Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z] Blokujące się biegi...

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
Bubi89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1Z] Blokujące się biegi...

Post autor: Bubi89 » 02 lut 2012, 16:10

Witam,

Mój problem ze skrzynia jest następujący - od jakiegoś czasu zaczęła zgrzytać delikatnie piątka przy wrzucanie (na zimnym mniej zgrzyta pewnie ze względu na bardziej gęsty olej). Niedawno jednak miałem sytuacje gdzie nie mogłem wogóle zapiąć wstecznego (po paru próbach się udało), innym razem miałem problem z wybiciem dwójki, chwilę później na parkingu nie mogłem z kolei wybić jedynki, zdarzało się tak, że nie mogłem też wbić jedynki. Nie pomagało ruszanie w przód ani nawet zgaszenie auta (domniemam, że to nie wina sprzęgła). Trzeci i czwarty bieg nie sprawiał żadnych problemów. Czy skrzynia jest do wymiany czy może jest sens coś w niej wymienić? Da się mniej więcej oszacować ile mogę na tym jeszcze polatać zanim się rozleci całkiem i czy ewentualne rozlecenie się w trasie może skończyć się uszkodzeniem czegoś więcej jak samej skrzyni?

Wszystkie te problemy dzieją się na rozgrzanym silniku. Na zimnym nie miałem takich problemów. No i zdarzają się dość sporadycznie (rzędu raz na kilka dni zakładając, że dziennie robie kilkanaście kilometrów).

pawelk2002
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelk2002 » 03 lut 2012, 15:07

Sprawdź poduszki pod skrzynią, sprawdź stan oleju, i jak wysoko sprzęgło bierze?.

Bubi89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bubi89 » 03 lut 2012, 15:20

pawelk2002 pisze:Sprawdź poduszki pod skrzynią, sprawdź stan oleju, i jak wysoko sprzęgło bierze?.
Poduszki pod skrzynia wymieniane kilka miesięcy temu (nie-ori, ale nie czuć jakiś sztywności). Olej w skrzyni zmieniany na nowy pó`l roku temu. Sprzęgło bierze mniej-więcej przy popuszczeniu o 3/4.

Awatar użytkownika
piekarelk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: piekarelk » 03 lut 2012, 20:55

Podejrzewam ze jazda na takiej skrzyni to jak gra w totto-lotka :-P Wyglada na to jakby Ci synchronizator polecial.Pewnie taniej wyjdzie poszukac drugiej skrzyni :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl