Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ B4 ABK 2.0 ] automat dziwnie zmienia biegi

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
Awatar użytkownika
pawel_wadowice
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawel_wadowice » 14 kwie 2011, 21:40

hmm to niedobrze że wymiana nie pomogła :-/ ktoś pisał tez o czujniku prędkości tym co pokazałem wyżej znajdującym się przy lewej półosi. ponoć ze pomogło na te objawy. a tak wogóle koledzy powiedzcie czy jest jakaś możliwość sprawdzenia tych czujników czy są sprawne żeby na darmo nie wymieniać. czy da się je jakoś przemierzyć ? sprawdzić opór albo coś takiego ?

[ Dodano: 2011-05-03, 17:50 ]
witam i wracam do tematu.

otóż nie chce krakać ale prawdopodobnie udało mi się rozwiązać problem. po tym jak mówiliście o wymianie czujników (prędkości i położenia wału) postanowiłem się im przyjrzeć nieco bliżej jednak po wyjęciu ich zauważyłem że w mechaniźmie różnicowym zamiast oleju jest czarna maź o intensywnym zapachu spalenizny. tak więc na sam początek stwierdziłem że również dobrze było by go wymienić. na serwisie powiedziano mi że producent nie przewidział wymiany oleju w mechaniźmie różnicowym i nie umieścił w nim otworu spustowego oraz że wymiana go jest całkowicie bezcelowa. jednak na życzenie klienta olej wyssali górą i wlali nowy. od tego czasu problem ze skrzynią (opisany na początku wątku) zniknął bezpowrotnie :mrgreen: (mam nadzieje) tak wiec dla zainteresowanych w moim przypadku wystarczyła wymiana oleju (czy tam płynu) w mechaniźmie różnicowym i obyło sie bez wymiany jakichkolwiek czujników :mrgreen:

ps: mam nadzieje że i wam to pomoże :-)

[ Dodano: 2011-11-27, 14:12 ]
witam. niestety muszę odgrzać temat. po kilku miesiącach bezproblemowego użytkowania wszystkie objawy wróciły. nie wiem z której strony "ugryźć" to tym razem. może ktoś z was uporał się z tym problemem na dobre. z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl