[80 B4]Brak przeciwmgielnych z tyłu
Witam, podepne sie pod temat.
U mnie sprawa wygląda tak, że przeciwmgielne mi się nie świecą bo nie dostają prądu. Bezpiecznikk wszystkie całe. Dodatkowo, zauważyłem ze bez względu na to czy pozycyjne są wlaczone czy nie i wlacze przeciwmgielne to we wtyczkach jest prąd, ale tylko jesli obie wtyczki są odłączone od lamp.
Żeby bylo prościej:
-odłączyłem obydwie wtyczki od tylnych lamp.
-do prawej podłączyłem miernik w miejsce zasilania przeciwmgielnego.
-włączyłem światła przeciwmgielne.
-miernik pokazał około 13v
-do lewej lampy wpiąłem wtyczkę
-miernik na prawej lampie pokazał 0.03v
I odwrotnie też tak działa. Gdzie szukać przyczyny panowie?
Dodam, że chodzi o audi coupe 89.
Pozdrawiam.
U mnie sprawa wygląda tak, że przeciwmgielne mi się nie świecą bo nie dostają prądu. Bezpiecznikk wszystkie całe. Dodatkowo, zauważyłem ze bez względu na to czy pozycyjne są wlaczone czy nie i wlacze przeciwmgielne to we wtyczkach jest prąd, ale tylko jesli obie wtyczki są odłączone od lamp.
Żeby bylo prościej:
-odłączyłem obydwie wtyczki od tylnych lamp.
-do prawej podłączyłem miernik w miejsce zasilania przeciwmgielnego.
-włączyłem światła przeciwmgielne.
-miernik pokazał około 13v
-do lewej lampy wpiąłem wtyczkę
-miernik na prawej lampie pokazał 0.03v
I odwrotnie też tak działa. Gdzie szukać przyczyny panowie?
Dodam, że chodzi o audi coupe 89.
Pozdrawiam.
Ok, dzieki. Jutro zobaczę co z tym przyciskiem.
[ Dodano: 2015-11-24, 10:42 ]
Dobralem się do przycisków. We wtyczce po zapłonie mam niecale 12v ale jak tonsprawdzic pod obciążeniem to nie mam pojecia, bo nie mogę stamtąd wtyczki wyciągnąć żeby podlaczyc przycisk i pomierzyć
[ Dodano: 2015-11-24, 10:44 ]
Co do tych świecących trojkacikow to się żaden nie świeci. Od grzania szyby tez i grzanie nie działa. A wracając do przeciwmgielnych to po wduszeniu przycisku gaśnie ta ikonka. Nie wiem czy to prawidłowo czy nie.
[ Dodano: 2015-11-24, 10:42 ]
Dobralem się do przycisków. We wtyczce po zapłonie mam niecale 12v ale jak tonsprawdzic pod obciążeniem to nie mam pojecia, bo nie mogę stamtąd wtyczki wyciągnąć żeby podlaczyc przycisk i pomierzyć
[ Dodano: 2015-11-24, 10:44 ]
Co do tych świecących trojkacikow to się żaden nie świeci. Od grzania szyby tez i grzanie nie działa. A wracając do przeciwmgielnych to po wduszeniu przycisku gaśnie ta ikonka. Nie wiem czy to prawidłowo czy nie.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
pewnie masz żarówki od trójkącików popalone albo całe przyciski to śmietnik.
A jak kostka siedzi głęboko weź jakąś żarówkę znajdź masę. I tylko jedym końce dotykaj do styków. Tylko szukaj tego styku na którym pojawia się prąd po włączeniu pozycyjnych. Jakbyś wyciągnął kostkę bo by było widać które to są kable zasilajace bo są grubsze.
A jak kostka siedzi głęboko weź jakąś żarówkę znajdź masę. I tylko jedym końce dotykaj do styków. Tylko szukaj tego styku na którym pojawia się prąd po włączeniu pozycyjnych. Jakbyś wyciągnął kostkę bo by było widać które to są kable zasilajace bo są grubsze.
Wydaje mi sie raczej ze przyciski to śmietnik, ale jutro jeszcze sprawdzę te prady tak jak mówisz. A jak przepalą sie te żaróweczki to przycisk nadal będzie działał jak należy czy wtedy obwód zostaje przerwany? Bo spotkałem sie juz z takimi przełącznikami które po spaleniu podświetlenia przestaly działać. A audi mam pierwszy raz i nawet nie wiedziałem o tych trójkącikach. W ogóle to one sie swieca caly czas, czy po włączeniu gasną (trójkąty)?
Dobrałem się dzisiaj do wszystkich trzech przełączników (podgrzewania szyby, przeciwmgielnych tył i halogenów przód) w każdym jest napięcie po zapłonie, i w każdym jest napięcie po włączeniu pozycyjnych (no z wyjątkiem grzania szyby, ale tam też na dwóch pinach jest napięcie) w okolicach 12v.
Teraz pytanie czy to wina przełączników czy instalacji?
Z jednej strony te przełączniki są takie liche, że te piktogramy świecą dopiero jak nimi poruszam czyli jakby coś nie łączyło (a żarówki siedzą ciasno), a przy przełączniku od halo ten trójkącik świeci się jak pstryk jest w pozycji wyłączonej (halogenów akurat brakuje w zderzaku, ale znalazłem wtyczke i nie było na nich napięcia).
No a z drugiej strony do wtyczki od tylnych lamp dochodzi prąd od przeciwmgielnych. A jakby po drodze było gdzieś zwarcie to i pozycyjnych by chyba nie było?
Teraz pytanie czy to wina przełączników czy instalacji?
Z jednej strony te przełączniki są takie liche, że te piktogramy świecą dopiero jak nimi poruszam czyli jakby coś nie łączyło (a żarówki siedzą ciasno), a przy przełączniku od halo ten trójkącik świeci się jak pstryk jest w pozycji wyłączonej (halogenów akurat brakuje w zderzaku, ale znalazłem wtyczke i nie było na nich napięcia).
No a z drugiej strony do wtyczki od tylnych lamp dochodzi prąd od przeciwmgielnych. A jakby po drodze było gdzieś zwarcie to i pozycyjnych by chyba nie było?