[B4 1.9 TD] Grzanie świec - kontrolka.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
chce ci sie bawić z wykręcaniem każdej świecy i sprawdzaniem jej czy grzeje?? sprawdź miernikiem ile każda świeca ma amper.dobre świece maja mieć 10A, moje stare świece miało zero tylko jedna miała 0.02 wiec nie działały prawidłowo i samochód nie odpalał.jak sprawdzałem stare czy grzeja to grzały ale widocznie niewystarczająco...
Witam koledzy
Miałem taką samą sytuację że w zasie jazdy zapalila mi się kontrolka grzania świec i mrugała, później już zapalała sie ona za każdym razem po 15 - 20 sekundach po odpaleniu okazało się że to wina paliwa. Na niektórych stacjach paliwa sprzedawane są z dodatkiem wody i dlatego też tak sie dzieje. Miałem tez 3 przypadki że auto podczas jazdy samo zgasło i dłższym postoju i ciągłym kręceniu rozrusznikiem w końcu odpalilo i za kazdsym razem po odpaleniu pulsowała kontrolka świec żarowych. Więc tankujcie tylko olej z pewnego źródła.
Pozdrawiam
andreas83
Miałem taką samą sytuację że w zasie jazdy zapalila mi się kontrolka grzania świec i mrugała, później już zapalała sie ona za każdym razem po 15 - 20 sekundach po odpaleniu okazało się że to wina paliwa. Na niektórych stacjach paliwa sprzedawane są z dodatkiem wody i dlatego też tak sie dzieje. Miałem tez 3 przypadki że auto podczas jazdy samo zgasło i dłższym postoju i ciągłym kręceniu rozrusznikiem w końcu odpalilo i za kazdsym razem po odpaleniu pulsowała kontrolka świec żarowych. Więc tankujcie tylko olej z pewnego źródła.
Pozdrawiam
andreas83
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
tak ja mam u siebie kontrolke check engine. nie wiem dokładnie jak to jest z ta kontrolka świec bo nigdy u mnie nie miałem takiej sytuacji zeby sie świeciła badź mrugała podczas jazdy. wiem za to jak było u kumpla w passacie. był właśnie problem z wtryskiem sterującym a dokładniej chyba błąd 00542 i wtedy mrugała kontrolka od świec żarowych. mechanik przeczyścił wtryski i wszystko wróciło do normy. jego ojciec miał podobna sytuacje w golfie. jednak w jego przypadku trzeba było wymienic wtrysk sterujacy...
- RaKo
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
U mnie np.zaczęła mrugać po montażu żarówek diodowych na tył.Naciskam stop i przestaje.Problam raczej w wyłączniku świateł stopu.
Tak na marginesie ten włącznik stopu steruje odcięciem pompy co ma na celu być oszczędzanie paliwa.Można to łatwo zauważyć,że dawka jest wstrymana jadąć wciskająć gaz i bardzo delikatnie hamulec ,że auto staje,gaz przestaje działać.
Więc co do migającej kontrolki problemów może być wiele nie tylko woda w filtrze. <mikolaj>
Kontrolka check engine chyba była montowana tylko w autach z przepływką bosch i zakończono to wraz z końcem roku 93.
Tak na marginesie ten włącznik stopu steruje odcięciem pompy co ma na celu być oszczędzanie paliwa.Można to łatwo zauważyć,że dawka jest wstrymana jadąć wciskająć gaz i bardzo delikatnie hamulec ,że auto staje,gaz przestaje działać.
Więc co do migającej kontrolki problemów może być wiele nie tylko woda w filtrze. <mikolaj>
Kontrolka check engine chyba była montowana tylko w autach z przepływką bosch i zakończono to wraz z końcem roku 93.