Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 1.8] Świeci mi pomarańczowa kontrolka

Blackx1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B3 1.8] Świeci mi pomarańczowa kontrolka

Post autor: Blackx1 » 20 gru 2007, 00:07

Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu świeci mi się pomarańczowa kontrolka (z takim silniczkiem w środku) pod odpaleniu samochodu nie włącza się tylko jak przygazuje ponad 2,5 tyś obrotów to dopiero się włącza...możecie wyjaśnić o co chodzi dodam że mam GAZ. Odpalam na benzynie a od 2tyś przełącza mi na GAZ (chyba II generacja). na gazie i benzynie to samo...dodam też że mam problem z odpaleniem samochodu...( wyminiałem jakiś czas pompe paliwa i chyba od tego momentu tak zaczeło się dziać) musze długo kręcić na zimnym jak i ciepłym silniku. no i temperature mam ok 95stopni,wiatrak się włącza ale chyba coś jest nie tak bo za dużo prawda?
Następnym problemem są falujące obroty na benzynie i gazie (powietrze raczej nigdzie nie ucieka) czasem są momenty że go przydławi i nie mogę jechać... po rozgrzaniu silnika strasznie kopci
Będę wdzięczny za wszelkie szczegółowe informacje.
Dodam to że jestem młody, i nie mam pieniędzy aby oddawać samochód do mechnika i płacić duże pieniądze...pragne tylko pomocy w której razem z ojcem mielibyśmy sprostać.
Pozdrawiam

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 20 gru 2007, 09:58

Najlepiej jak odczytasz kody migowe to bedzie wiadomo co sie dzieje, problem może być z czujnikiem temp silnika, cisnieniem wtrysku, sonda lambda, przyczyn może byc duzo.

Awatar użytkownika
MorajB4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MorajB4 » 20 gru 2007, 11:32

z tą kontrolką co ci świeci to przypadkiem nie włacza sie jak przełacza sie na gaz ?? bo wiem ze w Oplu jest tak (2.0i) ze jak sie przełaczy na gaz to sie włacza ta pomarańczowa kontrolka z silniczkiem, informuje nas o tym ze pompka paliwa nie działa

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 20 gru 2007, 11:39

No i napisz dokładnie jaki to silnik (podaj kod silnika) bo 1,8 to było bodaj 4 typy, które dość znacznie różnią się między sobą układem zasilania w paliwo i sterowaniem.
Ta kontrolka nazywa się check engine i informuje o zarejestrowaniu przez układ sterujący silnikiem jakiegoś błędu. Przyczyn jej zapalenia się, jak już pisał Wojtek, może być wiele. Najczęściej jest to zły skład mieszanki (bardzo możliwe, że taki błąd występuje właśnie u Ciebie - kopcenie po rozgrzaniu). Najpierw odczytaj błędy i podaj na forum to będziemy dumać :-) .
Moraj w Oplu to najczęściej brak emulacji wtryskiwacza i/lub zła emulacja sondy wywala błąd. ECU w Oplu nie sprawdza pompki (przynajmniej nic mi na ten temat się o uszy nie obiło).

Blackx1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Blackx1 » 20 gru 2007, 17:09

MorajB4 pisze:z tą kontrolką co ci świeci to przypadkiem nie włacza sie jak przełacza sie na gaz ?? bo wiem ze w Oplu jest tak (2.0i) ze jak sie przełaczy na gaz to sie włacza ta pomarańczowa kontrolka z silniczkiem, informuje nas o tym ze pompka paliwa nie działa
Nie bo ja tak od początku nie miałem więc to nie jest ten sam przypadek co w oplach.

Danek: Co do typu silnika to nie wiem jaki jest...moje Audi to składak nadwozie 96 rocznik dziwne bo to B3 ;]
Silnik 1.8 rocznik 91 ale nie wiem jaki konkretny model bo w dowodzie nie pisze...
ile kosztuje zczytanie tych błędów? chyba że sam jestem w stanie zczytać jeśli tak to prosze napisać jak ?;]
Jak sprawdzić czy sprawna sonda lambda i gdzie ona się znajduje?
czujniki temp silnika kupie nowy bo to niewielki koszt

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 20 gru 2007, 17:24

Blackx1, użyj proszę funkcji szukaj search.php o odczytywaniu kodów błędów było sporo na forum. Poza tym na stronie Centrum w dziale download jest książka o B3 Dietera Korpa. Zarejestruj się na stronie i uzyskasz dostęp do downloads. Sprawdź na bloku silnika czy jest numer silnika, jego pierwsze litery to kod silnika. Ostatecznie zrób fotki i wrzuć to polukamy. Lambda w zależności od typu silnika jest wkręcona albo w kolektor wydechowy albo w rurę przed katalizatorem. Sondę sprawdzić z niemal 100% pewnością można tylko za pomocą oscyloskopu. Każdy inny test jest tylko orientacyjny.

Blackx1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Blackx1 » 24 gru 2007, 22:19

heh nie wiem co jest grane ale pomarańczowa kontrolka zgasła...z niewiadomych przyczyn niestety falowanie obrotów występuje nadal, oraz problemy z rozruchem też są nadal. Co do odpalania to mogą być problemy z kablami wysokiego napięcia? problem z rozruchem może też być związany z brakiem płynu chłodniczego w chłodnicy?

Przełożyłem czujnik temperatury silnika od kolegi z Audi niestety kłopoty są nadal takie jakie były..

Awatar użytkownika
Ezumaru
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Ezumaru » 24 gru 2007, 22:38

Witam,z tymi falującymi obrotami to różnie bywa.U mnie od jakiegoś czasu też falowały obroty i na chybił trafił wymyśliłem sobie że zmienię świece na nowe - NGK i zobaczę.O dziwo po zmianie falowanie i nie równa praca silnika oraz lekkie szarpnięcia w trakcie jazdy które doprowadzały mnie do flustracji zniknęły kompletnie.Sprawdź świece,pozdrawiam <cieszy>

Gregor1984
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Gregor1984 » 25 gru 2007, 00:49

Nadal aktualne jest pytanie. Jaki to jest silnik? Po drugie pompka ktora wlozyles tez moze byc niesprawna, po trzecie w b3 nie widziałem jeszcze check engine. Moze sie myle, a zgasnac mogła z prostego powodu: spaliła sie:) najwazniejsze to zebys sprawdził numer silnika jest umieszczony na bloku pod łaczeniem z głowica, po stronie swiec zapłonowych. Jesli nie widzisz numerow to oczysc sobie to miejsce papierem sciernym i dopiero wtedy mozemy dalej myslec.
Pozdrawiam

Blackx1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Blackx1 » 27 gru 2007, 15:43

początek numeru silnika to SD czyli to silnik 1.8 113KM. Pompa raczej na pewno sprawna.
Kontrolka na 100% się nie spaliła bo już kiedyś też mi zgasło i po tygodniu zaś się zaświeciło. co do świec to raczej odpada wyglądają dobrze (czyściłem beznyną) oprócz tego suszyłem kable wysokiego napięcia -efekty nadal takie same... w przyszłym tygodnuiu wybiore się na ustawienie zapłonu zobaczymy co będzie ;] Jeśli macie jakieś rady chcętnie posłucham. hmm jeszcze mam pytanie może problem z opaleniem jest przez niewymieniony
filtr paliwa? pompę wymieniłem filtr niestety nie może to być to?

master72
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: master72 » 27 gru 2007, 16:10

włóż bezpiecznik w gniazdo w przekaźniku pompy paliwa (pod maską tam gdzie bezpieczniki) na 4 sekundy , kontrolka zacznie migać , zapamiętaj kod i napisz .
jeżeli to silnik SD produkowany 86- 88 to sondę masz w katalizatorze , ale ona nie ma wpływu na zapalanie ,bardziej na kopcenie , zacznij od czujnika temp. zmierz na nim opór przy 90 stopniach na silniku ( tym wkręconym od dołu )

Blackx1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Blackx1 » 27 gru 2007, 16:43

ta pomarańczowa kontrolka z tym silniczkiem zacznie mrugać? mam policzyć ile razy i będę wiedział w czym tkwi problem ?
jutro zabieram się do roboty ile ma mieć przy jakiej temperaturze OM ten dolny czujnik ?
Ostatnio zmieniony 27 gru 2007, 16:50 przez Blackx1, łącznie zmieniany 1 raz.

master72
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: master72 » 27 gru 2007, 16:46

zacznie mrugać i być może coś nam powie :mrgreen:

Blackx1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Blackx1 » 27 gru 2007, 17:22

tak powiedziała mi "4444" czyli brak kodów ? i Co teraz?

master72
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: master72 » 27 gru 2007, 18:54

teraz czujnik temp ,
przegazowałeś przed włożeniem bezpiecznika ,

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl