Witam
Ostanio nabyłem Audi 90 2.3,i mam problem z iskrą -brak jej .A mianowicie doczytałem się że w środkowym kabelku (z 3) które wchodzą do aparatu zapłonowego powinno być napięcie bodajże 8 czy 9 volt a u mnie nie ma w ogóle napięcia, cewka jest ok, sterownik który znajduję sie u pasażera pod nogami zmieniony ,nie wiem gdzie dalej szukać <osohozi>
czy ktoś orientuje się gdzie szukać przyczyny ? Z góry dziękuję za pomoc
[B3 2.3 NG] Brak iskry Audi 90 2.3
-
- Forum Audi 80
[90 2.3] brak napięcia na aparacie zapłonowym
Ostatnio zmieniony 19 lis 2015, 09:15 przez maciek0303, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
A pompka paliwa włącza się na chwilę po włączeniu zapłonu?
Sprawdzałeś na odłączonej wtyczce ten środkowy pin? Bo jeśli na podłączonej to hall mógł zewrzeć go do masy (w odpowiedniej pozycji ale to jego normalna praca).
Sprawdź na skrajnych (między 1 a 3) czy masz napięcie jeśli nic nie będzie to musi być problem z zasilaniem ECU.
Sprawdź na ECU zapłonu czy masz plus po zapłonie na pienie 6 (idzie prze któryś z dodatkowych bezpieczników w skrzynce) i masy na 20, 22 (na drugim końcu tych kabli są one przykręcone do kolektora więc sprawdź czy się nie odkręciły).
Wejście sygnału halla masz na 24 więc tam możesz sprawdzić napięcie. Numeracje pinów masz na wtyczce jak odkręcisz i zdejmiesz tą plastikową czarną osłonę.
Sprawdzałeś na odłączonej wtyczce ten środkowy pin? Bo jeśli na podłączonej to hall mógł zewrzeć go do masy (w odpowiedniej pozycji ale to jego normalna praca).
Sprawdź na skrajnych (między 1 a 3) czy masz napięcie jeśli nic nie będzie to musi być problem z zasilaniem ECU.
Sprawdź na ECU zapłonu czy masz plus po zapłonie na pienie 6 (idzie prze któryś z dodatkowych bezpieczników w skrzynce) i masy na 20, 22 (na drugim końcu tych kabli są one przykręcone do kolektora więc sprawdź czy się nie odkręciły).
Wejście sygnału halla masz na 24 więc tam możesz sprawdzić napięcie. Numeracje pinów masz na wtyczce jak odkręcisz i zdejmiesz tą plastikową czarną osłonę.
-
- Forum Audi 80
[B3 2.3 NG] Brak iskry Audi 90 2.3
Witam
Zakupiłem ostatnio Audi 90 z silnikiem 2.3 auto przed zakupem stało 4 lata nie używane,przestało być używane najprawdopodobniej z powodu braku iskry którego nie mogę rozwiązać a mianowicie wiem że w jednym z 3 kabelków wchodzących do aparatu zapłonowego powinno być napięcie bodajże 9volt a u mnie jego nie ma,sterownik który znajduje sie w okolicach nóg pasażera zmieniłem,lecz gdy sprawdzałem czy w któryś z kabli wchodzących do tego sterownika jest napięcie okazało się że jest tylko w 3 czy 4 kablach od 3 do 10 volt , teraz pytanie czy do tego sterownika nie powinno wchodzić więcej kabelków z zasilaniem i czy nie powinno mieć ono 12 V , co może jeszcze być przyczyną ?
Z góry dziękuje za pomoc
Zakupiłem ostatnio Audi 90 z silnikiem 2.3 auto przed zakupem stało 4 lata nie używane,przestało być używane najprawdopodobniej z powodu braku iskry którego nie mogę rozwiązać a mianowicie wiem że w jednym z 3 kabelków wchodzących do aparatu zapłonowego powinno być napięcie bodajże 9volt a u mnie jego nie ma,sterownik który znajduje sie w okolicach nóg pasażera zmieniłem,lecz gdy sprawdzałem czy w któryś z kabli wchodzących do tego sterownika jest napięcie okazało się że jest tylko w 3 czy 4 kablach od 3 do 10 volt , teraz pytanie czy do tego sterownika nie powinno wchodzić więcej kabelków z zasilaniem i czy nie powinno mieć ono 12 V , co może jeszcze być przyczyną ?
Z góry dziękuje za pomoc
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 90 B3
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.3 7A
Zacznij od podstaw czyli cewka czujnik hala tu masz jak sprawdzić czujnik hala https://audi80.pl/23-ng-brak-iskry-pilne-vt77348.htm
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Widziałeś moją odpowiedź w poprzednim twoim temacie który został przeniesiony? topics101/90-23-brak-napiecia-na-aparac ... 97885.html
-
- Forum Audi 80