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan
-
- Forum Audi 80
- Imię: Jac
Na temat usterkowości akumulatorów Centra Futura jest sporo wątków na bus-forum.pl
Jeśli Centra to polecam zwykłą lub Centra Plus.
Mam nadal w garażu 12-letnią Centrę Plus i używam jej do pomocy przy uruchamianiu innych aut. Jedenaście lat wytrzymała bez żadnych problemów, a nie miała "łatwego życia": pierwszy rok użytkowana na spychaczu DT-75, potem 3 lata w Audi 100 C4 (w którym prądożerny alarm potrafił "zjeść" akumulator nie odpalany przez tydzień w lecie), 1,5 roku robił za źródło światła w garażu, resztę eksploatacji spędził w większości w Polo z silnikiem 1.9 D (używany codziennie), jeśli zaszła potrzeba to uruchamiał nawet VW T4 z silnikiem 2.4 D. Na wiosnę akumulator zaczął "podupadać", więc poszedłem na rozpoznanie cen w sklepach. Kiedy powiedziałem sprzedawcy, że chcę takiego samego to powiedział "panie, takich już nie produkują".
Na pytanie o akumulator do diesla, większość sprzedawców odpowiada: "jaki ma być - tańszy czy dobry? Jak dobry to VARTA, jak tańszy to te co stoją na sklepie".
Kupiłem VARTĘ, ale nie w żadnym sklepie, bo mieli chore narzuty - cena około 400-450 złotych. Zamówiony poprzez internet, z uwzględnieniem kosztów przesyłki kurierskiej i kaucji za nie oddanie starego aku wyniosło około 330 złotych.
Jeśli Centra to polecam zwykłą lub Centra Plus.
Mam nadal w garażu 12-letnią Centrę Plus i używam jej do pomocy przy uruchamianiu innych aut. Jedenaście lat wytrzymała bez żadnych problemów, a nie miała "łatwego życia": pierwszy rok użytkowana na spychaczu DT-75, potem 3 lata w Audi 100 C4 (w którym prądożerny alarm potrafił "zjeść" akumulator nie odpalany przez tydzień w lecie), 1,5 roku robił za źródło światła w garażu, resztę eksploatacji spędził w większości w Polo z silnikiem 1.9 D (używany codziennie), jeśli zaszła potrzeba to uruchamiał nawet VW T4 z silnikiem 2.4 D. Na wiosnę akumulator zaczął "podupadać", więc poszedłem na rozpoznanie cen w sklepach. Kiedy powiedziałem sprzedawcy, że chcę takiego samego to powiedział "panie, takich już nie produkują".
Na pytanie o akumulator do diesla, większość sprzedawców odpowiada: "jaki ma być - tańszy czy dobry? Jak dobry to VARTA, jak tańszy to te co stoją na sklepie".
Kupiłem VARTĘ, ale nie w żadnym sklepie, bo mieli chore narzuty - cena około 400-450 złotych. Zamówiony poprzez internet, z uwzględnieniem kosztów przesyłki kurierskiej i kaucji za nie oddanie starego aku wyniosło około 330 złotych.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
A na jakiej podstawie ma się nie naładować??? Włoży mały czy duży strata Energii jest taka sama przy rozruchu wiec uzupełnienie tej energii jest takie same czy to będzie 45ah czy 120ah. Chyba ze ktoś ma problem z uruchomieniem silnika to wtedy będzie różnica.Szara80tkaTdi pisze:ladnie iinni biora wielkie aku a nie mysla ze sie nie zdazy doladowac
Na pewno wolał bym większy tańszy niż mniejszy drogi.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Michal
- Model: Audi A4
- Silnik: 2.2 KV
Re: [ 80 B4 1.9 1Z ] Jaki akumulator polecacie ?
ile macie kasy na akumulator. to kupujcie bo co trzeci użytkownik pisze o rożnych bateriach.. jeżeli stać cię na taki za 200zł to kup a jak stać cię na taki za 400zł to bierz.
Ja mam od 3-ch lat 85AH/890A i zawsze zadziała.
Ja mam od 3-ch lat 85AH/890A i zawsze zadziała.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Szymek
- Model: Audi 90 B4
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 1.8 DS
Mam niemały problem i może tutaj mi pomożecie. Mianowicie na tyle ile sie znam to niestety 80a/380a nie pasuje mi za bardzo a tu gdzie szukalem https://motoryzacjaonline.pl/jaki-akumu ... o-1-9-tdi/ to jedyne co znalazłem. polecacie jakieś inne co wytrzymają w zime?
model jak w profilu
model jak w profilu
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
Miałem kilka lat temu akumulator centra futura 72 / 720 , poczatkowo był alternator 90A , później wstawiłem zregenerowany 120A , ponad 6 lat mi wytrzymał.
Teraz w avancie bedę wymieniać w nastepnym tygodniu , bo obecny banner nie wiem ile ma lat , bo kupiłem juz z autem , akumulator już taki sobie , choc w zimę kręci w miare , ale jadę na urlop i lodówka turystyczna rozładuje mi akumulator po 24 godzinach.
W avancie też mam alternator 120A po regeneracji , rozrusznik Valeo też po regeneracji , przynajmniej w zimę kręci bez zająknięcia i łatwiej jest uruchomic silnik , pomijając już poprawne ustawienia dawki i kąta wtrysku.
Akumulator jaki teraz kupię to FORSE 74 / 720 , koszt takiego akumulatora to 400 zł.
Wystarczy Tobie na spokojnie taki akumulator , jak alternator sprawny i nie jezdzisz w koło komina po 3-5 km a z 15-20 kilometrów pokonujesz dziennie , to posłuży długo akumulator.
Dodano po 4 minutach 23 sekundach:
https://specpart.pl/specpart-akumulator ... ysoka.html
Teraz w avancie bedę wymieniać w nastepnym tygodniu , bo obecny banner nie wiem ile ma lat , bo kupiłem juz z autem , akumulator już taki sobie , choc w zimę kręci w miare , ale jadę na urlop i lodówka turystyczna rozładuje mi akumulator po 24 godzinach.
W avancie też mam alternator 120A po regeneracji , rozrusznik Valeo też po regeneracji , przynajmniej w zimę kręci bez zająknięcia i łatwiej jest uruchomic silnik , pomijając już poprawne ustawienia dawki i kąta wtrysku.
Akumulator jaki teraz kupię to FORSE 74 / 720 , koszt takiego akumulatora to 400 zł.
Wystarczy Tobie na spokojnie taki akumulator , jak alternator sprawny i nie jezdzisz w koło komina po 3-5 km a z 15-20 kilometrów pokonujesz dziennie , to posłuży długo akumulator.
Dodano po 4 minutach 23 sekundach:
https://specpart.pl/specpart-akumulator ... ysoka.html