Zakładam ten temat z tego względu że w tamtym zrobił sie mały bałagan bo weszły tematy troszke na inny temat.
wiec tak Świece okazały sie nie sprawne zakupiłem oczywięcie nowe NGK Japan załozyłem a tu dalej nie świeci kontrolka po przekręceniu zapłonu słychać że świece grzeje i po nagrzaniu słychać 'pykniecie' . Więc dlaczego nadaj nie zapala sie kontrolka???? Gdzie znajduje sie jakiś przekaźnik albo coś gdzie ma mszukać przyczyny????
Dodam że grzanie świec słychać ok 20 sek.
[ B4, 1z] nieświeci kontrolka świec żarowych
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
czujnik niby kupowałem nowy bo mi z temp oszukiwał więc myśle że powinien być ok a co do przekaźnik to słychać go bo jak przekręce zapłon to śłychać jak sie nagrzewają świece a potem taki pstryk jak by sei odłanczał.
chyba że jest jeszcze jakiś czyjnik o którym niewiem bo ja cały czas pisze o tym do do niego wpięta test wtyczka 2 pinowa stojąc przes samochodem to z prawej strony silnika u góry
chyba że jest jeszcze jakiś czyjnik o którym niewiem bo ja cały czas pisze o tym do do niego wpięta test wtyczka 2 pinowa stojąc przes samochodem to z prawej strony silnika u góry
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
gdyby przekaźnik był walniety to chyba nie świeciła by sie kontrolka po odłączeniu wtyczki. moim zdaniem to ten czujnik szwankuje. u mnie nowy czujnik przekłamywał o 20 stopni. gdy odłączyłem wtyczke świece sie grzały i kontrolka sie świeciła. sprawdź ten czujnik i sprawdź kable przy wtyczce czy nie sa poobrywane. ale ja stawiam na czujnik. na vag-u by ci wszystko wyszło...
z tego co pamiętam sterowanie kontrolki grzania świec jest bezpośrednio z ecu. czas jej świecenia jest uzależniony od temperatury silnika (ecu zawiera charakterystykę czasu świecenia do rezystancji czujnika temperatury) a dokładniej od rezystancji czujnika.
skoro wymieniłeś ten czujnik na nowy to pewnie na nieoryginalny a te mają dość często przekłamania. Można by go sprawdzić omomierzem
Przy 0ºC 5600+-600Ω
Przy 20ºC 2500+-500Ω
Przy 30ºC 1800+-200Ω
Przy 50ºC 800+-100Ω
Przy 80ºC 325+- 25Ω
Przy 100ºC 200+- 25Ω
w nowszym ecu (współpracującym z przepływką pitzburga) można też zmienić czas grzania świec programowo
skoro wymieniłeś ten czujnik na nowy to pewnie na nieoryginalny a te mają dość często przekłamania. Można by go sprawdzić omomierzem
Przy 0ºC 5600+-600Ω
Przy 20ºC 2500+-500Ω
Przy 30ºC 1800+-200Ω
Przy 50ºC 800+-100Ω
Przy 80ºC 325+- 25Ω
Przy 100ºC 200+- 25Ω
w nowszym ecu (współpracującym z przepływką pitzburga) można też zmienić czas grzania świec programowo