[B4 1.9 1Z] piszczące szyby
- ...danny...
- Forum Audi 80
[B4 1.9 1Z] piszczące szyby
Witam! Mam problem z piszczącą szybą kierowcy. W jaki sposób pozbyć się tego piszczenia?
- ...danny...
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Tam nie ma co uszkodzić. Zdjęcie boczka to 5 minut. Odkręcasz śrubkę przy wewnętrznej rączce by spodnia część odeszła. Pod nią masz 4 lub 2 śrubki w zależności czy masz elektryczne szyby czy nie. Odkręcasz śrubę która jest z boku drzwi u góry. Widać ją po otwarciu drzwi. Ostatnia śruba jest widoczna po pociągnięci za wewnętrzną klamkę. Jest wewnątrz niej. Na koniec odkręcasz rygiel drzwi i ciągniesz cały boczek lekko do góry by zszedł.
- ...danny...
- Forum Audi 80
- ...danny...
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Aha i pamiętaj że jak byś chciał zdjąć górną część rączki tą na której zamontowane są przełączniki to najpierw podważasz od góry przy przełącznikach lusterek a później na dole. Inaczej nie wyjmiesz.
A po zdjęciu boczku odhaczasz linkę od wewnętrznej klamki bo nie odstawisz boczka na bok i będziesz miał mało miejsca by to wszystko obejrzeć. wyczyść przy okazji metalowe prowadnice mechanizmu i nasmaruj np wazelina techniczną lub jakimś dobrym smarem.
A po zdjęciu boczku odhaczasz linkę od wewnętrznej klamki bo nie odstawisz boczka na bok i będziesz miał mało miejsca by to wszystko obejrzeć. wyczyść przy okazji metalowe prowadnice mechanizmu i nasmaruj np wazelina techniczną lub jakimś dobrym smarem.
- ...danny...
- Forum Audi 80
Tak jak mówiłem zabrałem się wczoraj za te drzwi. Wszystko robiłem tak jak mówił hudy i nie było żadnego problemu ze zdjęciem boczka (nawet się nie spodziewałem jakie to proste). Przeczyściłem i nasmarowałem prowadnice mechanizmu. W moim boczku były urwane 2 zaczepy, jeden był jakoś dorobiony z kątownika metalowego oraz tylko na 3 zaczepach były gumki więc pod pozostałe dociełem i podłożyłem gumki z kawałka dętki. Gdzieś można nabyć takie gumki? Założyłem boczek (przylega teraz lepiej niż było wcześniej, przedtem na dole jakby nie było zaczepem trafione) i zrobiłem próbe opuszczając i podnosząc szybę. Jest trochę lepiej jednak dalej piszczy tylko ciszej.